Pe măsură ce companiile au ca obiectiv extinderea globală, angajarea transfrontalieră devine o parte esenţială a agendei interne pentru majoritatea afacerilor, conform unui comunicat remis redacţiei. Accace România, una dintre principalele companii de consultanţă de afaceri şi externalizare servicii din Europa Centrală şi de Est, prezintă un studiu asupra condiţiilor fiscale pentru angajare transfrontalieră în ţări precum Bulgaria, Ungaria şi România.
Potrivit reprezentanţilor Accace România, este reponsabilitatea angajatorilor dar şi a angajaţilor să ţină cont de orice activitate transfrontalieră sau de şederea în străinătate, care pot declanşa schimbări în obligaţiile administrative faţă de ţările în care se desfăşoară activitatea.
Acest lucru poate implica în mod specific raportarea şederii şi a muncii în ţara respectivă, schimbarea reşedinţei fiscale, diferite obligaţii fiscale ale salariatului şi angajatorului în acea ţară, precum şi modificări ale obligaţiilor de securitate socială.
"Globalizarea, libertatea de circulaţie în cadrul Uniunii Europene şi în întreaga lume au sporit furnizarea transfrontalieră de servicii şi angajarea de persoane nerezidente mai mult ca oricând. Niciodată în istorie nu a fost atât de uşor să lucrezi pentru companii din alte ţări, să faci afaceri sau să participi la proiecte din străinătate. Prin urmare, realizarea eventualelor obligaţii de raportare precum şi implicaţii fiscale şi de securitate socială legate de implicarea unui angajat care lucrează activ în străinătate sau angajarea unei persoane din altă ţară, necesită o planificare strategică. În astfel de cazuri, angajatorul trebuie să ia în considerare rezidenţa fiscală a salariatului, locul de muncă, timpul petrecut şi condiţiile de muncă în străinătate", a declarat Laura Ştefan, Managing Director Accace România.
Potrivit sursei citate, în Bulgaria, rezidenţii fiscali sunt impozitaţi pe venitul lor internaţional, iar nerezidenţii numai pe venitul lor din ţară, care cuprinde o gamă largă de definiţii legale. În general, acestea includ toate veniturile obţinute ca urmare a activităţii economice pe întreg teritoriul Bulgariei. Astfel, cota de impozitare pe venitul personal în Bulgaria este de 10%.
Contribuţiile la asigurările sociale în Bulgaria se plătesc atât de angajator (cotă de 14,12%), dar şi de angajat (rată de 10,58%). Cota agreată a contribuţiilor la asigurări de sănătate este de 8%, din care 4,8% este plătită de angajator şi 3,2% este plătită de angajat. Aceste rate sunt aplicabile atât cetăţenilor bulgari, cât şi celor din UE şi Sud-Estul Europei supuşi contribuţiilor bulgare de asigurări sociale.
Pentru plata contribuţiilor, străinii au nevoie de un Număr Personal de Străin emis de către Agenţia Naţională de Venituri. Contribuţiile la asigurările de sănătate se calculează şi se plătesc separat de impozitul datorat, iar raportarea şi depunerea întregii plăţi se face de către angajator. Dacă o persoană este angajată de mai mulţi angajatori, toţi sunt obligaţi să raporteze şi să plătească contribuţii de asigurări de sănătate, cu excepţia cazului în care întregul venit al salariatului este mai mare decât baza maximă de calcul (3400 BGN). În cazul în care persoana străină nu este rezidentă a Bulgariei, primeşte venituri numai dintr-un contract de muncă, fără alte venituri şi nu foloseşte avantaje fiscale, atunci nu este obligată să depună o declaraţie fiscală anuală, subliniază sursa citată.
Care sunt condiţiile fiscale pentru lansarea unui start-up în Bulgaria
O prevedere cu totul nouă din Legea pentru modificarea şi completarea actului privind străinii în Bulgaria introduce "Startup Visa". Prin aceasta, antreprenorii care vin din ţări din afara UE pentru a începe o afacere în Bulgaria vor avea o posibilitate mai rapidă de a locui în ţară. Ministerul Economiei stabileşte dacă o persoană îndeplineşte condiţiile pentru un astfel de program.
Astfel, pentru a primi "Startup Visa", o persoană trebuie să deţină un certificat de proiect high-tech sau inovator eliberat de Ministerul Economiei, a devenit partener sau acţionar la o companie bulgară după eliberarea unei vize de şedere pe termen lung sau deţine cel puţin 50% din capitalul companiei.
Ce impozit pe venit plătesc angajatorii în Ungaria
În ceea ce priveşte Ungaria, impozitul pe venitul personal este de 15% aplicabil fără prag. Baza de impozitare se calculează din toate veniturile diminuate cu părţile neimpozabile ale venitului, dacă este cazul, cum ar fi alocaţiile de bază de impozitare în funcţie de starea familiei. Contribuţiile la asigurările sociale în Ungaria sunt împărţite în 18,5% cotă pentru angajat (împreună cu contribuţia la pensie şi la sănătate) şi 13% pentru angajator. Înregistrarea salariului, inclusiv orice alte modificări ulterioare şi plăţile contribuţiilor angajatului şi a părţii angajatorului, se face de către angajator. Acest lucru este valabil şi pentru angajatorii străini.
Contribuţiile de asigurări sociale din Ungaria nu sunt acoperite de impozitul datorat, prin urmare sunt calculate şi plătite separat lunar. În cazul în care salariatul este angajat la doi sai mai mulţi angajatori, toţi aceştia sunt obligaţi să raporteze şi să plătească contribuţiile, subliniază sursa citată.
Rezidentul fiscal maghiar care lucrează în altă ţară sau mai multe alte ţări este obligat să depună declaraţia fiscală până pe 20 mai. În cazul rezidentului fiscal al unei ţări care lucrează în Ungaria, angajatorul este considerat plătitor şi este obligat să raporteze şi să reţină impozitul personal pe venitul lunar.
În România, reşedinţa fiscală împărţită între mai multe ţări, nu este recunoscută
Impozitul pe venitul persoanelor fizice din ţară este de 10%. Baza de impozitare se calculează din venitul brut impozabil, diminuat din contribuţiile la asigurările sociale plătite de salariat, diminuat în continuare cu părţile neimpozabile din venit, dacă este cazul (exemplu: pensii facultative, training-uri, cadouri cu limita de buget).
O persoană care lucrează în România şi primeşte salarii de la angajatorii care nu au sediul social în ţară are obligaţia de a declara impozit pe venit, în timp ce angajatorul nerezident este supus contribuţiilor la asigurările sociale în numele acestuia din urmă. Persoanele fizice nerezidente care lucrează în România pentru angajatori locali vor fi supuse impozitării locale conform legislaţiei aplicabile. Astfel, acestea vor fi supuse impozitului pe venit lunar care va fi calculat, reţinut şi plătit de către angajator, se menţionează în comunicat.