A fost aprobat proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea instituţiilor financiare nebancare (IFN)

C.P.
Ziarul BURSA #Politică / 28 august 2008

Executivul a adoptat, în şedinţa de ieri, proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea instituţiilor financiare nebancare (IFN). Conform noii reglementări, instituţiile financiare nebancare sunt entităţi, altele decât instituţiile de credit, care desfăşoară cu titlu profesional activitate de creditare, în condiţiile stabilite de lege. Legea permite IFN-urilor să desfăşoare concomitent mai multe tipuri de activitate de creditare şi oferă posibilitatea acestora să emită carduri pentru mai multe tipuri de credite (în prezent acestea pot emite carduri numai pentru creditele de consum).

Au fost introduse în sfera activităţilor permise: creditarea imobiliară, microcreditarea, finanţarea tranzacţiilor comerciale, operaţiunile de factoring etc. IFN înscrise în Registrul General vor putea efectua şi operaţiuni de schimb valutar aferente activităţilor permise, cu respectarea tuturor condiţiilor prevăzute de reglementările în materie.

În acelaşi timp, a fost lărgită sfera categoriilor de entităţi cu care pot fuziona IFN-urile şi a fost stabilită în sarcina Băncii Naţionale a României (BNR) emiterea reglementării secundare care să prevadă procedura de înregistrare a entităţii rezultate.

IFN-urile vor putea administra fonduri publice acordate drept fonduri pentru microcredite de către agenţiile guvernamentale.

Sunt interzise IFN-urilor: atragerea de depozite sau de alte fonduri rambursabile de la public; emiterea de obligaţiuni, cu excepţia ofertei publice adresate investitorilor calificaţi, în înţelesul legii privind piaţa de capital; operaţiuni cu bunuri mobile şi imobile; acordarea de credite condiţionată de vânzarea sau de cumpărarea acţiunilor IFN; acordarea de credite condiţionată de acceptarea de către client a unor servicii care nu au legătură cu operaţiunea de creditare respectivă.

BNR este singura autoritate în măsură să decidă dacă activitatea desfăşurată de o entitate este de natura activităţii de creditare cu titlu profesional.

IFN-urile sunt obligate să utilizeze provizioane specifice de risc, conform reglementărilor BNR.

l Registrul general - IFN pot desfăşura activitate de creditare numai după înscrierea în Registrul general deschis la BNR. Înfiinţarea IFN-urilor care fac obiectul înscrierii în Registrul general se notifică BNR în termen de 30 zile de la data înmatriculării în Registrul Comerţului.

l Registrul special - BNR stabileşte, în acelaşi timp, criteriile de înscriere a IFN-urilor în registrul special. Criteriile de înscriere în Registrul special sunt: cifra de afaceri, volumul creditelor, gradul de îndatorare, totalul activelor, capitalurile proprii.

l Registrul de evidenţă - Casele de ajutor reciproc şi casele de amanet care vor dori să desfăşoare activitate de creditare, precum şi entităţile care intenţionează să desfăşoare activitate de creditare, exclusiv din fonduri publice ori puse la dispoziţia acestora în baza unor acorduri interguvernamentale, sunt obligate să se înscrie în Registrul de evidenţă.

Capitalul social minim al IFN-urilor nu poate fi mai mic decât echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro, respectiv 3 milioane euro în cazul IFN-urilor care acordă credite ipotecare.

Noua lege prevede diminuarea amenzilor pentru IFN care nu respectă reglementările BNR de la valori cuprinse între 0,05-1 la sută din capitalul social al instituţiei, la valori cuprinse între 0,01-0,5 la sută din capitalul social. Sancţiunile pot merge până la radierea din Registrul Comerţului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb