Impactul pandemiei de Covid-19 s-a resimţit în comportamentul financiar al gospodăriilor în ceea ce priveşte gestionarea cheltuielilor şi metodele de economisire. O parte dintre acestea şi-au redus substanţial cheltuielile şi au economisit mai mult, în timp ce altele nu au reuşit să facă deloc economii.
Potrivit unui studiu al ING, aproximativ 76% dintre români au declarat că s-ar simţi mai confortabil dacă ar avea un nivel mai mare de economii.
Prezentăm câteva metode eficiente de a economisi bani în fiecare lună:
1. Buna organizare a bugetului lunar
Pentru a economisi bani, este important ca toate informaţiile referitoare la cheltuieli să fie organizate într-un instrument de urmărire a acestora, precum o aplicaţie, un fişier, o agendă. Astfel, banii vor fi mai uşor de controlat, iar costurile mult mai uşor de analizat.
Monitorizarea veniturilor şi a cheltuielilor lunare, respectiv întocmirea unui buget reprezintă principala metodă de economisire a banilor. În acest caz, fiecare persoană poate avea un control asupra finanţelor şi poate reduce sau elimina cheltuielile care nu sunt necesare.
Pentru realizarea acestui lucru se poate apela la strategia "50/30/20". Înainte ca o persoană să înceapă să economisească, este esenţial ca bugetul său lunar să fie împărţit în categorii de cheltuieli, adică fixe şi opţionale, flexibile, pentru o gestionare eficientă. Conform strategiei, aceasta presupune ca 50% din venituri să fie alocate cheltuielilor fixe, precum: plata întreţinerii locuinţei, chiria, facturile. 30% din venit va fi alocat cheltuielilor flexibile, precum cheltuieli alimentare, divertisment, iar restul de 20% va fi îndreptat pentru economii.
Odată cu începerea planificării, o persoană poate câştiga controlul asupra cheltuielilor şi va putea face economii.
2. Limitarea cheltuielilor
Pentru realizarea de economii este necesară renunţarea la cheltuielile care nu sunt necesare. Acest lucru presupune consumarea integrală a alimentelor cumpărate. În momentul în care fac cumpărături, foarte multe persoane au tendinţa să achiziţioneze produse de care nu au nevoie. Pentru a rezolva acest lucru, este necesară întocmirea unei liste de cumpături care trebuie respectată cu stricteţe. Drept urmare, cumpărăturile responsabile reprezintă unul dintre paşii care trebuie urmaţi când vine vorba de economisirea banilor.
3. Deschiderea unui cont de economii
În momentul în care decizia economisii unor sume de bani este luată, este necesară luarea în calcul a deschiderii unui cont de economii. Astfel, de fiecare dată când este încasat salariul lunar, o parte din sumă poate fi depusă în contul de economii. Băncile oferă în prezent multiple produse de economisire. Este important ca fiecare persoană să analizeze ofertele, să cunoască nevoile pe care le are, iar în baza acestora să facă alegerea potrivită. Prin această metodă, economiile sunt mult mai uşor de planificat şi administrat.
4. Reducerea costurilor facturilor la utilităţi
Pentru a reuşi să economisim bani, este important ca toate costurile cu utilităţile, precum: gaze, energie, televiziune, internet, abonament telefonie mobilă să fie diminuate. Acest lucru se poate realiza după o analiză a ofertelor companiilor de utilităţi şi alegerea celor mai convenabile dintre ele, în funcţie de necesităţi. De asemenea, nu doar alegerea unei companii care oferă cele mai bune oferte sau modificarea contractelor reprezintă cea mai eficientă metodă de economisire, ci şi consumul pe care îl generăm în fiecare lună. Există o serie de metode care vor conduce la diminuarea costurilor, precum: folosirea televizorului doar atunci când este necesar, aparatele neutilizate pot fi scoase din priză, aprinderea luminii doar atunci când este nevoie, alegerea unor becuri cu led, instalarea unui termostat programabil.
Ţinând cont de aceste aspecte, costurile se vor reduce, iar banii rămaşi pot fi economisiţi.
5. Utilizarea unor noi mijloace de transport
Transportul poate diminua cheltuielile lunare. Transportul cu maşina personală presupune cheltuieli ridicate, atât din punct de vedere al alimentării cu combustibil, cât şi din punct de vedere al întreţinerii. Aşadar, maşina personală poate reprezenta un mijloc de transport doar în cazurile importante. O metodă care contribuie la diminuarea cheltuielilor este alegerea transportului în comun sau a unor alte mijloace, precum: trotineta, bicicleta.
6. Atenţie la campaniile de reduceri
În cazul în care cheltuielile sunt mai mari, o metodă prin care se pot reduce aceste costuri este urmărirea reducerilor. Indiferent dacă este vorba despre articole de îmbrăcăminte, electrocasnice, abonamente, produse alimentare, este important urmărirea constantă a acestora şi achiziţionarea lor în momentul lansării promoţiilor. Astfel, banii rămaşi pot fi economisiţi.
7. Stabilirea obiectivelor financiare
Pentru a economisi bani este importantă stabilirea unor obiective financiare pe termen lung sau scurt, precum: planificarea unei vacanţe, achiziţia unei locuinţe sau a unei maşini, fond de urgenţă, cumpărarea unor dispozitive digitale, proiecte.
După cheltuieli şi venituri, obiectivele vor avea cel mai mare impact asupra modului în care o persoană îşi alocă economiile.
8. Plata la timp a ratelor pe card
În momentul în care o persoană vrea să economisească şi are de plătit rate pe carduri de credit, rambursarea acestora trebuie să fie o prioritate. Ratele trebuie achitate la termen şi integral în fiecare lună întrucât, în caz contrar, cheltuielile adiţionale pentru un sold pot diminua bugetul unei persoane. Una dintre cele mai bune modalităţi de a economisi este evitarea îndatorării.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2020, 12:11)
Banii nu tebuiesc economisiti!
Banii (care nu sunt bani sunt credit sau mai bine zis nominale IOUs circulate prin generarea altuia credit) trebuiesc circulati; investiti, nu in depozite bancare!
Din cauza acestor economisiri inutile ce baltesc in sistemul financiare desteptii genereaza la foc automat alte credite peste depozitele existente si fura prostului puterea de cumparare din economisirea idioata facuta.
Banii nu trebuiesc economisiti!
Cine economiseste pierde, cine cheltuie tot pierde dar cine investeste (corect) nu pierde!
Nu mai economisiti natie de oameni fara educatie financiara; asa au economisit Romanii nostri si in perioada 81-89 pana in marea deflatie la active si criza economica ce a tinut in inflatie nominale circulate de a mancat toata puterea prostilor de a economisit.
Nu economisiti atat tinp cat legislativul si guvernul poate sa taie din valoarea leului, poate sa genereze inflatie rapida in masa monetara cirulata ca sa sting datorii din trecut!
Aloca periodic suma de "economisit" in canalul de "investit" si ai sa vezi cu maresti bulgarele financiar!
La fel si cu etc piloane de pensii ce fura valoarea prezenta, muncita a natiei si o directioneaza in investitii din care tot lantul financiara castiga in timp ce ala ca re iese la pensie vede ca a fost furat si pacalit in raport de nominale viitoare primite si inflatia prezenta la data pensionarii!
Offf avem o natie manipulata ... economisirea nu este buna exact pentru cei care economisesc (pe termen lung), caci nominalele varsate in piata apar pe registrele bancare centrale si deci dobanzile si ratele nu po fi manipulate atata timp cat exista nominale in piata ce nu circula!
Acesta se vor uza accelerat prin inflatii numerare in etc forme de utilitati, taxe, consum, reparatii tehnologice, etc.. forme.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2020, 13:49)
din ce dracu sa economisesti ca in privat din 1500-2000 nu iesi , poate aia de la stat care iau salarii si nici nu ajung pe la serviciu, ati vazut in capitala ce a facut tanti Firea in loc de conducte a facut alte firme ale primariei, sa ia unii salarii moca.
nu mai este speranta pt tara asta...
poate aia cu pensii speciale...sa economiseasca...
cum sa ma mai faca pe mine sa muncesc cand din pol si armata iesi la pensie la 50 de ani ...
in pula mea de tara...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2020, 08:51)
pana mai ieri v-as fi recomandat sa economisiti in euro, dar nici asta nu mai e o optiune. Investiti in bunuri producatoare de bunuri sau servicii.