Academia Română propune naţionalizarea Pilonului II de pensii, impozit progresiv, taxarea giganţilor digitali

A.D.
Miscellanea / 18 iunie 2020

Academia Română propune naţionalizarea Pilonului II de pensii, impozit progresiv, taxarea giganţilor digitali

Actualizare - Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal şi membru al Academiei Române, a declarat la Digi 24 că studiul respectiv nu reprezintă poziţia oficială a Academiei Române. "Este vorba despre o cercetare efectuată de unul dintre institutele care se află în subordinea Academiei, dar studiul nu este punctul de vedere oficial al Academiei Române", a precizat preşedintele Consiliului Fiscal.

___

Naţionalizarea banilor de la Pilonul II de pensii (oprirea plăţilor şi orientarea banilor disponibili către susţinerea unor afaceri strategice de stat, se spune în Raport), trecerea la impozitul progresiv pe venituri sau taxarea giganţilor digitali în ţara în care sunt obţinute veniturile sunt doar 3 din propunerile cuprinse într-un Raport publicat de Academia Română, anunţă HotNews.ro.

Drept argument în favoarea acestor măsuri de stânga se aduce nevoia de restructurare fiscală. "Pentru a evita repercusiunile penalizatoare ale investitorilor, preponderent din categoria multinaţionalelor, generate de iniţiativele individuale ale ţării, restructurarea fiscală în România trebuie să utilizeze şi să susţină forţa curentului multilateral, care avansează în cadrul UE".

Măsuri adoptate de alte ţări aplicabile în România - înfiinţarea unei unităţi guvernamentale şi de afaceri COVID 19 (după exemplul Guvernului danez) în colaborare cu organizaţiile de afaceri relevante şi organizaţiile de pe piaţa muncii pentru a rezolva problemele economice sectoriale.

Printre obiectivele principale ar trebui să se regăsească şi:

MicroFinance Fond cu un prag potenţial de împrumut la 50.000 euro şi cu destinaţia finanţării către micile afaceri familiale;

Oprirea plăţilor către fondurile de pensii din pilonul 2 (2020-2021), economii mari la bugetul de stat; mai mult, orientarea celor 13,5 miliarde de EUR disponibile la Fondurile private de pensii către susţinerea unor afaceri strategice de stat (după exemplu măsurile adoptate de Guvernul finlandez);

Lansarea de bonuri de agrement subvenţionate de la stat pentru a ajuta hotelurile să se redreseze din criză; sprijin turistic (11 milioane EUR). Buget suplimentar pentru implementarea acţiunilor de susţinere a turismului în perioada iunie-septembrie 2020, în cooperare cu companiile aeriene şi organizatorii de turism, precum şi acţiuni de îmbunătăţire a iniţiativelor de atragere a turiştilor în perioada octombrie 2020 - martie 2021 după exemplu măsurile adoptate de Guvernul cipriot)

Amânarea plăţilor fiscale şi a asigurărilor sociale pentru sectorul turistic până la 31 iunie a.c.;

Sectoarele care au fost grav afectate de pandemie (de exemplu, turism, restaurante, spaţii de divertisment, sport, servicii culturale, transport) vor fi scutite de la plata contribuţiilor la asigurările sociale, impozitele pe salarizare impozitul pe întreprinderile mici. Contribuţia angajaţilor va fi redusă până la 30 iulie a.c..

Structura actuală a veniturilor, cu o pondere mai mare a impozitării indirecte şi a contribuţiilor sociale, (structură specifică sistemelor fiscale din ţări aflate în curs de dezvoltare), trebuie orientată spre impozitarea progresivă a veniturilor.

Pentru a evita repecusiunile penalizatoare ale investitorilor, preponderent din categoria multinaţionalelor, generate de iniţiativele individuale ale ţării, restructurarea fiscală în România trebuie să utilizeze şi să susţină forţa curentului multilateral, care avansează lent totuşi, în speţă din cadrul UE, care urmăreşte:

Revizuirea radicală a impozitării energiei, cu scopul de a descuraja utilizarea combustibililor fosili (motorină, benzină), eliminarea subvenţiilor implicite pentru combustibilii fosili şi a exceptărilor de taxare pentru industriile aviatice şi maritime, care sunt în contradicţie totală cu agenda UE de protecţia mediului, revizuirea radicală a Directivei pentru Taxarea Energiei (Energy Tax Directive), adoptată în urmă cu 17 ani;

Un prag minim al impozitării companiilor, astfel încât să fie descurajat comportamentul statelor care fac dumping fiscal;

Schimbarea mecanismului de taxare pentru importurile din afara UE, bazat pe componenta de mediu a produselor importate: taxele vor fi mai mari sau mai mici în funcţie de emisiile de carbon emise la producerea respectivelor bunuri - controlul emisiilor interne, dar şi al celor importate - va fi instituită o "barieră de carbon", care să nu afecteze producţia internă europeană, care trebuie să plătească preţul tranziţiei spre o economie verde;

Taxarea companiilor digitale în ţara în care sunt obţinute veniturile - vizând giganţii americani GAFA (Google, Amazon, Facebook şi Apple) şi a altor companii care, de obicei, plătesc taxe în paradisuri fiscale sau ţări cu fiscalitate extrem de redusă, precum Irlanda, Luxemburg ş.a. (Notă: iniţiative ale unor state europene-Franţa, Spania, Marea Britanie - au întâmpinat reacţia fermă de respingere a SUA, în jurisdicţia cărora se află cele mai multe companii de dimensiune globală).

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Pe ultimii comunisti oare-i mai asculta careva ?

    Academia Romana, doctorate pe bani, profesori de cacao ? 

    prins glas si larvele astea? Academia romana mananca din 1945 banii de pomana!!

    este ultima stiinta (de c...arte) pe care inca nu este abordata in aceasta instituitie.

    bravo bai desteptii neamului 

    ar trebui sa iesiti si la Antena 3 sa creasca credibilitatea si audienta tampeniilor pe care debitati! 

    in plan stiintific/literar/ cultural cu ce va mai ocupati dargilor DESTEPTI AI NEAMULUI? 

    sau v-a impins necuratul si ati tras o liniuta?

    nebunaticilor 

    Tocmai s-a aflat ca un procesator de plati din Germania(oameni corecti) la care este actinar si fondul NN din pilonul II de pensii din Romania a "pierdut"- cica au disparut- doua miliarde de Eoro. Ore cine garanteaza ca in viitor nu vor dispare alte miliarde de Euro. Ca urmare valoarea actiunilor au scazut cu 65 la suta intr-o singura zi. La acest fond de pensii statul si firmele din Romania au depus banii de pensii a 2 miloane de salariati(adica aproape o treime din angajati. Mai da oere cineva aceti bani inapoi. Nu era mai bine sa fie folositi in tara?

    1. Fondul NN de pensii Pilon II din Romania a pirdut intr-o zi 87 milioane de Euro. Oare cine ia "gasit|"???

      Ba da, era mai bine să fie folosiți în țară. De exemplu "economiștii" lui Dragnea și Co de abia așteaptă să "investească" banii din pensii.

      Km d3 drum care măsiară doar 800 de metri, sunt doar un exemplu. Mai avem și altele. 

      Așadar, noi plătim cotizații la pensii iar "statul" îi folosește în sektoarele importante(pentru unii). 

      Două miliarde de euro...daca se pune problema, nemții îi găsesc. 

      Dacă dispar la noi, se numește "politică de investiții". Prietenii știu de ce.

    Pentru mine Academia se reduce la:

    obligativitatea de a scrie cu ă in loc de i !  

    protejarea plagiatorilor  

    discursurile sforăitoare despre patriotism ale lui Ioan Aurel Pop

    Atât. Imi tot scormonesc mintea dacă am uitat ceva! 

    1. Dacă la tine patriotismul e "sforăitor". Numai bolșevicii de rit vechi aveau ceva împotriva "națiunilor". La ei nu trebuiau să mai existe granițe și state. Să fim toți un ghiveci. Mă întreb unde am mai auzit asta.

      ai dreptate

    Dobitoci

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb