Moneda unică europeană (euro) este tranzacţionată în prezent, pe pieţele externe, la niveluri la care nu a mai fost din ianuarie 2015, raportat la dolar, şi, totodată, înregistrează cea mai bună evoluţie a sa din ultimii cinci ani, în condiţiile în care dolarul slăbeşte, iar economia uniunii monetare începe să se redreseze treptat.
Săptămâna trecută, euro a consemnat nivelul maxim al ultimilor doi ani şi jumătate faţă de moneda SUA, depăşind pragul de 1,18 dolari, dat fiind că investitorii se concentrează pe fundamentele care stau la baza redresării zonei euro, conform CNBC.
Jeremy Stretch, şef al departamentului de strategie G10 FX din cadrul CIBC Capital Markets, spune: "Euro beneficiază de o reducere substanţială a spread-urilor, ca urmare a eliminării riscurilor politice din Europa, în special după alegerile din Franţa. În plus, alegerile din Germania (n.r. din această toamnă) sunt văzute aproape ca un non-eveniment".
Stretch este de părere, la fel ca alţi traderi valutari, că fundamentele îmbunătăţite din zona euro, precum creşterea economică anuală care a ajuns la nivelul maxim al ultimilor şase ani, i-au permis Băncii Centrale Europene (BCE) să ia în calcul înăsprirea politicii sale monetare ultra-relaxate, ceea ce va fi pozitiv pentru moneda unică. "Perspectiva unei reduceri a programului BCE de achiziţii de bonduri va împiedica expansiunea agresivă a bilanţului băncii centrale", subliniază Stretch.
CNBC notează că, anul acesta, moneda unică a câştigat aproape 13% faţă de dolar şi a consemnat, totodată, şase luni cu avans, ceea ce reprezintă cea mai bună perioadă de creştere din ultimii cinci ani.
În ianuarie, euro a urcat cu 3,3%, în martie - cu aproape 1%, în aprilie - cu 2,1%, în mai - cu circa 3,2%, în iunie - cu 1,9%, în iulie - cu 3,5%, potrivit CNBC, care arată că singura lună cu depreciere a fost februarie.
Ieri, euro a urcat cu 0,2% pe piaţa din New York, la ora locală 11.20, atingând 1,1793 dolari.