A ÎNCEPUT REMANIEREA GUVERNAMENTALĂ Gheorghe Dobre şi Gheorghe Pogea sînt primii miniştri retraşi din Guvern

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Politică / 13 iunie 2006

Colegii din Alianţă consideră că acţiunea democraţilor are un profund iz "populist"

Biroul Permanent Naţional al Partidului Democrat (PD), întrunit ieri, a decis să-l retragă din funcţie pe vicepremierul Gheorghe Pogea, reprezentanţii democraţilor considerînd că decizia este conformă cu propunerile pe care partidul le-a făcut în privinţa restructurării Executivului. În urma acestei hotărîri, PD va renunţa la acest post din Guvern, urmărind, potrivit preşedintelui Emil Boc, eficientizarea activităţii Executivului. De asemenea, preşedintele PD a precizat, într-un comunicat remis presei, că pasul făcut de formaţiunea pe care o conduce reprezintă îndeplinirea unei promisiuni asumate de aceasta, respectiv "restructurarea formulei guvernamentale moştenite de la guvernul PSD". Liderul democrat este de părere că, din punct de vedere funcţional, nu se mai justifică menţinerea în aparatul guver-namental a posturilor de mi-nistru delegat şi vicepremier.

Tot în cadrul întrunirii de ieri, conducerea PD a decis şi retragerea lui Gheorghe Dobre din postul de ministru al transporturilor, construcţiilor şi turismului şi înlocuirea sa cu senatorul Radu Berceanu. Emil Boc a justificat această măsură prin faptul că, deşi Gheorghe Dobre a fost "un ministru care a muncit foarte mult, totuşi nu a reuşit să fie îndeajuns de incisiv". Liderul democrat consideră nominalizarea lui Radu Berceanu pentru postul ocupat pînă ieri de Gheorghe Dobre drept o soluţie indicată în acest moment, dacă se ţine cont de experienţa de fost ministru a senatorului şi de "pragmatismul şi capa-citatea acestuia de a lua decizii".

Fostul vicepremier Pogea a acceptat decizia partidului, explicînd presei că atribuţiile postului pe care l-a ocupat pînă ieri nu urmează să fie preluate de altcineva. Domnia sa a ţinut să precizeze reprezentanţilor presei că motivul care a stat la baza retragerii sale din Guvern nu este reprezentat de cererea pe care premierul Călin Popescu-Tăriceanu o adresase PD-ului în acest sens, ci "a fost o decizie a democraţilor pentru a arăta că aceştia sînt consecvenţi în ceea ce priveşte angajamen-tele asumate pe marginea restructurării guvernamen-tale".

Colegii de guvernare acuză PD-ul că acţionează într-o manieră populistă

Pe de altă parte, reprezentanţii Partidului Conservator (PC) sînt de părere că acţiunea colegilor democraţi are un iz "populist" şi că măsura de retragere a celor doi miniştri nu a fost luată din dorinţa de res-pectare a planurilor de restructurare guvernamentală, ci din cauza faptului că PD-ul nu mai era mulţumit de activitatea lui Gheorghe Dobre şi Gheorghe Pogea. Totodată, conducerea PC consideră, aşa cum se arată într-un comunicat remis presei ieri, că ar fi fost mai corect ca democraţii să solicite primului-ministru o remaniere şi nu să acţioneze în modul în care a ales să o facă.

În replică la poziţia adoptată de PC, Gheorghe Pogea ne-a declarat că "dacă reprezentanţii conservatorilor susţin asta, înseamnă că dumnealor nu au sesizat că eu mi-am făcut datoria, de aceea nu are rost să intru în polemică cu dînşii". Fostul vicepremier ne-a mai spus că PD-ul a propus demult restructurarea administraţiei centrale, care nu înseamnă schimbarea unor oameni pe motive subiective, ci o modificare a aparatului guvernamental din punct de vedere instituţional şi a menţionat că "actuala structură guverna-mentală este una stufoasă şi nici pe departe cea mai po-trivită".

Domnul Pogea a mai adăugat că acesta este doar un prim pas în încercarea de transfomare a Executivului într-un aparat funcţional şi eficient, pas care va fi urmat de schimbări în cadrul modului de organizare a agenţiilor, al căror număr, dacă propunerea democraţilor va fi acceptată de colegii din Alianţă, ar urma să scadă la o treime şi de o reducere a numărului de miniştri la numai 15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb