A repornit tiparniţa şi în Statele Unite?

C.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 octombrie 2019

A repornit tiparniţa şi în Statele Unite?

Şocul de pe piaţa repo din urmă cu aproape trei săptămâni, când dobânzile overnight pentru finanţări garantate cu titluri de stat americane au ajuns până la 10%, încă se resimte puternic.

Operaţiunile derulate de Federal Reserve săptămâna trecută arată că deficitul de lichiditate din sistemul bancar american nu este deloc temporar şi nici nu pare a fi legat de încheierea trimestrului al treilea din 2019.

Volumul mediu zilnic al sumelor injectate pe piaţă a fost de 46,5 miliarde de dolari, pe fondul unei operaţiuni repo de 63,5 miliarde în ultima zi a lunii trecute (vezi graficul 1).

După ce a anunţat, în urmă cu două săptămâni, că operaţiunile repo se vor derula până în 10 octombrie, inclusiv prin intermediul unor operaţiuni cu maturitatea la 14 zile, Federal Reserve Bank of New York a actualizat calendarul la sfârşitul săptămânii trecute.

Operaţiunile repo overnight vor avea loc până la 4 noiembrie 2019, iar sumele oferite băncilor vor fi de cel puţin 75 de miliarde. Pe lângă acestea, FRBNY a anunţat şi operaţiuni repo cu maturităţi de 6, 14 şi 15 zile, unde sumele oferite vor fi de cel puţin 35 de miliarde de dolari.

Parametrii şi calendarul operaţiunilor pot fi modificate în funcţie de condiţiile de piaţă, după cum se arată în comunicatul de presă de pe site-ul FRBNY.

Pe fondul prelungirii semnificative a perioadei de injectare a lichidităţii pe piaţa interbancară, Zerohedge scrie că "operaţiunile temporare de piaţă par să devină permanente".

Efectele au început deja să se observe la nivelul bilanţului Federal Reserve, care şi-a oprit tendinţa de scădere şi a revenit pe o traiectorie crescătoare (vezi graficul 2).

Conform datelor oficiale de la FRBNY, bilanţul băncii centrale americane a crescut cu aproape 185 de miliarde de dolari în intervalul 4 septembrie 2019 - 2 octombrie 2019, în condiţiile în care cele trei operaţiuni repo de 14 zile, a căror valoare cumulată este de 139 de miliarde de dolari, nu au ajuns încă la maturitate.

Cele trei scadenţe vor fi în 8, 10 şi 11 octombrie 2019, conform datelor de la FRBNY, iar analistul Wolf Richter scrie pe blogul său că "suma este foarte mare şi poate aduce probleme pe piaţa repo", însă "dacă cererea pentru operaţiunile de 14 zile se reduce sau dispare, iar cererea pentru operaţiunile overnight va fi consistent redusă, atunci vom şti că problemele nu mai există, cel puţin deocamdată".

Reuters a scris recent că JP Morgan, o bancă ale cărei active se ridică la circa 2,7 trilioane de dolari, ar putea fi una dintre sursele turbulenţelor de pe piaţa repo.

Problema nu ar fi o criză de lichiditate, ci o restructurare masivă a bilanţului, care a condus la retragerea unor depozite de circa 158 de miliarde de dolari de la Federal Reserve în prima jumătate a anului curent, respectiv 57% din totalul rezervelor excedentare.

Fără această reducere puternică a unei importante surse de lichiditate pentru piaţă, "dobânda nu ar fi crescut până la 10%", după cum au declarat surse de pe piaţă pentru Reuters.

La nivelul altui gigant bancar, Bank of America, al cărui bilanţ este de circa 2,4 trilioane, depozitele de la Fed au scăzut cu 30%, respectiv 29 de miliarde.

În ciuda noii tendinţe, oficialii Fed-ului neagă relansarea programului de relaxare cantitativă. Despre intervenţia masivă a băncii centrale americane pe piaţa repo, Patrick Harker, preşedintele Federal Reserve Bank of Philadelphia, a declarat că "aceasta nu este QE4, aceasta nu este un instrument de politică monetară". Prima etapă a programului de relaxarea cantitativă din SUA a fost lansată în noiembrie 2008 (QE1), urmată de QE2 în noiembrie 2010 şi QE3 în septembrie 2012.

Analistul Mike Shedlock a observat, într-un articol de pe site-ul său Global Economic Trend Analysis, că pagina operaţiunilor repo ale Federal Reserve se află în subsecţiunea "Implementarea politicii monetare" din cadrul secţiunii "Operaţiuni pe piaţa internă", adică intervenţia pe piaţa repo este un instrument de politică monetară.

Pe marginea analizei lui Shedlock, un cititor scrie că ar fi mult mai calm dacă Fed-ul ar comunica mai clar deciziile de politică monetară, cum ar fi "Federal Reserve este gata să facă totul, temporar până la sfârşitul secolului". Afirmaţia ar putea fi completată cu "nu considerăm că situaţia prezentă este suficient de serioasă, astfel încât să fim nevoiţi să minţim".

Unii analişti de pe piaţă au încercat să caute o semnificaţie şi în prelungirea operaţiunilor repo dincolo de penultima şedinţă de politică monetară din acest an, din 29 - 30 octombrie 2019.

Oare va oficializa şi Federal Reserve repornirea tiparniţei?

"Aceasta nu este QE4. Aceasta nu este un instrument de politică monetară". (Patrick Harker, preşedintele Federal Reserve Bank of Philadelphia)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

Ziarul BURSA

20 ianuarie
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb