6,2 miliarde euro, fonduri europene pentru infrastructuri sustenabile de transport

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 august 2023

6,2 miliarde euro, fonduri europene pentru infrastructuri sustenabile de transport

English Version

Comisia Europeană a selectat 107 proiecte de infrastructură de transport ce vor beneficia de granturi UE în valoare totală de peste 6 miliarde de euro din partea Mecanismului pentru Interconectarea Europei (MIE), instrumentul UE destinat investiţiilor strategice în infrastructura de transport, potrivit anunţului făcut luna trecută de oficialii de la Bruxelles.

Conform acestora, peste 80% din finanţare va sprijini proiecte care asigură o reţea mai eficientă, mai ecologică şi mai inteligentă de căi ferate, căi navigabile interioare şi rute maritime de-a lungul reţelei transeuropene de transport (TEN-T). În plus, proiectele vor consolida culoarele de solidaritate UE-Ucraina, instituite pentru facilitarea exporturilor şi importurilor Ucrainei.

Principalele conexiuni feroviare transfrontaliere de-a lungul reţelei centrale TEN-T au fost, de asemenea, prioritare pentru finanţare. Printre acestea se numără în special tunelul de bază Brenner (care leagă Italia şi Austria), Rail Baltica (ce leagă cele trei state baltice şi Polonia cu restul Europei), precum şi tronsonul transfrontalier dintre Germania şi Ţările de Jos (Emmerich-Oberhausen), printre altele.

Porturile maritime din Irlanda, Grecia, Spania, Letonia, Lituania, Ţările de Jos şi Polonia vor primi finanţare pentru dezvoltarea alimentării cu energie electrică de la mal, în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră generate de navele ancorate.

Pentru a contribui la adaptarea transportului pe căile navigabile interioare la exigenţele viitorului, infrastructura de-a lungul căilor navigabile transfrontaliere Sena-Scheldt dintre Franţa şi Belgia va fi modernizată. Porturile interioare de pe Dunăre şi din bazinele Rinului, cum sunt Viena şi Andernach, vor beneficia, la rândul lor, de modernizare.

Ca să sporească şi mai mult siguranţa şi interoperabilitatea transportului feroviar din UE, sistemul european de management al traficului feroviar (ERTMS) va fi instalat pe trenuri şi pe liniile de cale ferată din Cehia, Danemarca, Germania, Franţa, Austria şi Slovacia. Pe şosele, mai multe state membre ale UE vor implementa sisteme şi servicii de transport inteligente (STI), în special STI cooperative (C-ITS) pentru un transport mai sigur şi mai eficient. Mai multe state membre vor primi sprijin pentru proiectele europene de management al traficului aerian, în vederea creşterii eficienţei transportului aerian şi a creării unui cer unic european.

Fondurile UE - granturi utilizate pentru cofinanţarea costurilor totale ale proiectelor

Cele 107 proiecte au fost selectate de Comisia Europeană dintr-un total de 353 depuse ca răspuns la cererea de propuneri, publicată în 2022. Finanţarea UE va lua forma unor granturi ce vor fi utilizate pentru cofinanţarea costurilor totale ale proiectelor.

În cadrul programului MIE - Transporturi pentru perioada 2021-2027, sunt disponibile 25,8 miliarde de euro pentru granturi destinate cofinanţării proiectelor TEN-T în statele membre ale UE. Începând din 2014, MIE a sprijinit aproape 1.300 de proiecte cu un total de 29,4 miliarde de euro în sectorul transporturilor (excluzând selecţia propusă în iunie).

Alte oportunităţi de finanţare sunt disponibile în cadrul MIE Transporturi, cererea de propuneri din 2023 pentru mobilitatea militară fiind deschisă în prezent până la 21 septembrie 2023, iar cererile de propuneri în cadrul Facilităţii pentru infrastructura pentru combustibili alternativi fiind deschise până la 7 noiembrie 2023. Următoarele cereri de propuneri din cadrul MIE - Transporturi vor fi lansate spre sfârşitul lunii septembrie 2023.

(Articol preluat din revista BURSA Construcţiilor)

Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi: "Alocăm 6,2 miliarde de euro pentru proiecte din întreaga Europă care ne vor apropia de finalizarea reţelei transeuropene de transport, TEN-T, coloana vertebrală a economiei UE. Sunt deosebit de mulţumită de faptul că 250 de milioane de euro vor îmbunătăţi conexiunile transfrontaliere dintre Ucraina, Moldova şi vecinii lor din UE, România, Ungaria, Slovacia şi Polonia. Aceste proiecte vor facilita transportul de mărfuri între UE şi Ucraina, consolidând culoarele de solidaritate. La acest apel de proiecte, România a obţinut finanţări de aproape 600 de milioane de euro din totalul de 6,2 miliarde. Proiectele României acoperă toate modurile de transport, dar cea mai mare parte a finanţării se va duce înspre lucrări de modernizare a căilor ferate. De asemenea, România a accesat fonduri însemnate şi pentru Culoarele Solidarităţii, care sunt conexiunile UE cu Moldova şi Ucraina".

--------------------------------------------

Paloma Aba Garrote, director interimar al Agenţiei Executive Europene pentru Climă, Infrastructură şi Mediu (CINEA): "Sprijinind un sistem de transport inteligent şi durabil, Uniunea Europeană îşi îndeplineşte angajamentul de a îmbunătăţi viitorul cetăţenilor săi. Cu aceste noi 107 proiecte selectate, care acoperă diverse moduri de transport, ajungem la aproape 29,4 miliarde de euro din sprijinul UE investit din 2014 în proiecte de implementare a Pactului Verde al UE. Proiectele selectate vor oferi rezultate care vor contribui la modelarea unui continent neutru din punct de vedere al carbonului".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb