Abandonul şcolar - costuri uriaşe

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 21 octombrie

Abandonul şcolar - costuri uriaşe

English Version

Costurile economice generate de abandonul şcolar în România au atins o valoare estimată de aproximativ 15,7 miliarde de euro pe parcursul ultimilor 11 ani, echivalentul a aproximativ 5,23% din PIB-ul anual al ţării, conform unui raport realizat de Universitatea din Bucureşti pentru AmCham România. Raportul oferă o perspectivă economică asupra unui fenomen social îngrijorător, subliniind impactul semnificativ al abandonului şcolar asupra economiei şi societăţii.

Impactul economic

Raportul subliniază că România are una dintre cele mai mari rate de părăsire timpurie a şcolii din Uniunea Europeană, cu o valoare de 16,6% în 2023. Anual, aproximativ 23.000 de elevi părăsesc şcoala, ceea ce duce la pierderi economice pe termen lung. Se estimează că un absolvent care abandonează studiile câştigă în medie cu 190.000 de euro mai puţin pe parcursul vieţii decât un absolvent de liceu. Costurile economice totale ale abandonului şcolar pentru perioada analizată (2005-2024) sunt estimate la 107 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 35,67% din PIB-ul României. Cheltuielile anuale cu abandonurile şcolare sunt de 2,3 miliarde de euro, aproximativ 0,77% din PIB-ul anual. Potrivit raportului: "Luând în considerare şi diferenţele de durată a vieţii active, câştigurile medii pe parcursul vieţii ale unei persoane care a abandonat şcoala sunt de 353.736 euro, comparativ cu cele ale unui absolvent de liceu, care sunt de 544.210 euro. Aceasta se traduce într-un dezavantaj economic semnificativ pe parcursul vieţii, de 190.473 euro. Costurile pe durata de viaţă ale tuturor persoanelor care au abandonat şcoala în perioada analizată (adică 2005-2013 până la 2016-2024) totalizează 107 miliarde euro, ceea ce reprezintă aproximativ 35,67% din PIB-ul anual al României (estimat la 300 miliarde euro). Cheltuielile anuale cu abandonurile din cele 12 cohorte analizate sunt de aproximativ 2,3 miliarde euro, adică aproximativ 0,77% din PIB-ul anual al României. Costurile suportate cu abandonurile din cele 12 cohorte analizate, pe parcursul ultimilor 11 ani, sunt de aproximativ 15,7 miliarde euro, adică aproximativ 5,23% din PIB-ul anual al României".

Discrepanţe rural-urban

Abandonul şcolar este mult mai prevalent în zonele rurale, unde rata atinge 27,5%, comparativ cu doar 3,3% în marile oraşe. Această diferenţă scoate în evidenţă disparităţile semnificative în accesul la educaţie între zonele rurale şi cele urbane. Elisabeta Moraru, membru al Consiliului Director al AmCham România, a declarat: "Capitalul uman şi educaţia sunt priorităţi centrale pentru AmCham. După ce anul trecut ne-am uitat la costul economic al deficitului de forţă de muncă, anul acesta am continuat seria de analize AmCham şi am abordat una dintre cele mai importante provocări ale României - abandonul şcolar. Împreună cu partenerii noştri de la Universitatea din Bucureşti, am încercat să vedem cât ne costă ca economie şi societate faptul că avem cea mai mare rată de părăsire timpurie a şcolii din Uniunea Europeană - 16,6% în 2023. (...) Aceasta nu este doar o cifră - este o poveste de oportunităţi ratate, de potenţial neîmplinit".

Perspective şi soluţii

Profesorul Dragoş Iliescu de la Universitatea din Bucureşti, coordonatorul raportului, subliniază că fenomenul abandonului şcolar trebuie privit din perspectiva unui "raport investiţie-profit", pentru a înţelege clar implicaţiile economice şi sociale. Raportul pledează pentru alocarea unor bugete mai consistente în educaţie şi implementarea de măsuri pentru reducerea abandonului şcolar, subliniind necesitatea unor politici publice mai bine fundamentate pe date cantitative. Această analiză evidenţiază nevoia urgentă de a aborda fenomenul abandonului şcolar nu doar ca o problemă socială, ci şi ca o provocare economică majoră pentru viitorul României.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb