Accelerează inflaţia în China

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 februarie 2008

Accelerează inflaţia în China

Preţul alimentelor creşte puternic Luna aceasta, inflaţia ar putea depăşi 10%

Inflaţia Chinei a accelerat în luna ianuarie, înregistrând cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 11 ani, în condiţiile în care cel mai puternic viscol din ultimii 50 de ani a întrerupt livrările de alimente.

La data de 13 februarie, agenţiile de ştiri din China anunţau că acest viscol a ucis peste 100 de persoane în provincii precum Zhejiang şi Guangxi, cauzând totodată pagube de 111 miliarde de yuani (15,5 miliarde de dolari).

Preţurile de consum au crescut cu 7,1% în ianuarie 2008, faţă de aceeaşi lună din 2007, după o creştere de 6,5% în decembrie. Analiştii aşteptau o ascensiune de 7%. Faţă de ultima lună din 2007, inflaţia din China a crescut cu 1,2% în ianuarie.

Potrivit cifrelor oficiale publicate ieri, la Beijing, preţul alimentelor a crescut, per ansamblu, cu 18%. Preţul cărnii de porc a urcat cu 59%, cel al uleiului comestibil - cu 37%, iar preţul legumelor - cu 14%. Încă de anul trecut, inflaţia din China a accelerat din cauza preţului alimentelor şi combustibililor. Pe segmentul non-alimentar, preţurile de consum au sporit cu numai 1,5% luna trecută.

Analiştii cred că inflaţia din China va continua să crească, chiar dacă pagubele produse de viscol se vor reduce prin sumele ce vor intra în ţară, iar în februarie rata de creştere ar putea înregistra un nivel de două cifre (peste 10%).

Stephen Green, economist principal la "Standard Chartered Bank" Plc, sucursala din Shanghai, declară: "Economia Chinei se confruntă cu ameninţări inflaţioniste serioase pe termen scurt. Banca centrală va trebui să creas­că dobânzile înainte să fie prea târziu".

Economiştii au păreri împărţite în privinţa evoluţiei dobânzilor anul acesta, în China. Cei mai mulţi cred că ele vor fi majorate, după şase creşteri în 2007.

Alţi specialişti consideră că o nouă majorare, într-un moment în care banca centrală a SUA (Federal Reserve) reduce dobânzile, ar putea atrage bani nedoriţi dinafară în economia Chinei. Pe de altă parte, costurile mai mari ale împrumuturilor ar putea afecta expansiunea economiei, în condiţiile în care China pierde pe segmentul producţiei din cauza condiţiilor meteo defavorabile cu care s-a confruntat. În plus, este posibil ca şi exporturile să aibă de suferit din cauza problemelor economiei SUA, cea mai mare din lume.

Pentru anul în curs, Fondul Monetar Internaţional anticipează o creştere de 10% a economiei Chinei, a patra din lume. Anul trecut, expansiunea a fost de 11,4%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb