Trezoreria Italiei a comunicat, ieri, Comisiei Europene că îşi menţine nemodificate planurile bugetare, dar a promis că va respecta cu stricteţe obiectivele pe care şi le-a fixat, fără să majoreze mai mult deficitul sau datoria, informează Reuters.
Într-o scrisoare trimisă Executivului comunitar, ministrul italian al Economiei, Giovanni Tria, a recunoscut că proiectul de buget pe 2019, care prevede un deficit bugetar de 2,4% din PIB, nu este în linie cu Pactul de Stabilitate şi Creştere. Cu toate acestea, Giovanni Tria a subliniat că autorităţile de la Roma au fost nevoite să răspundă la mai mulţi ani de sub-performanţe economice, adăugând că nu se intenţionează să se majoreze şi mai mult deficitul bugetar în 2020 şi 2021.
"Guvernul este încrezător că explicaţiile sale sunt suficiente pentru ca proiectul său de buget să fie aprobat, iar acest buget nu va pune în pericol stabilitatea financiară a Italiei sau a altor state membre", a subliniat Giovanni Tria, conform Agerpres.
Joia trecută, Bruxelles-ul le-a solicitat autorităţilor de la Roma să ofere "clarificări" cu privire la planurile sale bugetare. Comisia a vorbit de un derapaj bugetar "fără precedent" şi a atras atenţia asupra riscului grav al nerespectării regulilor europene. În aceste condiţii, Executivul comunitar ar putea respinge proiectul de buget al Italiei, ceea ce ar fi o premieră în istoria UE.
Principala îngrijorare a Bruxelles-ului este programul anti-austeritate demarat de noua coaliţie populistă formată din Liga (extrema dreapta) şi Mişcarea 5 stele (M5S, antisistem). Aceasta mizează pe un deficit bugetar de 2,4% din PIB în 2019, faţă de 0,8% din PIB cât preconiza precedentul Guvern. În plus, ceea ce se numeşte deficitul structural, un indicator cheie urmărit de Comisie care elimină efectele ciclurilor economice, ar urma să crească până la 0,8% anul viitor, conform planurilor Italiei, peste reducerea până la 0,6% pe care o vrea Bruxelles-ul.
Ieri, în replică la declaraţiile lui Giovanni Tria, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că Executivul comunitar va discuta şi va decide astăzi care sunt următorii paşi în procedura de evaluare a proiectului de buget al Italiei.
• Comisia Europeană nu vrea o criză cu Italia
Comisia Europeană nu vrea să existe o criză în legătură cu proiectul de buget pe 2019 al Italiei, dar are în continuare unele semne de întrebare cu privire la acest subiect, a declarat ieri comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, transmite Reuters.
"Comisia Europeană nu vrea o criză între Bruxelles şi Roma. Intenţia mea este să demarez un dialog constructiv cu Guvernul italian", a spus Pierre Moscovici într-un interviu acordat postului de radio France Inter. Domnia sa a adăugat: "Atunci când eşti stat membru UE şi faci parte din zona euro, trebuie să respecţi anumite reguli convenite în comun".
Separat, vicepremierul Italiei, Luigi Di Maio, a anunţat că Guvernul de la Roma este gata să discute ţintele sale bugetare cu autorităţile UE, reafirmând că Guvernul de la Roma nu are nicio intenţie să iasă din zona euro. Într-o intervenţie la postul de radio RTL 102.5, Luigi Di Maio a spus că Italia va trimite o scrisoare Comisiei în care îşi explică motivele pentru care vrea să îşi menţină obiectivul unui deficit bugetar de 2,4% din PIB, adăugând însă că Guvernul de la Roma este gata să stea la masa negocierilor.