Ţara noastră va fi reprezentată la expoziţia internaţională pentru industrie alimentară, agricultură şi horticultură "Săptămâna Verde" de la Berlin de un stand al Ministerului Agriculturii şi de opt producători, care şi-au plătit singuri participarea, după ce anul trecut MADR a trimis 22 de producători.
Un control al Curţii de Conturi a relevat că Ministerul Agriculturii nu avea dreptul să asigure participarea celor 22 de firme, astfel încât anul acesta România va avea un stand al ministerului şi alte opt ale unor producători, care şi-au plătit singuri taxa de participare.
"Din păcate, anul trecut ministerul a asigurat o participare importantă la Săptămâna Verde de la Berlin, însă în urma unui audit al Curţii de Conturi s-a invocat o interpretare eronată a legislaţiei, astfel încât în acest an nu am mai putut asigura participarea producătorilor. În acest sens, participăm cu un stand al Ministerului Agriculturii, la care ne prezentăm cu o serie de produse pentru degustat, iar opt producători şi-au asigurat participarea singuri", a spus ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, citat de Mediafax.
Achim Irimescu a afirmat că ministerul avea fonduri pentru asigurarea participării producătorilor români, însă numai Ministerul Economiei putea să le aloce.
"Fonduri sunt, dar nu le-am putut aloca din cauza discuţiei cu Curtea de Conturi. Am solicitat sprijinul Ministerului Economiei la alte două târguri, Fruit Logistica (n.r. - de la Berlin) şi Nurnberg Ecologic (n.r. - târgul BioFach). Aşteptăm răspunsul Ministrului Economiei în acest sens", a completat Irimescu.
Ministrul Agiculturii a participat, ieri, la o întâlnire cu premierul Dacian Cioloş despre planul de priorităţi sectoriale al Guvernului care va fi trimis Parlamentului.
Irimescu a menţionat că sistemul de irigaţii va fi modernizat în perioada 2016-2020 pentru un miliard de euro din fonduri publice, la care s-ar putea adăuga alte câteva sute de milioane de euro din Planul Juncker. El speră ca pentru irigaţii să poată fi folosită şi apa din lacurile de acumulare, nu doar cea din Dunăre.
"Pe lângă sistemul de a prelua apă din Dunăre, mai există şi posibilitatea utilizării lacurilor de acumulare care există la ministerele Energiei şi Mediului. Am avut o discuţie în Guvern pe această temă. De asemenea, există perdelele de protecţie forestieră, care s-au aplicat deja cu succes în Dobrogea. Sperăm să mergem în paralel cu toate formele, pentru a asigura pentru fermieri o sursă de apă de încredere", a subliniat Irimescu.
Potrivit ministrului, agricultura românească trebuie modernizată, pentru că "nu se mai poate merge cu agricultura din secolul trecut şi trebuie să aducem inovarea, iar cercetarea va juca un rol important în acest sens".
Totodată, Irimescu îşi doreşte ca România să nu mai importe fructe care se pot cultiva şi în ţară.
"Nu în ultimul rând e sectorul pomicol, pentru că am ajuns în situaţia în care suntem net importatori la fructe. E necesar să dezvoltăm acest sector, pentru că în producţia europeană de fructe se înregistrează un deficit important, iar România poate, măcar într-o primă fază, să-şi asigure autoconsumul", a conchis Irimescu.