AAFBR: BNR ar putea menţine joi dobânda-cheie şi ratele rezervelor minime obligatorii

M.F.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 ianuarie 2016

BNR ar putea menţine joi dobânda de politică monetară la 1,75%, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii în lei şi valută constante, estimează analiştii, care văd dobânda-cheie la acelaşi nivel pe parcursul anului, iar în decembrie o tăiere a RMO în lei la 6% şi în euro la 12%.

"Politica monetară ar putea fi relaxată în 2016 numai prin reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei ale instituţiilor de credit la 6% în decembrie 2016 şi a celor pentru pasivele în valută la 12%. Cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj estimează o dobândă de politică monetară constantă la 1,75% pe tot parcursul anului 2016", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), care a realizat un sondaj printre membrii acesteia.

Majoritatea analiştilor apreciază că rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei şi cele pentru pasivele în valută ar putea fi menţinute constante în şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR de pe 7 ianuarie, potrivit Mediafax.

Aceştia estimează însă pentru anul 2017 o majorare a dobânzii de politică monetară la 2,5%, însă în decembrie.

Pe de altă parte, procesul de convergenţă a cotelor de constituire a rezervelor minime obligatorii către standardele europene ar putea continua, iar rezervele minime sunt estimate de cei mai mulţi participanţi la sondaj la 4% pentru lei şi 10% pentru valută la finalul anului următor.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat după şedinţa CA din noiembrie pe probleme de politică monetară că banca centrală va rămâne prudentă în privinţa dobânzii-cheie la următoarele şedinţe, însă ratele RMO urmează să fie diminuate treptat, în funcţie de condiţiile pieţelor.

"Probabil că vom rămâne prudenţi, chiar cu inflaţia negativă, şi în perioada următoare legat de rata dobânzii. Nu spun că excludem sau că s-a încheiat ciclul de reducere, că nu suntem în această situaţie. Mai mult, nu spun că suntem la sfârşitul ciclului de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii, pentru că trebuie să ne apropiem cu nivelul lor de ceea ce se întâmplă în Europa", a declarat Isărescu.

La şedinţa din noiembrie, banca centrală a menţinut dobânda de politică monetară la 1,75% pe an, dar şi nivelurile RMO aplicabile pasivelor în lei la 8% şi celor în valută la 14%.

Ultima tăiere a fost aplicată de BNR în luna mai a anului trecut, când a redus dobânda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, precum şi ratele RMO pentru pasivele în lei cu 2 puncte procentuale, de la 10% la 8%, măsură care i-a luat prin surprindere pe analişti.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale peste 70 de profesionişti care activează în sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital, companii din economia reală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb