A 44 ediţie a salonului internaţional al subcontractorilor industriali Midest (www.midest.com) va avea loc anul acesta, în perioada 4-7 noiembrie 2014, la Parcul expoziţional Paris Nord Villepinte. Expoziţia, cea mai importantă în acest domeniu şi care atrage în fiecare an câteva zeci de companii româneşti, are o evoluţie pozitivă; ceea ce nu se poate spune despre domeniul subcontractorilor în Franţa care a înregistrat în 2013 o scădere a cifrei de afaceri de 6%, după ce în anul precedent s-a micşorat cu aproape 3%. De altfel, aceeaşi evoluţie negativă o cunoaşte acest domeniu şi în Uniunea Europeană: cele 28 de ţări membre au înregistrat o scădere de aproape 3% a cifrei lor de afaceri totale (467 miliarde de euro) în 2013 în raport cu anul precedent. În schimb cele 13 ţări intrate mai recent în Uniunea Europeană înregistrează o creştere de 2%.
Organizatorii expoziţiei rămân însă optimişti şi anunţă că ediţia 2014 a salonului a avut, la sfârşitul lunii mai, rezultate mai bune atât în Franţa cât şi pe plan internaţional. Ceea ce înseamnă că industriaşii consideră Midest ca o oportunitate capabilă să îi ajute să înfrunte mai uşor perioada economică dificilă pe care o traversează şi să aibă contacte noi care să le permită să dezvolte alte activităţi sau să mărească volumul lor de afaceri. Câteva cifre demonstrează această evoluţie încurajantă. Salonul francez înregistra, la sfârşitul lunii mai, o cotă de rezervare în creştere cu 10% în raport cu aceeaşi perioadă din 2013 şi 80% din suprafaţa expoziţională era deja rezervată. Astfel, la nivelul standurilor colective este de notat revenirea după 14 ani de absenţă şi cu un stand de 200 mp a regiunii franceze Bretagne. Situaţia este similară pe plan internaţional: Marocul a mărit suprafaţa standului său cu 40% în raport cu ediţia precedentă, Tunisia este ţară invitată, Republica Cehă a închiriat o suprafaţă expoziţională mai mare, Ungaria revine după absenţa din 2013.
Vizitatorii care, în 2013, au fost mai numeroşi cu 7% decât la ediţia precedentă vor putea descoperi la Midest în acest an evoluţia unui sector industrial care este în plină creştere economică: aeronautică.
De altfel, în ceea ce priveşte domeniile industriale, se observă o creştere a suprafeţei expoziţionale de 13% în raport cu 2013. De exemplu, industria materialelor plastice înregistrează o creştere de 50 % şi este de remarcat revenirea la salon a marilor companii specializate în acest domeniu. Aceeaşi constatare se poate face şi în domeniul industriei electronice care înregistrează o creştere importantă la această ediţie. Prelucrarea metalelor şi serviciile în domeniul industrial au o evoluţie pozitivă, în pofida unui context economic dificil. Alte domenii sunt însă în uşoară scădere, cum ar fi de exemplu, industria asamblajelor, a produselor semi-finite şi finite; totuşi la Midest, oferta rămâne abundenţa în aceste domenii supuse unor evoluţii ciclice.
Salonul Midest propune în fiecare an expozanţilor şi vizitatorilor o viziune precisă asupra evoluţiei unor domenii industriale mondiale. Anul acesta expoziţia de la Paris îndreaptă «reflectoarele» sale înspre industria aeronautică care cunoaşte o dezvoltare excepţională în lume. Cu această ocazie, câteva conferinţe şi dezbateri televizate vor avea loc pentru a demonstra evoluţia acestui domeniu. Ele se încadrează în cele 60 de miniconferinţe gratuite organizate în timpul salonului şi care vor prezenta ultimele inovaţii tehnologice, dar şi evoluţiile strategice şi economice.
Moment important pentru vizitatori şi expozanţi, trofeele Midest revin anul acesta pentru a recompensa realizări excepţionale ale subcontractorilor din toată lumea.
Refăcut de la A la Z pentru a pune la dispoziţia celor interesaţi informaţii interesante în timp real, situl Internet al expoziţiei franceze este foarte dinamic. Obiectivul organizatorilor este de a se depăşi astfel cele 2,4 milioane de pagini văzute în 2013 (+10% în raport cu 2012) şi cele 350.000 vizite ale sitului (+20%).
• Notă:
Redactor şef al jurnalului web de noutăţi tehnologice şi industriale Fabrication Mécanique (http://fabricationmecanique.wordpress.com), Mirel Scherer este absolvent al Institutului Politehnic din Bucureşti. Ziarist din 1981 în presa tehnică din Franţa, el a fost redactor şef adjunct al revistei Industrie et Technologies şi "grand Reporter" la importantul săptămânal economic şi industrial L'Usine Nouvelle. Specialist în informatica industrială, automatisme industriale şi echipamente de producţie, el a fost distins de mai multe ori cu Trofeul celui mai bun jurnalist, acordat de Clubul presei informatice din Franţa