Consolidarea valorii nominale la "Confecţii Vaslui" (lis-tată pe piaţa Sibex) este de natură a prejudicia interesele acţionarilor, consideră Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care a cerut conducerii companiei să informeze acţionarii în acest sens, conform unui raport publicat de emitent.
Acţionarii "Confecţii" Vaslui au fost convocaţi, pe 15 aprilie, să decidă consolidarea valorii nominale a acţiunilor, de la 0,1 lei, la 1.000 lei/unitate.
O operaţiune similară a fost demarată şi de SIF2 Moldova, aceasta intenţionând consolidarea valorii nominale a acţiunii de la 0,1 lei la 2,5 lei/unitate. Procesul a fost, însă, întârziat prin acţiunile în instanţă ale Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, care a contestat vehement operaţiunea.
ASF nu a publicat nici o decizie, în care să se pronunţe asupra consolidării valorii nominale a acţiunilor SIF2, aşa cum a făcut în cazul "Confecţii Vaslui".
Conform ASF, din analiza condiţiilor operaţiunii în cazul Confecţii Vaslui SA, astfel cum a fost propusă spre aprobare AGEA convocată pentru data de 15/16.04.2016 rezultă faptul că acestea depăşesc cadrul normal de derulare prin implicaţiile şi costurile pe care o operaţiune tehnică de consolidare le presupune, iar aprobarea de către Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor a operaţiunii de consolidare a valorii nominale, de la 0,1 lei la 1.000 lei, este de natură a afecta/prejudicia interesele legitime ale acţionarilor societăţii, creând premisele apariţiei unor situaţii ce pot conduce inclusiv la pierderea calităţii de acţionar al societăţii, împotriva voinţei si posibilităţii obiective a persoanelor afectate.
Autoritatea motivează: "Conform informaţiilor publicate de către emitent, aprobarea acestei operaţiuni şi a procedurii aferente va presupune următoarele:
- valoarea nominală consolidata a unei acţiuni Confecţll Vaslul SA va fi de 10.000 de ori mai mare decât valoarea nominală actuală;
- operaţiunea de consolidare a valorii nominale impune în sarcina acţionarilor societăţii Confecţii Vaslui care nu deţin un multiplu de 10.000 acţiuni posibilitatea de a opta între: - exercitarea opţiunii de Aport în Numerar - efectuarea de noi aporturi în numerar pentru a beneficia de un număr întreg de acţiuni consolidate, sau exercitarea opţiunii de Restituire de Aport - exprimarea formală sau tacită a voinţei de a primi contravaloarea acţiunilor anulate ce nu intră în sfera consolidării;
- valorile de aport sau de restituire de aport pe care acţionarii societăţii le vor depune sau le vor primi, în funcţie de opţiunea exprimată, sunt cuprinse între 0,1 lei şi 999,9 lei,
- conform informaţiilor existente la Depozitarul Sibex SA, la data de 31.12.2015 erau înregistraţi un număr de 1.474 acţionari, dintre care un număr de 1.277 acţionari deţineau mai puţin de 10.000 actiuni,
- acţionarii care nu deţin multiplu de 10.000 de acţiuni vor avea posibilitatea să-şi exprime opţiunea pentru întregirea numărului de acţiuni până la completarea unei acţiuni consolidate şi vor trebui să efectueze aporturi în numerar cu sume cuprinse între 0,1 lei şi 999,9 lei pentru a beneficia de o acţiune consolidată.
Astfel, efortul financiar pe care acţionarii afectaţi de operaţiunea de consolidare trebuie să-l susţină pentru a-şi păstra calitatea de acţionar al societăţii Confecţii Vaslui este unui substanţial, greu sau imposibil de acoperit de micii acţionari, situaţie ce poate conduce inclusiv la pierderea calităţii de acţionar al societăţii împotriva voinţei şi posibilităţii obiective a persoanelor afectate.
Având în vedere cele de mai sus, consolidarea valorii nominale şi procedura aferentă acesteia, astfel cum au fost propuse spre aprobare AGEA, depăşesc cadrul normal de derulare pentru o operaţiune tehnică de consolidare a valorii nominale şi care presupune eforturi financiare nesemnificative.
Astfel, prin costurile substanţiale pe care le presupune, propunerea Consiliului de administraţie ce urmează a fi supusă dezbaterii şi votului AGEA depăşeşte cadrul normal, firesc al unei operaţiuni de consolidare.
Consolidarea valorii nominale reprezintă o operaţiune tehnică, eventualele costuri pe care acţionarii trebuie să le suporte fiind minime, rezultate doar în urma unor operaţiuni de rotunjire.
În acest sens este de observat şi reglementarea expresă, cu aplicabilitate generală a abuzului de drept şi a limitelor exercitării drepturilor, astfel cum este prevăzută de art. 15 şi 1353 din Noul cod civil, potrivit cărora «Niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe», iar «Cel care cauzează un prejudiciu prin chiar exerciţiul drepturilor sale nu este obligat să îl repare, cu excepţia cazului în care dreptul este exercitat abuziv»".
Autoritatea concluzionează că operaţiunea de consolidare a valorii nominale nu reprezintă în sine o practică pronibită de lege, însă aceasta trebuie să fie realizată astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor şi intereselor licite ale unora dintre acţionarii societäţii, în caz contrar operaţiunea vizată situându-se pe tărâmul abuzului de drept.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2016, 00:08)
Asf, banii pe legea 151 cand ii luam?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2016, 00:15)
Vasile Alexoaie, fostul şef al Securităţii din Roman înainte de 1989, cooptat în conducerea SRI din Iaşi după decembrie 1989, după trecerea în rezervă devenind preşedintele Fondului Naţional de Investiţii din Iaşi şi director al filialei locale a firmei Gelsor; Vasile Buliga, fost ofiţer de securitate şi angajat al trustului Gelsor; Aurelian Deaconescu, fost ofiţer de Securitate, fost şef al Serviciului Fraude din cadrul societăţii de asigurări Astra, a fost implicat în fraudarea acesteia în favoarea lui Sorin Ovidiu Vîntu; Vasile Doroş, fost colonel de Securitate, şef al SRI Bacău timp de 8 ani, a condus filiala Fondului Naţional de Investiţii din Bacău prin fiul său, Claudiu Doroş;
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2016, 00:10)
Aa, aceeasi speta? 25=1000? Nu fii blonda...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2016, 00:15)
25=10000
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2016, 09:14)
Principiul este acelasi. ASF trebuie sa se pronunte in ambele cazuri, daca tot a facut-o in unul.... sau sa ne spuna unde este limita... care este criteriul cantitativ de la care incepe prejudicierea interesele actionarilor si intervine... nu poate fi arbitrar.... in regulemante si lege nu scrie nimic de asa ceva
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2016, 21:25)
ai dreptate, treaba e ca aia sub 10k nu isi iau nimic daca nu cer, deci firma nici macar val nom nu o plateste
3. Retragerea actionarilor minoritari din societate !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 13.04.2016, 07:20)
ASF ????
Pune evaluator si la SIF si la Confectii sa calculeze la ce bani sa ii scoata din societate pe cei minoritari.
Propune modificarea LEGII !!!!!
De fapt nici nu este nevoie decat de o instructiune in care sa se faca conexiunea intre cateva articole !
In cazul in care se face consolidarea valoriii nominale se va pune evaluator pentru a calcula pretul la care vor fi despagubiti actionariii minoritari care prin aceasta operatiune se vor retrage din societate !!!!
2,8 RON la sif2 si 1,1 RON la COVB !
Ursache ? Supravegherea ? Alo ?
Micii actionari sunt furati !
3.1. Pretul de despagubire (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 13.04.2016, 08:45)
Asta e problema defapt, despagubirea la un pret corect si tratament egal pentru toti emitentii.
4. ASF egal incompetenta solida
(mesaj trimis de Cristi Porcea în data de 13.04.2016, 08:21)
Sefii ASF, tovarasii gastilor de hotie in forma continuata ai pietelor financiare din Romania, pe langa faptul ca au logica deficitara, minte putina, nici nu se informeaza.
Daca ar fi citi comentariile la articolele referitoare la consolidarea SIF2, ar fi trebuit sa traga concluzia ca de la consolidarea la 25 de or la cea de 1.000.000 ori nu e cale lunga.
Incompetentii aia de la ASF impreuna cu sefii lor, tovarasi ai delapidatorilor, scriu despre riscuri, valoare la risc si tot felul, dar nu inteleg absolut nimic din statistica.
La COVS 13% din actionari sunt afectati, la SIF2 in schimb este vorba de circa 85% dintre actionari. Tovarase Ursache mai gandeste si matale, si daca nu poti, poate mai gandesti din cand cand!!!!
5. Pentru colegii mei papagali:-)
(mesaj trimis de The Brute în data de 13.04.2016, 09:27)
Dragilor, atata timp cat nu veti gandi ca domnul Toader de la KPMG sau domnul Hassan de la Deloitte nu veti putea intelege The Rocket Science al BVB. Daca pana si OMV Petrom a reusit pana in 2013 sa aiba un Capital social de 18 miliarde RON, cam cat ar avea EXXON MOBILE transformat in euro, voi vreti da vi se faca dreptate? Nu sunteti nimic altceva decat biste Imbecili, intre care cel dintai recunosc a fi. PUPI ca de la imbecil la imbecil:-)
6. Pentru colegii mei papagali:-)
(mesaj trimis de The Brute în data de 13.04.2016, 09:36)
Dragilor, atata timp cat nu veti gandi ca domnul Toader de la KPMG sau domnul Hassan de la Deloitte nu veti putea intelege The Rocket Science al BVB. Daca pana si OMV Petrom a reusit pana in 2013 sa aiba un Capital social de 18 miliarde RON, cam cat ar avea EXXON MOBILE transformat in euro, voi vreti da vi se faca dreptate? Nu sunteti nimic altceva decat biste Imbecili, intre care cel dintai recunosc a fi. PUPI ca de la imbecil la imbecil:-)
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2016, 09:39)
maine vine omv si face acelasi lucru la petrom cu cresterea vn la 50% din cap soc...cine si de unde mai poate reintregi?clar, trebuie evaluare...nu merge cu valoarea nominala
7.1. OMV a facut deja in 2013, papagalule:-) (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de The Brute în data de 13.04.2016, 10:51)
Atunci cand a scazut cu 13 miliarde capitalul social in aprilie. Desi ai citit, nu ai fost atent...Te pup, un alt papagal:-)Insa brutal:-)
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2016, 21:28)
atunci , brd...omv era un nume la intamplare, nu iti citisem postarea, bruta :))))
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2016, 08:59)
La Confectii pretul este destul de aproape fata de pretul din piata.....la sif e diferenta mai mare