Circa 70% din structurile de primire turistice de cazare din România sunt sub standarde, mai ales că aici există numeroase hoteluri de o stea şi de două stele, a declarat ieri, la Târgu Mureş, Lucia Morariu, secretar de stat la Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale. "Noi, ca minister, salutăm modul în care au fost gândite fondurile europene cu destinaţia turism în Programul Operaţional Regional, atâta timp cât 70% din structurile de primire turistice de cazare din România şi îndeosebi hotelurile sunt de o stea şi de două stele, în general sunt sub standarde", a spus Lucia Morariu, citată de Rompres. Ea a salutat faptul că banii care vor veni pe Axa prioritară 5 a Programului Operaţional Regional vor fi destinaţi modernizărilor şi extinderilor şi nu pentru construcţii de hoteluri noi, "pentru că trebuie să începem prin a pune la punct ceea ce avem". "Trebuie să creăm accesibilitate şi să punem în valoare atracţiile, pentru că investitorii vor veni şi vor construi hoteluri. Fără îndoială ştie toată lumea, turismul românesc duce lipsă de agrement, duce lipsă de facilităţi conexe hotelurilor şi acestea sunt finanţate prin POR", a afirmat secretarul de stat la MIMMCTPL.
Lucia Morariu a subliniat că butonul pe care se apasă în acest caz este cel corect şi că în sfârşit există o sursă de finanţare a unui brand turistic al României. "Având în vedere cuantumul sumei care este în discuţie, cred că nu există nicăieri altundeva o finanţare mai puternică şi avem şansa ca cei care vor face brandul turistic al României să fie cei care vor face, de fapt, brandul României", a precizat Lucia Morariu.
În opinia sa, turismul în România, în acest moment, reprezintă o sumă de atracţii şi un potenţial, dar România nu este cu adevărat o destinaţie turistică. "Avem, în acest moment, trei probleme principale şi anume infrastructura, unde în general accesarea fondurilor unitare este şansa pe care o avem în acest moment şi trebuie să ne-o ştim folosi. Avem apoi problema planificării", a afirmat Lucia Morariu. Secretarul de stat a accentuat faptul că, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, s-a realizat Planul Naţional de Amenajare a Teritoriului din punct de vedere turistic, care a trecut de dezbaterea publică. "Deci, vom avea un plan, vom avea o hartă a regiunilor şi destinaţiilor din România clasificată după importanţa lor turistică. Deci, ne vom putea face cu adevărat strategii. Este un lucru foarte important. Şi cea mai mare problemă a noastră şi mult discutată de toată lumea, în special în presă, dar mai puţin cunoscută în esenţă este calitatea serviciilor", a conchis Lucia Morariu.