A devenit Sorin Ovidiu Vîntu cel mai important acţionar al "Petromservice"?

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 9 noiembrie 2005

Dacă da, atunci aproape că îşi oficializează proprietatea asupra unui imperiu mediatic

Un off-shore cipriot - "Elbahold" Ltd., în spatele căruia există un semn că s-ar afla speculatorul Sorin Ovidiu Vîntu - a devenit cel mai important acţionar al "Petromservice", liderul românesc în execuţia de lucrări complexe şi de service în domeniul petrolier.

"Elbahold" Ltd. a subscris întregul pachet de acţiuni emis de "Petromservice" pentru majorarea capitalului social. Structura prezentă a acţionariatului la "Petromservice" se prezintă astfel: 49,35% deţine "Elbahold" Ltd.; 25% deţine Asociaţia salariaţilor; 25,65% deţin alţi acţionari.

"Petromservice" este condusă de Liviu Luca, despre care se spune că ar fi un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu - cel mai mare speculator de pe piaţa de capital românească între anii 1995 şi 2000 (scandalul FNI din anul 2000 a marcat decizia sa să părăsească piaţa, pînă astăzi).

Conform rumorilor, Sorin Ovidiu Vîntu ar fi adînc implicat în postul de televiziune "Realitatea" TV, aflat sub patronatul "Petromservice".

De altfel, societatea condusă de Liviu Luca a dezvoltat în ultimii ani un adevărat imperiu mediatic, preluînd radiouri, reviste şi ziare (între cele din urmă se numără "Ziua" şi, probabil, "Gardianul").

Întreg acest imperiu mediatic intră, acum, sub influenţa off-shore-ului cipriot "Elbahold" Ltd., care, deşi pare misterios, prezintă cel puţin o legătură cu Sorin Ovidiu Vîntu.

"Elbahold" Ltd. este reprezentată în România de Dan Stratan, cel care a fost preşedintele "Gelsor", faimoasa societate de valori mobiliare care i-a aparţinut lui Sorin Ovidiu Vîntu. Bineînţeles, această coincidenţă nu probează că "Elbahold" Ltd. s-ar afla în proprietatea lui Vîntu, dar sugerează că "pe semne" este a lui.

Dacă este adevărat, atunci această operaţiune de preluare a "Petromservice" reprezintă o formă prin care Sorin Ovidiu Vîntu se apropie de oficializarea patronajului său asupra televiziunilor, radiourilor şi presei scrise deţinute de "Petromservice". Aici, însă, trebuie menţionat că "Realitatea" TV se distinge în peisajul televiziunilor româneşti prin deosebită seriozitate şi o (măcar, aparentă) libertate necomună a jurnaliştilor săi, realizînd programe de incontestabilă calitate.

Dincolo de oficializarea stăpînirii imperiului mediatic, să nu uităm că însăşi societatea "Petromservice" este o foarte bună afacere...

Majorarea capitalului social s-a realizat prin subscrierea întregului pachet de acţiuni emise de "Petromservice". Capitalul social al companiei se majorează de la 46,26 la 92,53 milioane de RON. În scopul majorării capitalului social a fost emis un număr de 1,49 milioane de titluri a căror valoare nominală este egală cu cea a acţiunilor existente, respectiv de 31,04 RON per acţiune.

Societatea "Petromservice" este lider în execuţia lucrărilor complexe şi de service în domeniul petrolier. Societatea pe acţiuni numără peste 20.000 de salariaţi, din care peste 8500 sînt acţionari. Compania a obţinut pentru anul trecut un venit ce a depăşit 330 milioane de dolari şi are un portofoliu de peste 280 de clienţi stabili. De curînd "Petrom" şi "Petromservice" au convenit să înlocuiască actualul contract între cele două companii cu unul nou, valabil pînă în 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb