Aproximativ 70% dintre restanţele către bănci sunt reprezentate de datoriile IMM, instituţiile financiare bancare atribuind în acest fel sectorului IMM un grad ridicat de risc, a declarat preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), Aurel Şaramet, citat de NewsIn.
"Sectorul IMM reprezintă încă un grad ridicat de risc pentru bănci, astfel se explică faptul că doar un procent redus dintre firmele mici şi mijlocii au credite la băci", a precizat vineri preşedintele FNGCIMM, cu ocazia lansării Cartei Albe a IMM din România, elaborată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR).
Pe de altă parte, preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, a subliniat că, la rândul lor, IMM autohtone "manifestă o oarecare reţinere în solicitarea creditelor, astfel că mai mult de 70% dintre firme se autofinanţează, iar procentul lor este în creştere".
Potrivit Cartei Albe a IMM, în afara firmelor care apelează la credite bancare, aproape 26% din totalul IMM utilizează leasingul, 5,5% din companii au obţinut fonduri nerambursabile, 4% dintre firme au realiazat împrumuturi de la instituţii financiare specializate, 1,4% dintre unităţile economice s-au finanţat prin factoring, iar până în un procent din întreprinderi au accesat Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM.
În ce priveşte fondurile nerambursabile, Nicolescu a precizat că doar 0,76% dintre întreprinderi au elaborat proiecte care au fost aprobate, în timp ce, în momentul de faţă 3% dintre IMM au priecte în curs de elaborare.