A fost aprobat proiectul de fuziune între "Gaz de France" şi "Suez"

Alina Toma
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 septembrie 2007

Consiliile de Administraţie ale Gaz de France şi Suez au aprobat, pe 2 septembrie, noile orientări ale proiectului de fuziune dintre cele două companii. Acesta va conduce la crearea unui grup lider în domeniile de gaz şi electricitate, de dimensiune mondială şi cu o tradiţie franco-belgiană. Gaz de France şi Suez au întrunit împreună condiţiile care le permit să supună acţionarilor lor, după consultarea reprezentanţilor personalului, punerea în practică a fuziunii în cel mai scurt timp, în cursul anului 2008.

Consiliile de administraţie ale celor două companii, luând la cunoştinţă de aceste noi orientări date de proiectul de fuziune, şi-au mandatat preşedinţii să continue, pe aceste baze, toate lucrările necesare punerii în aplicare a proiectului şi, în mod deosebit, consultării reprezentanţilor personalului. La sfârşitul acestui proces, consiliile de administraţie vor fi invitate să adopte deciziile necesare pentru realizarea fuziunii.

Cei doi giganţi energetici vor fuziona pe baza unei parităţi de 21 de acţiuni Gaz de France pentru 22 de acţiuni Suez, prin absorţia Suez de către Gaz de France. Noul grup se va impune ca un actor bursier de care trebuie să se ţină seama în sectorul energetic. Lucrările efectuate din momentul anunţării proiectului de fuziune au permis confirmarea unor sinergii operaţionale de ordinul a 1 miliard de euro pe an până în 2013 (din care aproximativ 400 de milioane de euro până în 2010), dat fiind impactul angajamentelor asumate faţă de Comisia Europeană. Aces­te sinergii operaţionale (beneficii reciproce în cadrul contractelor şi diverselor operaţiuni), care vor necesita costuri de realizare limitate şi nerecurente de aproximativ 300 de milioane de euro în total, vor fi completate cu beneficiile legate de optimizarea financiară din cadrul noului Grup. Acestea din urmă sunt estimate la aproximativ 1 miliard de euro.

Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, statul, care va deţine direct mai mult de 35% din capitalul GDF-Suez, susţine operaţiunea de fuziune. La fel şi principalii acţionari ai Suez care au indicat intenţia de vot în favoarea fuziunii cu ocazia adunării generale a companiei.

GDF-Suez va dispune de mijloacele financiare şi umane pentru a accelera dezvoltarea pe pieţele locale, precum şi la scară internaţională. Dezvoltarea grupului se va sprijini pe o capacitate de finanţare puternică, permiţând o accelerare sensibilă a investiţiilor mai ales în sectorul explorare-producţie. Recentrat pe domeniile energiei, GDF-Suez va fi în măsură să-şi consacre toate mijloa­cele acestui obiectiv.

Aportul prin distribuire a 65% din activităţile polului de Mediu către acţionarii Suez, concomitent cu fuziunea cu GDF, se va traduce prin cotarea la Bursă a Polului de Mediu din cadrul grupului belgian. GDF-Suez şi principalii acţionari ai Suez, care vor deţine în urma aces­tei operaţii 35% şi respectiv 12% din activităţile Polului de Mediu, se angajează să păs­treze acţiunile în cadrul unui pact al acţionarilor ce urmează să fie negociat. Aceas­tă introducere la Bursă conduce la crearea unui actor centrat pe Mediu, puternic prin cei 60.000 de colaboratori, co-lider mondial al serviciilor de mediu, în domeniul apei şi al curăţeniei.

Fuziunea dintre Gaz de France şi Suez va da naştere primului cumpărător şi comercializator de gaz din Europa, liderului mondial al gazelor naturale lichefiate (GNL) şi primului importator şi cumpărător de GNL din Europa, cu o cotă de piaţă de 25% şi o poziţie de lider în bazinul atlantic. Noul grup va fi cel de-al cincilea electrician european şi cel de-al doilea producător francez de electricitate, cu poziţii importante în Statele Unite, Brazilia şi Orientul Mijlociu, precum şi primul operator al reţelei de transport şi de distribuţie de gaz din Europa. Totodată, Gaz de France - Suez va deveni cel de-al doilea operator de depozite şi de terminale metaniere din Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb