94.000 de buzoieni, vaccinaţi. DSP accelerează ritmul imunizării anti Covid

Ana Felea
Miscellanea / 6 mai 2021

94.000 de buzoieni, vaccinaţi. DSP accelerează ritmul imunizării anti Covid

Buzăul a ajuns să numere de nouă ori mai multe persoane imunizate anti COVID decât numărul celor confirmaţi cu infecţia SARS-CoV-2 de la debutul pandemiei de coronavirus. Concret, din 5 ianuarie şi până în prezent, în judeţul Buzău au fost imunizate împotriva noului virus 94.300 de persoane, dintre care doar puţin peste 35.000 au şi a doua doză. Dintre aceştia, aproape 6000 sunt cadre medicale, în timp ce alte câteva mii, reprezentând doar jumătate din totalul lor, sunt profesori. Restul persoanelor imunizate anti COVID sunt bolnavii cronici şi angajaţii din instituţiile cheie la care s-au alăturat, de câteva săptămânii, buzoienii care au intrat în a treia etapă de vaccinare. Cu toate acestea, cifrele raportate la statistica naţională, nu sunt îmbucurătoare. Asta pentru că, în raport cu numărul total al locuitorilor judeţului, respectiv peste 430.000 de oameni, cei 94.000 de buzoieni vaccinaţi nu pot asigura judeţului o relaxare din punct de vedere al transmiterii comunitare. Asta în condiţiile în care, Buzăul are multe sate, în zonă de munte, cu populaţie îmbătrânită, unde, deocamdată serul anti COVID nu a ajuns. În total, potrivit datelor furnizare de Direcţia Judeţeană de Statistică, Buzăul are aproape 90.000 de locuitori cu vârste de peste 65 de ani. Cei mai mulţi sunt vârstnicii cu vârste cuprinse între 65 şi 69 de ani.

În aceste condiţii, Direcţia de Sănătate Publică Buzău anunţă o nouă strategie de imunizare prin care se doreşte accelerarea ritmului de vaccinare, ţinta fiind, aşa cum au anunţat în urmă cu câteva săptămâni reprezentanţii din sănăteta publică, circa 150.000 de persone vaccinate până în iunie, când sunt aşteptate măsuri de relaxare.

Asta cu atât mai mult cu cât în ultima perioadă s-a constatat un oarecare dezinteres din partea românilor pentru vaccinare. Solicitările în centrele fixe au fost foarte puţine, nicio persoană nemaifiind înscrisă pe listele de aşteptare, zile în şir. Autorităţile de sănătate publică pun, însă, această situaţie pe seama sărbătorilor, buzoienii fiind mai degrabă preocupaţi de pregătirile pentru Paşti şi lăsând vaccinarea pentru mai târziu.

Carmen Scântei, epidemiolog şef la DSP a transmis: "Nu văd un dezinteres, văd o periodă de sărbătoare importantă pentru toată lumea şi văd rezerva unor persoane de a se expune riscului dezvoltării unor reacţii mai speciale după administrarea unui vaccin. Faptul că sunt puţini cei care solicită administrarea primei doze poate fi cauzat şi de perioada în care ne aflăm. O perioadă care face ca omul să se gândească şi la un regim alimentar mai special, la un pahar de alcool nelipsit de pe masa de Paşte, şi atunci probabil că temporizează această situaţie. Vom vedea în perioada următoare care va fi adresabilitatea".

Acum, după trecerea sărbătorilor, autorităţile de sănătate publică au venit cu veşti proaspete. Mai exact, pe lângă cele 18 fluxuri de vaccinare care funcţionează în prezent în municipiile Râmnicu Sărat şi Buzău, în cele două oraşe Nehoiu şi Pogoanele, dar şi în comunele Verneşti, Vadu Paşii, Berca, Pârscov, Smeeni şi Vintilă Vodă, se intenţionează amenajarea a două puncte de imunizare care să funcţioneze doar în weekend. Aici, accesul ar trebui să fie mult mai uşor, în sensul că oamenii pot cere administrarea serului anti COVID fără programare. Este vorba despre amenajarea a două centre volante, unul în municipiul Buzău şi celălalt la Râmnicu Sărat. Ambele ar urma să fie amenajate în cele mai aglomerate zone din oraşe, respectiv în imediata apropiere a pieţelor.

Carmen Scîntei a anunţat: "Am stabilit crearea a două puncte de vaccinare care să fie afiliate unor centre fixe şi care vor funcţiona doar în weekend. În Buzău sperăm să fie amenajat în zona cea mai aglomerată. Primăria ne-a propus, şi este o idee foarte bună, ca punctul să fie amenajat în parcul de lângă Biserica Sf. Îngeri. Un alt centru va fi amenajat la Râmnicu Sărat, la fel, într-un parc din vecinătatea pieţei, unde densitatea şi frecvenţa publicului este foarte mare. Se va lucra fără programare, va fi un program destinat doar weekend-urilor".

Pe de altă parte, de vineri, 7 mai, Buzăul va avea un punct de vaccinare de tip drive thru. Este vorba despre o locaţia amenajată chiar la ieşirea din municipiul Buzău spre Ploieşti, în parcarea unui centru comercial, unde buzoienii vor putea veni cu maşina personală şi vor fi vaccinaţi fără programare.

Proiectul înfiinţării unui punct de vaccinare de tip drive thru pare a-i atrage pe buzoieni. Deja, un grup al motocicliştilor din Buzău a iniţiat pe reţelele de socializare un eveniment care se va desfăşura vineri, de la ora 16.00. Motocicliştii se vor întâlni în parcarea stadionului de atletism de la marginea Buzăului şi apoi vor merge în punctul de vaccinare pentru a se imuniza.

Membrii Comunităţii Moto Buzău au anunţat: "Ne adunăm vinery, 7 mai, ora 16:00 în parcarea Stadionului de Atletism (în spatele patinoarului) cu motocicletele şi actele de identitate la noi. De ce avem nevoie de un vaccin împotriva COVID-19? - este poate cel mai des întâlnită întrebare cu privire la vaccinarea împotriva infecţiei cauzate de noul coronavirus. Iar răspunsul este unul destul de simplu: deşi masurile de prevenţie, precum distanţarea sociala, igiena mâinilor şi purtarea măştii, ne protejează într-o oarecare măsură de infecţia COVID-19, acestea nu sunt suficiente. Vaccinarea este cea mai sigură şi mai rapidă cale de a ne proteja. Niciun virus nu a fost eliminat vreodată prin inducerea imunităţii naturale într-un procent mare din populaţie. Numai imunizarea populaţiei indusă de vaccinare poate elimina virusurile, aşa cum s-a demonstrat până acum prin eliminarea virusului variolei şi a două dintre cele trei tipuri diferite de poliovirus. Noi vrem să ne întoarcem la viaţa de dinainte şi singura soluţie este prin vaccinare. Dacă va scădea numărul de cazuri, scăpăm de restricţii. Dacă vrem să terminăm cu pandemia, trebuie să ne vaccinăm".

Pe de altă parte, Buzăul a demarat şi campania de vaccinare prin cabinetele medicilor de familie, care chiar dacă a avut un debut mai stângaci, din cauza tipului de ser folosit, autorităţile de sănătate publică sunt optimiste că va da rezultate bune.

"Avem 90 de medici înscrişi în program. (..) Johnson&Johnson e mai comod pentru că presupune o singură administrare. Sunt medici din tot judeţul, foarte mulţi din mediul rural. Eu consider că este o cifră care chiar ne onorează faţă de alte judeţe care sunt mai mari şi au mai multe pretenţii, dar au număr mai mic de persoane implicate", a spus Scântei .

Pe de altă parte, de la finele acestei săptămâni, cine doreşte să se vaccineze, se poate prezenta în centrele fixe, fără o programare iniţială. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a anunţat că de vineri, 7 mai, persoanele de peste 60 de ani se vor putea prezenta la orice oră, fără programare, pentru vaccinare, la un centru fix. Celelalte persoane se pot prezenta fără programare doar după amiază, după ora 14:00. Prioritate vor avea, însă, în continuare, persoanele programate pe platformă.

De la debutul campaniei de vaccinare, Buzăul a primit 99.034 de doze cu ser anti COVID, dintre care PFIZER -80564, MODERNA -5350, ASTRA ZENECA -12620 şi JOHNSON 500. În acest moment, toate centrele au dozele necesare imunizării, iar DSP pregăteşte şi echipe mobile cu care să atingă zonele de munte unde accesul se face foarte greu, iar vaccinarea s-ar putea face doar dacă medicii merg din casă în casă sau în puncte stabilite cu ajutorul primarilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb