Achiziţia Electrica Moldova de către E.ON a fost finalizată

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 octombrie 2005

Valoarea totală a tranzacţiei este de 100 milioane euro

Procesul de privatizare a furnizorului român de energie Electrica Moldova a fost finalizat ieri prin transferul de acţiuni, valoarea totală a tranzacţiei ridicîndu-se la 100 milioane euro, compania germană E.ON deţinînd în prezent 51% din acţiunile companiei.

"Cu această investiţie, de 100 milioane euro, cu Electrica Moldova şi Distrigaz Nord, E.ON va devei cel mai important investitor din România", a declarat într-o conferinţă de presă, Walter Hohlefelder, membru în Consiliul de Administraţie al E.ON. Conform contractului de privatizare, E.ON a plătit pentru pachetul de acţiuni cumpărat, care reprezintă 24,62% din capitalul social al societăţii, 31,4 milioane euro, restul de 68,6 milioane euro reprezentînd suma aferentă majorării de capital, în urma căreia participaţia companiei germane a crescut la 51%. Potrivit lui Hohlefelder, cei 68,6 milioane euro alimentează în prezent compania, suma fiind utilizată pentru finanţarea investiţiilor în infrastructură, în special în zonele afectate de inundaţii şi în calitatea reţelei.

"Scopul privatizării este de oferi servicii la nivel european, atît mediului de afaceri cît şi populaţiei...Am dori ca şi companiile romîneşti să participe la realizarea procesului de modernizare a ţării", a spus ministrul economiei şi comerţului, Ioan Codruţ Şereş, explicînd că ministerul pe care îl conduce va prezenta un grad ridicat de deschidere către investitori.

Întrebat ce alte privatizări majore din domeniu au mai stîrnit interesul companiei, Hohlefelder a răspuns că ar exista un interes în ceea ce priveşte filialele Muntenia Sud şi Muntenia Nord şi Transilvania Sud şi Transilvania Nord, dar în prezent nici o companie nu are voie să deţină mai mult de 33 la sută din piaţa de profil, deoarece acest lucru ar reprezenta un monopol. Electrica Moldova este una dintre cele opt filiale de distribuţie a energiei electrice deţinute de Electrica SA, care operează în partea de nord-est a Romîniei şi care deserveşte judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. În 2004, Electrica Moldova a avut peste 1,3 milioane consumatori, cărora le-a furnizat peste patru milioane MWh, ceea ce reprezintă 12 la sută din totalul vînzărilor de energie a Electrica. Cifra de afaceri a Electrica Moldova a fost, în 2004, de 241 milioane euro.

Cu sediul central în Munchen, Germania, E.ON este cel mai mare furnizor privat de servicii în domeniul energiei, avînd peste 17 milioane clienţi în Europa. Compania furnizează peste 240 miliarde kWh energie electrică, iar vînzările de gaz s-au ridicat la 103 miliarde mc. E.ON a semnat contractul de privatizare cu Electrica Moldova pe 4 aprilie 2005, iar transferul dreptului de proprietate asupra acţiunilor s-a realizat pe 27 septembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb