ACORD ÎNTRE CONSILIUL UE ŞI PARLAMENTUL EUROPEAN: Reducere de 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2030

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică #Energie / 22 aprilie 2021

Reducere de 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2030

Uniunea Europeană va reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în anul 2030, comparativ cu anul 1990, conform acordului încheiat ieri de Consiliul UE şi Parlamentul European pe legea Europeană a Climei.

"55% este o reducere semnificativă, dar necesară pentru a combate schimbările de climă. (...) Este un obiectiv foarte ambiţios, dar necesar, iar studiile Comisiile Europene arată că el poate fi atins. Partidul Naţional Liberal are ca obiectiv atingerea acestei ţinte de mediu împreună cu mediul privat. Vrem să ajutăm companiile să devină mai eficiente energetice, vrem să sprijinim mediul de afaceri şi angajatorii în procesul de modernizare şi retehnologizare. Este foarte important ca mediul privat să nu fie lăsat singur în tranziţia spre o economie verde. Efectele acestei reduceri a emisiilor le vom vedea cu toţii în viaţa de zi cu zi, mai ales prin reducerea poluării în oraş. De asemenea, pentru atingerea acestui obiectiv, vom deveni mai eficienţi energetic, iar asta înseamnă inclusiv facturi mai mici la electricitate pentru fiecare familie", a precizat deputatul european Siegfried Mureşan (PPE/PNL) pe pagina oficială de Facebook.

Domnia sa a punctat că pentru atingerea acestui obiectiv se vor face investiţii şi în reabilitarea energetică a blocurilor şi vor fi introduse variante de transport public şi privat mai puţin poluante, mai ieftine şi mai sănătoase. Numai că pentru atingerea acestei ţinte, ţara noastră are nevoie de o finanţare mai mare decât alte state europene ţinând cont că economia naţională se bazează într-un procent ridicat pe producerea energiei din combustibili fosili.

"Este foarte important, însă, ca România să primească sprijin european suficient pentru a ne atinge acest obiectiv. Avem fonduri europene pentru a ajuta mai ales zonele miniere, dependente de cărbune, precum Valea Jiului. 30% din toate fondurile europene în următorii şapte ani vor fi folosite pentru proiecte care contribuie la reducerea emisiilor de carbon", a afirmat Siegfried Mureşan.

Acordul de ieri urmează să fie aprobat oficial de către statele membre şi de Parlamentul European, dar procesul va fi unul rapid, fără obstacole.

Acest acord este o etapă esenţială pentru oficialii de la Bruxelles, îndeplinind unul dintre angajamentele enunţate în Orientările politice ale preşedintelui Ursula von der Leyen din iulie 2019, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

"Angajamentul nostru politic de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 a devenit acum şi un angajament juridic. Legea climei plasează UE pe o traiectorie verde pentru generaţia viitoare", a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

La rândul său, Frans Timmermans, vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, a adăugat: "Am ajuns la un acord ambiţios pentru a înscrie obiectivul nostru de neutralitate climatică într-o legislaţie cu caracter obligatoriu, care va orienta politicile noastre pentru următorii 30 de ani. Legea climei va modela redresarea verde a UE şi va asigura o tranziţie verde echitabilă din punct de vedere social".

Pe lângă obiectiv climatic ambiţios pentru 2030 de reducere cu cel puţin 55 % a emisiilor nete comparativ cu 1990, acordul mai include, printre altele, necesitatea demarării unui proces pentru definirea unui obiectiv climatic pentru anul 2040, un angajament privind emisiile negative după 2050, înfiinţarea Comitetului ştiinţific consultativ european privind schimbările climatice, dispoziţii mai stricte privind adaptarea la schimbările climatice şi un angajament de a iniţia dialogul cu diverse sectoare pentru a pregăti foi de parcurs sectoriale menite să traseze calea către neutralitatea climatică în diferite domenii ale economiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb