Acordul OPEC+ de reducere a producţiei petroliere nu mulţumeşte pieţele

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 aprilie 2020

Acordul OPEC+ de reducere a producţiei petroliere nu mulţumeşte pieţele

Goldman Sachs: "Acordul este istoric, dar insuficient"

Amrita Sen, Energy Aspects: "Înţelegerea nu va rezolva problema supraofertei"

Cotaţiile ţiţeiului fluctuează

Preţul petrolului american a coborât cu aproape 20% săptămâna trecută

Analiştii specializaţi în domeniul ţiţeiului nu au primit cu entuziasm acordul de reducere a producţiei de profil la care au ajuns, duminică seara, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi din afara cartelului, reuniţi în grupul OPEC+, considerând că acesta nu va rezolva problema supraofertei într-un moment în care consumul mondial de petrol s-a redus cu aproximativ 30% (de la începutul anului), din cauza pandemiei de coronavirus.

După mai multe zile de negocieri, cei din OPEC+ au stabilit să-şi reducă producţia de petrol cu 9,7 milioane de barili pe zi în lunile mai şi iunie, cantitatea echivalând cu aproximativ 10% din ţiţeiul produs la nivel mondial. Cuantumul stabilit pentru reducere este de peste de două ori mai mare decât nivelul de 4,2 milioane de barili pe zi pe care OPEC l-a prevăzut într-o serie de tăieri din perioada crizei financiare din 2008.

Arabia Saudită, Kuweitul şi Emiratele Arabe Unite au stabilit, în mod voluntar, să facă reduceri mai mari decât cele din acord, astfel încât producţia OPEC+ să se diminueze practic cu 12,5 milioane de barili pe zi.

Liderii celor trei mari producători de petrol din lume, preşedintele Rusiei - Vladimir Putin, preşedintele SUA, Donald Trump, şi regele Salman al Arabiei Saudite şi-au exprimat susţinerea pentru acordul încheiat de OPEC+, menit să stabilizeze piaţa de profil, respectiv preţurile care se află în cădere liberă.

Însă, în pofida acestei reduceri fără precedent a producţiei de petrol, îngrijorările cu privire la evoluţia cererii persistă, analiştii având semne de întrebare cu privire la evoluţia viitoare a preţurilor.

În opinia unor specialişti, doar o tăiere cu 20-30 de milioane de barili pe zi a producţiei mondiale de ţiţei ar putea compensa pierderile de pe piaţa de profil.

Harry Tchilinguirian, analist la banca franceză BNP Paribas SA, spune citat de Reuters: "Nu aşteptăm o revenire sustenabilă a preţului petrolului până la apariţia pe piaţă a unei cereri semnificative, în trimestrul al treilea".

Specialiştii Goldman Sachs Group Inc. au numit acordul OPEC+ "istoric, dar insuficient". Aceştia subliniază că reducerile voluntare care se adaugă acordului OPEC+ nu sunt majore şi vin puţin prea târziu pentru a împiedica depăşirea capacităţii de stocare a ţiţeiului, la nivel global.

Şi Amrita Sen, analist-şef pe petrol la societatea de consultanţă Energy Aspects Ltd., consideră: "Înţelegerea OPEC+ nu va rezolva problema supraofertei. Este un acord istoric, dar acest gen de tăieri ale producţiei trebuie aplicate vreme de mai multe luni, poate chiar un an, ca să aibă efect".

La rândul său, Andy Lipow, preşedintele Lipow Oil Associates LLC din Houston, declară citat de Bloomberg: "Supraoferta este mare, iar interpretarea acordului din partea pieţei este că înţelegerea OPEC+ nu este suficientă. Ne adâncim într-o situaţie în care preţurile futures sunt mai mari decât cele de pe piaţa spot, ceea ce nu este un semn bun.

Reducerea prevăzută în acord este mai mică decât preconiza piaţa, având în vedere că Mexicul a scăzut puţin producţia. Munca grea de abia urmează, dat fiind că piaţa este foarte sceptică în privinţa capacităţii OPEC+ de a putea să vină în fapt cu o reducere a producţiei de aproape 10 milioane de barili pe zi".

Menţionăm că Mexicul îşi va reduce producţia cu 100.000 de barili pe zi, după ce a respins cota sa de 400.000 de barili pe zi, din acordul original.

Analiştii Citigroup Inc. declară, şi ei, că reducerile din acord nu vor face prea mult ca să oprească declinul preţurilor.

Preţul futures al petrolului brut a fluctuat ieri, pe pieţele externe, în condiţiile în care investitorii au temeri că nici măcar această reducere a producţiei nu va fi suficientă pentru diminuarea supraofertei.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna mai a urcat cu 1,01%, la 22,99 de dolari/baril la New York Mercantile Exchange la ora locală 08.51. Mai devreme, cotaţia era în scădere, după un declin de aproape 20% consemnat săptămâna trecută.

La aceeaşi oră, preţul petrolului Brent cu livrare în iunie a coborât cu 0,8% la ICE Futures Europe, atingând 31,23 dolari/baril. Anterior, în dimineaţa zilei de ieri, preţul acestui tip de ţiţei urcase cu 8%. Săptămâna trecută, preţul petrolului Brent a coborât cu 7,7%.

La finele lui 2019, cotaţia petrolului Brent era de 66 de dolari barilul, ceea ce arată că aceasta s-a diminuat cu peste 50% de la începutul anului curent.

Analiştii Citigroup preconizează că preţul petrolului Brent va fi de 35 de dolari barilul în trimestrul al treilea din 2020, respectiv de 45 de dolari/baril în ultimele trei luni ale anului.

Morgan Stanley anticipează că preţul ţiţeiului de acest tip va fi între 30 şi 35 de dolari barilul în a doua jumătate a anului curent.

De menţionat că după luna iunie, OPEC+ va majora constant producţia până când acordul va expira, în aprilie 2022.

Fed Kansas City: "40% dintre producătorii de ţiţei din SUA riscă să intre în insolvenţă"

În condiţiile în care preţul petrolului va continua să scadă, vom asista la un val de falimente în rândul producătorilor americani de profil, în săptămânile care vin, ceea ce se va resimţi în economia SUA, anunţă axios.com.

O analiză Fed Kansas City preconizează că aproape 40% dintre producătorii de ţiţei şi gaze din SUA riscă să intre în insolvenţă anul acesta dacă preţul petrolului WTI se va menţine în jurul a 30 de dolari barilul. Dacă preţul va fi de aproape 40 de dolari/baril, atunci proporţia firmelor petroliere ameninţate de faliment este de 36%, conform sursei citate.

OPEC: "Nicio economie nu este imună la impactul pandemiei de coronavirus"

Secretarul general al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Mohammad Barkindo, a avertizat, sâmbătă, că nicio economie nu este imună la impactul pe care îl are pandemia de coronavirus (COVID-19) pe piaţa mondială a petrolului brut. Oficialul OPEC a spus: "Trăim în vremuri fără precedent. Când a început anul 2020, nimeni nu şi-ar fi putut imagina situaţia în care ne găsim astăzi. Pandemia de COVID-19 a afectat aproape toate aspectele vieţii noastre de zi cu zi. Aceasta a forţat guvernele să blocheze economiile pe scară largă. Fiecare sector economic a fost afectat de acest inamic tăcut, lucru evident în piaţa globală a petrolului. Fiecare producător, dintre care multe ţări în curs de dezvoltare, a fost afectat; nimeni nu este imun. Situaţia ne obligă să evaluăm şi să reevaluăm aproape zilnic care sunt consecinţele. Trebuie să găsim soluţii care să ajute toate popoarele lumii, industria şi afacerile conexe, în timp ce încercăm să trecem de această perioadă extraordinară".

Barkindo a avertizat că toate eforturile trebuie orientate spre scoaterea industriei petroliere din criză.

Cotaţiile ţiţeiului sunt în cădere liberă de la mijlocul lunii februarie, în condiţiile în care marile economii au intrat în carantină, încercând să oprească răspândirea pandemiei de coronavirus.

-------------

Norvegia, cel mai mare producător de petrol din Europa Occidentală, va anunţa în curând dacă îşi reduce producţia de ţiţei, conform afirmaţiilor făcute ieri de ministrul Energiei din această ţară, Tina Bru, care consideră pozitiv acordul OPEC+. Domnia sa nu a precizat cât de mare ar putea fi această potenţială reducere.

Trei surse citate de Reuters declarau, ieri, că Brazilia, Canada, Indonezia, Norvegia şi Statele Unite vor contribui la acord cu o reducere a producţiei de 4 - 5 milioane de barili pe zi.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. rezistente wti crude oil :

    17$ ... 14 $ ... 8$ ... pe baril 

    trebuie atinse. 

    mai urmeaza o coborare urata grav a petrolului crude (si brent, dar pe alte tinte de pret).  

    nu stiu cand - acum, anul asta , la toamna , la anul.

    dar mai urmeaza o coborare din asta brusca care da lesin :)  

    1. erata: nu sunt rezistente (acum) ...sunt suporti ... voiam sa zic in viitor rezistente :))))

      Hai Vali, ca astept sa vad daca valul B (sau 2) (corectie pozitiva) se opreste in luna Mai, apoi sa coboram (sau iunie...sau probabil atunci cand oamenii vor iesi in strada "all over the world")!

      Eu cred ca anul acesta vom avea multe zig-zaguri (VIX will be the king!). :) 

      Rezistentele sint futile oricum.

      Productia nu va fi oprita de Putin si MBS. Trebuie sa se gindeasca americanii sa tipareasca si pentru ei trilioane de dolari doar pentru petrol. Sau alternativa este de a declansa un razboi in Ucraina sau altundeva. 

      ...sau altundeva ;)

      Urmareste Iranul in 2021... vrei sa iti zic si cand?  

      Cu 2-5 zile inainte de Pastele Ortodox din 2021 !  

      Sa notezi ce am scris aici! Vei ramane socat la anul pe vremea asta! Si te vei intreba de unde naiba am stiut pana la zi ce urmeaza sa se intampla in Iran!

      ce numesti tu val B (sau 2) - eu numesc val 4 din 5 (daca avem noroc chior) sau val 2 (din 5) daca nu avem noroc chior si ne taraim cu criza asta pana in 2021....

      ok, hai sa te bag in tema: mai dureaza pana in intervalul 16-22 apr 2020 dupa care va avea loc o cadere rapida, foarte rapida - sa urmaresti urmatoarele zile extrem de speciale: 1 mai (vineri) - stiu ca e libera dar atunci e un capat de perioada pe ratiile Fibonacci , 4 mai (luni) si 7 mai (joi).  

      Daca intr-una din aceste zile (+/- 1 zi fata de fiecare) bursele fac un lower low (nitel mai jos decat minimul atins in valul descendent anterior) acel lower low trebuie cumparat cu forta. Poate fi minimul absolut al acestei piete bear sau poate fi doar sfarsitul valului 1 descendent (din 5 valuri - pana in aug/sept 2021).  

      Mai apoi avem anuntata vreme buna pe burse pana in perioada 15 aug/10 sept 2021 cand iar incep circurile descendente (impulsiv sau corectiv nu stiu acum). Circurile descendente se vor termina in perioada 7-15 ian 2021.  

      Succes.  

      Din tot ce am scris mai sus probabilitate maxima (99%) acord tuturor celor zise pana la 7 Mai 2020. Celorlalte le dau aproximativ 65-75% probabilitate. Secventei descendente 15 aug2020 - Ian 2021 ii dau 40% probabilitate.  

      Spor.  

      p.s. asa cum stiu eu sa dau gratis aici la toti si cei ce au de castigat si doar 10 lei din ce le dau eu gratis ca painea la pasarile cerului, sa de la altii mai amarati de pomana ajutor - ca acum sunt timpuri grele.  

      Laurentiule, daca scoti bani din ajutorul meu gratuit sa iti ajuti vecinii pe scara, sa ajuti un om pe strada daca cerseste - nu glumesc cand zic asta.  

      Gratuit dau eu tie. Dar si tu sa intorci gratuit altora la randul tau. Primesti putere, dar sa stii sa dai la randul tau putere fara sa ceri nimic altuia decat sa dea si el mai departe!

      Egoismul omoara umanitatea.  

      " Mai apoi avem anuntata vreme buna pe burse pana in perioada 15 aug/10 sept 2021"

      desigur era vorba de 15 aug/10 sept 2020

      scuze de greseala 

      Laurentiule (si altii care citesc) :

      suportul pt Petrom SNP este la 0.1445 

      asta dc iti iei actiuni si nu te tii de prostii cu cfd-uri sau alte instrumente sintetice 

      Ar fi bine sa avem noroc chior si tot downtrend-ul sa se termine in ultimul val descendent din luna mai, dar mi-e greu sa cred ca asta a fost tot. Implicatiile la nivel mondial sunt f mari cu acest lockdown all over the world, care nu se stie sigur cand se va termina.

      Mai sigur inclin spre secventa de downtrend pana in 2021, acum fiind in valul 1 (din 5) principal. E bine ca orice ar fi, urmeaza o corectie pozitiva pana in aug/sep 2020, apoi mai vedem. Cel mai probabil RSI (daily/weekly) nu va avea aceeasi forta pe care a avut-o in primul val de coborare, ceea ce sigur va insemna exact ce ai spus tu, ca urmeaza un val pozitiv (2) in urmatoarele luni. (hai ca stii foarte bine ce spun cu RSI :) ) 

      Da, Vali, dupa ce voi castiga din toate aceste miscari, voi da si la altii mai nevoiasi ca mine, mereu am facut-o!...nu sunt atat de avar precum altii, gen cei care conduc lumea si vor sa acapareze toata bogatia si puterea mondiala.

      PS: iti mai dau un "call" pe aici la jumatatea lunii mai, sa vedem cum mai stam, pe unde mai suntem cu indicii. 

      un Call? :) bine ca nu-mi dai un Put! :)) glume de trader, nu m-am putut abtine :))

      da, stiu ce e rsi :) si macd si tsi si restul de cateva zeci de indicatori pe care ii urmaresc :)  

      vedem ce o sa fie  

      bursele acum in perioada 1-11 mai 2020 vor avea un moment hotarator in care trebuie sa se decida daca reintra intr-o piata bear sau daca lasa in urma scaderile 

      acum , in Mai 2020 se vor hotara. 

      cu lockdown all over the world am mai scris pe aici - va dura intre 2020 si 2024 cu o faza nasoala ca mortalitate in q2/2021 + q1/2022 dupa care virusul va disparea ca prin farmec de la sine (dupa ce va fi circulat in paralel cu gripa comuna toamna si primavara) si o sa mai scoata capul intr-o forma mult mai agresiva in 2030-2032.  

      mai sunt mai multe de zis, dar nu e locul aici si acum 

      Sa stii sa dai si altora ca de unde dai tu pune Dumnezeu inzecit la loc. Poate nu imediat (sa nu il tentezi pe Dumnezeu niciodata, e o faza periculoasa asta!) . Ca nu ai poate nevoie imediat. Caci Dumnezeu nu e instrumentul tau, poate tu sa fii instrumentul lui, cu acordul tau. Dar cand ai mare nevoie, o sa aiba grija de tine prin situatii si oameni aparuti in mod neasteptat sa te scoata din kkt cand te asteptati mai putin.

      Lucreaza cu binele si fii de partea binelui - e mai avantajos pe timp lung.  

    cred Ca asta este socul care face trecerea de la petrol - analogic la computer - digital , asta este a 4 revolutie industriala

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb