95% - rata de faliment a firmelor insolvente

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Consultanţă / 1 martie 2011

95% - rata de faliment a firmelor insolvente

Interviu cu Doru Cătălin Boştină, avocat coordonator în cadrul cabinetului de avocatură "Boştină şi Asociaţii"

Reporter: Cum a evoluat activitatea companiei anul trecut, comparativ cu 2009?

Doru Boştină: Iniţial mizam pe o creştere susţinută în zonele de utilităţi, infrastructură, mediu şi energie - zone care beneficiază de pe urma finanţărilor europene, dar aşteptările noastre s-au materializat doar parţial, din cauza întârzierilor cronice înregistrate la proiectele cu finanţări europene. De asemenea, predicţia noastră că economia va reveni pe creştere în a doua jumătate a anului nu s-a adeverit, economia româneas-că suferind în continuare ca urmare a crizei economice. Totuşi, am continuat extinderea teritorială în acele zone cu potenţial de creştere economică pe termen lung şi în care nu eram prezenţi. Acum, "Boştină şi Asociaţii" are 18 sucursale în provincie - la Timişoara, Braşov, Cluj, Sibiu, Deva, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Piteşti, Ploieşti, Iaşi, Suceava, Constanţa, Galaţi, Piatra Neamţ, Oradea, Târgu Mureş, Bacău şi Focşani. De asemenea, am revenit, după o absenţă de patru ani, pe piaţa din Republica Moldova, activitatea biroului din Chişinău urmând să se concentreze cu precădere pe acordarea de consultanţă de business pentru construcţia instituţională, proiecte de infrastructură, finanţări internaţionale şi fonduri europene.

Reporter: Ce strategie aţi abordat pentru depăşirea acestei perioade?

Doru Boştină: Am analizat sinergiile dintre serviciile juridice oferite de casa de avocatură şi celelalte firme de consultanţă din cadrul grupului, iar demersul nostru pro-activ a fost bine recepţionat în piaţă. De asemenea, am introdus o nouă schemă de gestionare a raporturilor cu clienţii şi partenerii noştri, care să ne permită să avem o viziune mai clară asupra afacerilor lor şi a provocărilor de natură juridică şi/sau fiscală, precum şi o delegare mai clară a responsabilităţilor în interiorul echipei de avocaţi.

Obiectivul strategic în 2010 era să continuăm creşterea organică, ţinând seama de conjunctura economică generală, mizând pe o creştere de 10-12%. Acest obiectiv a fost doar parţial atins, în condiţiile unui climat economic advers şi scăderii accentuate a majorităţii sectoarelor econimiei româneşti.

Sperăm ca acest an să fie unul cu mult mai bun decât 2010.

Reporter: Câţi avocaţi activează în cadrul companiei?

Doru Boştină: "Boştină şi Asociaţii" are peste 130 de avocaţi şi consultanţi, dintre care 21 de avocaţi parteneri.

Reporter: Ce cotă de piaţă aveţi?

Doru Boştină: Nu cred că există calcule precise, dar putem spune cu certitudine că "Boştină şi Asociaţii" se numără printre primele patru cele mai mari case de avocatură româ-neşti.

Reporter: Cum s-a modificat structura pieţei de avocatură şi ce influenţe a avut restructurarea domeniului asupra activităţii dumneavoas-tră?

Doru Boştină: Actualul impas economic a creat o serie întreagă de noi cerinţe de asistenţă juridică (reorganizări, restructurări, refinanţări, concedieri colective, executări silite, recuperări creanţe etc). Pentru a fi în măsură să ne extindem serviciile oferite clienţilor în aceste condiţii, am intrat pe piaţa insolvenţei, prin înfiinţarea "Boştină şi Asociaţii Insolvency", în 2009, şi "Boştină & Associates Corporate Finance", în 2010. De asemenea, am întărit departamentul de Litigii şi Executări Silite

Reporter: Cu cât a crescut nivelul insolvenţei?

Doru Boştină: Încă din 2008, în contextul primelor semne ale crizei economice, piaţa insolvenţei a început să crească exponenţial, astfel încât, în 2009, numărul dosarelor de insolvenţă (faliment şi reorganizare) înregistrate pe rolul instanţelor s-a dublat, faţă de 2007. Situaţia s-a menţinut în 2010, numărul dosarelor de faliment înregistrate până în prezent fiind comparabil cu cel din 2009. Într-un procent covârşitor, societăţile comerciale care au ajuns în insolvenţă au intrat în procedura falimentului.

Reorganizările reuşite au deţinut în continuare o pondere redusă în totalul dosarelor de insolvenţă finalizate, în jur de 5% - deşi se constată o creştere semnificativă faţă de situaţia reorganizărilor finalizate cu succes în anii trecuţi, când procentul era de doar 2%.

De asemenea, 2010 a fost anul insolvenţelor voluntare, numărul cererilor de insolvenţă formulate de debitorii înşişi depăşind, după unele estimări, numărul cererilor introduse de creditori. În egală măsură, lichidările voluntare au intrat într-o curbă ascendentă, în principal asociaţii societăţilor comerciale mici şi mijlocii încercând să se protejeze, astfel, în faţa măsurilor fiscale incoerente şi a mediului de afaceri instabil.

Pe primul loc în topul insolvenţei s-au situat societăţile care activează în domeniul comerţului, acestea reprezentând peste 50% din totalul dosarelor, urmate de societăţile din domeniul imobiliar, construcţii şi industria prelucrătoare.

Reporter: Cum a evoluat piaţa imobiliară în 2010, după căderea din anii precedenţi?

Doru Boştină: Situaţia pieţei imobiliare în 2010 a cunoscut o uşoară revenire, după căderile dras-tice din 2008 şi 2009. Scăderile de preţ nu au mai fost atât de violente ca în 2009, iar numărul tranzacţiilor a început să crească, cererea venind, în mare parte, dinspre utilizatorii finali, în timp ce achiziţiile speculative au fost destul de rare.

În ceea ce ne priveşte, expunerea nostră pe imobiliare înainte de criză nu a fost aşa de mare, astfel că nu am fost foarte afectaţi de prăbuşirea acestui sector. Din contră, aş putea afirma că, în termeni absoluţi, activitatea ariei de practică "Real estate" a cunoscut o creştere.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre segmentul executărilor silite?

Doru Boştină: Pe fondul accentuării crizei economice şi financiare, în cursul anului 2010 piaţa de avocatură s-a repoziţionat către alte arii de practică. Drept urmare, anul trecut a marcat o creştere importantă a volumului serviciilor de asistenţă juridică şi reprezentare pe segmentul litigiilor, având ca obiect principal recuperarea creanţelor clienţilor, protejarea intereselor acestora în litigiile generate de proceduri de executare silită şi în litigii de drept comercial. Această tendinţă generală a fost confirmată în cazul nostru de principalele succese repurtate în cursul anului 2010, respectiv închiderea procedurilor de reorganizare sau obţinerea suspendării provizorii a executării sentinţelor comerciale de deschidere a procedurii insolvenţei, în cazul unor importante companii din economia românească.

Reporter: Care este trendul onorariilor percepute de avocaţii de pe piaţa noastră?

Doru Boştină: Piaţa forţei de muncă în domeniul consultanţei juridice de business s-a "răcit" sensibil, după câţiva ani buni de creştere, observându-se o reducere a pretenţiilor salariale - şi, în genere, a pretenţiilor "materiale" - ale avocaţilor, în special ale tinerilor absolvenţi de Drept care intră acum pe piaţa muncii. În ceea ce ne priveşte, nu am redus onorariile, ci am preferat să luăm alte măsuri de raţionalizare a cheltuielilor, astfel încât să păstrăm intactă, pe cât posibil, echipa de avocaţi creată înainte de criză.

Reporter: Ce părere aveţi despre practica arbitrajului în ţara noastră?

Doru Boştină: Practica arbitrajului poate fi salutară, în actualul context economic, având în vedere cos-turile relativ reduse ale unor asemenea demersuri. Din păcate, logica "conflictuală" în care se lasă angrenate companiile româneşti reduce drastic aria de aplicare a arbitrajului. Suntem la început de drum.

Reporter: Cum caracterizati piaţa pe care activaţi?

Doru Boştină: Profesia de avocat de business este încă la început în România şi, cu siguranţă, va continua să progreseze. Şi în 2010, piaţa avocaturii din România a fost dominată de case de avocatură autohtone, chiar dacă, prin asociere cu unele cabinete mici, câteva firme de renume de peste hotare au intrat în ţară, fără a creşte, însă, semnificativ, concurenţa pe piaţă. Anul trecut, piaţa avocaturii româneşti nu s-a modificat substanţial faţă de anii precedenţi, rămânând în continuare fragmentată, polarizată şi - comparativ cu alte ţări de dimensiuni similare - mică. Conform mai multor estimări recente, piaţa avocaturii a scăzut, în 2010, cu circa 20% faţă de nivelul de dinainte de criză. Chiar sub presiunea crizei economice, nu am înregistrat fuziuni, nici între societăţi civile medii de avocaţi şi, cu atât mai puţin, între case de avocatură mari. De asemenea, se poate observa că un număr relativ mic de case de avocatură mari realizează cea mai mare parte a veniturilor din piaţă, datorită abilităţii lor de accesare şi gestionare a proiectelor mari. Concluzionând, regresul economic generalizat din România anului 2010 a constituit o provocare pentru avocatura de business, care a găsit, însă, resursele pentru a împiedica o scădere şi mai drastică a veniturilor.

Reporter: Cum vedeţi această piaţă în viitor?

Doru Boştină: În 2011, piaţa avocaturii de business se va repoziţiona încă o dată, adaptându-se acum la contextul economic post-recesiune, în care se văd primele semne de creştere economică. Cu toate acestea, în România încă nu a venit momentul marilor tranzacţii, fie ele strategice sau simple vânzări de active. În plus, este de aşteptat ca zona de M&A (Mergers&Aquisitions) să fie generată în special de vânzări ale activelor non-core sau situate în regiuni non-core pentru companii, tranzacţiile provenind în special din trei arii: privatizări, zona de telecomunicaţii, precum şi preluări de afaceri de familie.

În ceea ce ne priveşte, solicitările din partea clienţilor la finalul anului trecut şi începutul anului acestuia, cel puţin în domeniul M&A, sunt încurajatoare şi ne aşteptăm ca în a doua parte a anului să fie finalizate mai multe tranzacţii, având în vedere că mulţi vânzători şi-au ajustat aşteptările.

Şi în acest an mizăm pe o creştere susţinută în zonele de utilităţi, infrastructură, mediu şi energie, odată cu creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene. Cu toate aces-tea, este de aşteptat ca litigiile să constituie în continuare domeniul care va contribui cel mai mult la cifra de afaceri.

Reporter: Veţi continua să vă extindeţi?

Doru Boştină: Vom continua extinderea teritorială, însă doar în acele zone cu potenţial de creştere economică pe termen lung şi în care nu suntem încă prezenţi. Ne aşteptăm ca, similar situaţiei înregistrate la finalul crizei economice de la sfârşitul anilor "90, redresarea economică să ducă la creşterea numărului de firme medii şi mari din provincie, ceea ce va duce la impulsionarea cererii de servicii juridice de business la nivel local. Ne propunem să diversificăm în continuare serviciile juridice de business în provincie, pornind de la premisa că economia românească va ieşi treptat din criza economică actuală spre finalul anului 2011.

Reporter: Care sunt problemele frecvente cu care vă confruntaţi pe piaţa de profil?

Doru Boştină: Prima problemă este una de mentalitate, şi anume că a fost nevoie de o criză ca mulţi oameni de afaceri să înţeleagă că la avocat trebuie să mergi - ca să folosesc o metaforă - înainte de a te apuca să construieşti casa şi nu când a început să-ţi plouă în sufragerie. Este esenţial să discuţi cu avocatul pe tot parcursul derulării unui proiect - de la faza ideii, la faza de proiect şi de implementare, nu numai atunci când eşti nevoit să mergi în justiţie.

A doua problemă - poate mult mai gravă - este volatilitatea legislativă din ţara noastră, în condiţiile în care, în general, mediul de afaceri are nevoie de stabilitate legislativă şi predictibilitate fiscală, aşa că ar fi foarte util dacă guvernanţii ar renunta la stilul "hei-rup"-ist de a rezolva probleme şi să gândească pe termen lung.

Reporter: Mulţumesc!

< link >https://www.bursa.ro/95-procente-rata-de-faliment-a-firmelor-insolvente-113844&s=companii_afaceri&articol=113844.html< link2 >95% - rata de faliment a firmelor insolvente< link3 >

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb