Guvernul a aprobat ieri cea de-a doua rectificare a bugetului pe anul 2007, a anunţat premierul Călin Popescu-Tăriceanu. "Această rectificare este bazată pe o creştere a veniturilor, pe redirecţionarea unor sume către sectoare care aveau nevoie de fonduri suplimentare", a declarat şeful Executivului. El a precizat că deficitul bugetar se va menţine la acelaşi nivel.
Rectificarea bugetului pe anul 2007 este determinată de rezultatele execuţiei bugetare pe primele şapte luni ale anului, caracterizată de tendinţa crescătoare a veniturilor datorată evoluţiilor macroeconomice şi îmbunătăţirii colectării impozitelor.
Bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse va creşte cu suma de 1.385 de milioane lei noi, banii fiind destinaţi plăţii pensiilor agricultorilor majorate începând cu 1 septembrie, plăţii drepturilor persoanelor cu handicap şi a ajutoarelor pentru încălzire. Bugetele locale vor creşte cu 1.505,2 milioane lei, primite prin transfer de la bugetul de stat pentru finanţarea unor cheltuieli de capital ale unităţilor de învăţământ preuniversitar, compensarea creşterilor neprevizionate ale preţurilor la combustibili, acordarea ajutorului la încălzirea locuinţei cu lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri şi finanţarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate va fi majorat cu 422,5 milioane de lei, în principal pentru finanţarea serviciilor medicale şi medicamentelor.
Ministerul Internelor şi Reformei Administrative va beneficia de fonduri suplimentare în sumă de 865,3 milioane lei pentru finanţarea, în principal, a drepturilor salariale şi a pensiilor poliţiştilor, precum şi pentru acoperirea sumelor reprezentând compensarea creşterilor neprevizionate ale preţurilor la combustibilii utilizaţi la producerea energiei termice furnizate populaţiei prin sisteme centralizate.
Bugetul Ministerului Economiei şi Finanţelor va primi o suplimentare de 525,5 milioane lei, în principal pentru acordarea subvenţiilor pe produse şi protecţie socială acordate Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, a subvenţiilor pentru executarea lucrărilor de conservare şi menţinere în siguranţă a minelor, precum şi pentru acoperirea cheltuielilor de investiţii ale firmelor în asigurarea producţiei de apă grea în vederea punerii în funcţiune şi completarea necesarului tehnologic la unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.
Bugetul Ministerului Transporturilor va fi suplimentat cu 386,4 milioane lei pentru finanţarea lucrărilor de reparaţii la drumuri de interes naţional, a unor proiecte cu finanţare rambursabilă derulate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale şi a proiectelor cu finanţare rambursabilă pentru Metrorex.
Ministerul Justiţiei va primi o suplimentare cu 347,9 milioane lei pentru plata drepturilor câştigate prin hotărâri judecătoreşti executorii care au ca obiect diferite litigii de muncă (prime de vacanţă, spor de vechime în muncă, spor de anticorupţie). Fondurile vor fi destinate, de asemenea, pentru asigurarea drepturilor salariale şi finanţarea cheltuielilor curente ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Bugetul Serviciului Român de Informaţii va creşte cu 143,4 milioane lei pentru plata unor drepturi de asistenţă socială recalculate ca urmare a majorării coeficienţilor de ierarhizare a soldelor de funcţie, respectiv a salariului pentru funcţia îndeplinită, ce constituie bază de calcul la stabilirea pensiilor, precum şi pentru acoperirea cheltuielilor cu lucrările de investiţii aferente proiectelor prioritare ale SRI.
O suplimentare de 59,9 milioane de lei va fi destinată Ministerului Afacerilor Externe pentru plata primelor de vacanţă potrivit hotărârilor judecătoreşti rămase definitive din perioada 2001-2006. O parte din aceste fonduri va fi utilizată pentru acoperirea costurilor generate de numărul de posturi suplimentare pentru organizarea la Bucureşti, în 2008, a summit-ului NATO, precum şi pentru plata chiriilor aferente spaţiilor de lucru şi locuit folosite de misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale şi a contribuţiilor la organisme internaţionale, inclusiv la bugetul NATO.
Pentru Ministerul Culturii vor fi alocate suplimentar 74,2 milioane lei. Banii vor fi folosiţi pentru finanţarea lucrărilor de conservare a monumentelor, lucrările de construcţii şi reparaţii la unele lăcaşuri de cult şi la Ansamblul Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet. O parte din fonduri va fi destinată pentru achiziţia de imobile, prin exercitarea dreptului de preempţiune a statului, pentru instituţiile de cultură care lucrează în spaţii închiriate şi retrocedate.
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară va primi suma de 36 milioane lei pentru acţiuni de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, precum şi pentru identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor. Academia Română va primi 34 milioane lei reprezentând, în principal, drepturi salariale şi sume pentru plata sprijinului material acordat urmaşilor membrilor Academiei.
Bugetul Cancelariei Primului-Ministru va fi suplimentat cu 32 milioane lei pentru cheltuielile de întreţinere şi funcţionare a aparatului propriu, plata evaluatorilor dosarelor de despăgubiri civile, realizarea de către structurile sportive subordonate a programelor de pregătire pentru participarea sportivilor la competiţiile oficiale, dotarea cu aparatură a laboratorului de testare al Agenţiei Naţionale Antidoping şi plata rentei viagere acordată sportivilor.
Fondul de rezervă bugetară va fi majorat cu 200 milioane de lei pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute care pot să apară pe parcursul anului bugetar.