Achiziţia Băncii Româneşti de către EximBank - în vizorul Consiliului Concurenţei

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 septembrie 2019

Achiziţia Băncii Româneşti de către EximBank - în vizorul Consiliului Concurenţei

Consiliul Concurenţei analizează operaţiunea prin care EximBank va prelua Banca Românească, prin achiziţionarea a 99,28% din capitalul social al acesteia.

În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiune este o concentrare economică ce trebuie supusă controlului Consiliului Concurenţei. Autoritatea de concurenţă va evalua această tranzacţie în scopul stabilirii compatibilităţii cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.

Amintim că la finalul lunii iunie EximBank a semnat acordul de achiziţie a 99,28% din Banca Românească, ceea ce o va situa în top 10 instituţii financiar-bancare din România.

Ca urmare a finalizării acestei tranzacţii, cota de piaţă a EximBank va creşte la aproximativ 3%, ceea ce va conduce la o situare a băncii în top 10 instituţii financiar-bancare din ţara noastră.

În ocazie, ministrul Finanţelor Publice Eugen Teodorovici a precizat: "Ministerul Finanţelor, în calitate de acţionar majoritar al EximBank, a crezut de la bun început în potenţialul extraordinar al acestui demers care, iată, vine să încununeze preocuparea permanentă a autorităţilor române de întărire a prezenţei, a rolului şi a impactului sistemic al băncilor cu capital de stat pe piaţă bancară locală. Avem încredere că nouă entitate va acţiona ca un factor important de susţinere a creşterii economice a ţării prin suportul financiar pe care îl va acorda tuturor segmentelor de piaţă, fie că vorbim despre persoane fizice, sau companii".

J.P. Morgan Securities plc a acţionat în calitate de consultant financiar unic în cadrul tranzacţiei. EximBank a mai fost asistată de către Pricewaterhouse Coopers Management Consultants SRL, în timp ce Linklaters LLP a fost consultantul juridic pe plan internaţional, iar Bulboaca&Asociaţii SCA a asigurat asistenţa juridică pe plan local.

Reprezentanţi ai sistemului bancar ne-au spus că, iniţial, de achiziţia băncii cu capital elen s-au arătat interesaţi Intesa Sanpaolo Bank, Fondul de investiţii J.C. Flowers, care a cumpărat şi Piraeus Bank, Patria Bank, deţinută de Fondul de investiţii Axxess Capital, precum şi fondul grecesc deţinut de familia Vardinogiannis, care deţine Marfin Bank.

Ziarul BURSA a anunţat încă din 24 august 2018 că Eximbank ar fi interesată de Banca Românească. Nici reprezentanţii BNR, nici cei ai EximBank şi nici Ministerul Finanţelor Publice (acţionarul majoritar al EximBank) nu au comentat, la vremea respectivă, referitor la această informaţie.

Sursele noastre au subliniat, atunci: "Se pare că intenţia statului este să preia Banca Românească, prin Eximbank, dar nu este clar ce strategie exis-tă în acest sens. Un scenariu ar fi ca, după cumpărarea Băncii Româneşti, Eximbank să fie transformată în bancă de dezvoltare".

Amintim că, de mai mulţi ani, statul intenţionează să transforme EximBank în bancă de dezvoltare.

La începutul anului 2017, Ministerul Finanţelor Publice se pregătea să realizeze o analiză ex-ante în acest sens, la recomandarea Comisiei Europene, după cum ne-au spus surse apropiate situaţiei. Acestea ne-au precizat, la acea vreme: "CE solicită să demonstrăm necesitatea existenţei unei bănci de dezvoltare, respectiv să arătăm, printr-un studiu de piaţă, că se simte nevoia unei alte bănci care să intervină acolo unde ceilalţi creditori nu se implică - o bancă de dezvoltare care să acopere gapurile de finanţare, golurile existente".

EximBank, înfiinţată în anul 1992, are ca acţionar majoritar Statul Român, prin Minis-terul Finanţelor Publice, care deţine 95,374% din capitalul social. Aceasta operează atât în numele statului, cât şi în nume propriu, oferind, pentru persoanele juridice rezidente sau nerezidente, finanţări, cofinanţări, refinanţări, garantări, alte operaţiuni bancare, asigurări şi reasigurări ale operaţiunilor de comerţ exterior românesc.

Banca Românească, înregistrată şi funcţionând în conformitate cu legea română, este membră a grupului National Bank of Greece, care deţine 99,28% din capitalul social al acesteia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb