Dezbaterile asupra Acordului comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) au prilejuit, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, un adevărat circ mediatic.
Deşi scopul declarat al întâlnirii a fost consultarea tuturor celor interesaţi de subiect, discuţiile divergente nu au condus nici pe departe la o concluzie unanimă.
Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat artişti (interesaţi de problema drepturilor de autor reglementate de ACTA), reprezentanţi ai Minis-terului Economiei, ai Internet Service Provider-ilor, dar şi figuri mai pestriţe, am putea spune, precum foşti securişti şi chiar un membru al grupării Anonymus din România.
Pentru cei care au ştiut să vadă dincolo de problemele reale pe care le ridică ACTA, show-ul a fost maxim.
• Marius Opriş, STS: "Vom aplica ACTA în relaţie strictă cu legislaţia naţională, care nu există şi va fi adoptată"
Una dintre personalităţile prezente, ieri, la dezbaterea pe marginea ACTA a fost Marius Opriş, şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).
În permanenţă nemulţumit de dis-cuţiile din jur, foarte agitat, domnia sa a luat cuvântul de nenumărate ori. Cel mai "delicios" moment pentru prezenţă a fost, probabil, acela în care l-a "demascat" pe domnul "Dedu", fost colonel în Serviciul Român de Informaţii (SRI), care a intrat în discuţii.
Domnul Dedu a replicat, sec: "Şi care este problema?".
După o pauză de inspiraţie, domnul Dedu a revenit, mai târziu, cu opinii personale despre ACTA, dar şi cu o remarcă ce s-a vrut a fi maliţioasă, la adresa colegului Marius Opriş: "Domnul general nu a respectat legea, a declinat calitatea mea de fost ofiter al SRI, fără să-mi ceară acordul. Normal era să o facă". Referitor la ACTA, domnul Dedu a argumentat că legislaţia românească actuală este mult mai dură decât acordul în discuţie, iar confidenţialitatea datelor personale sau a comunicării este garantată de Constituţia României.
Întrebat, la un moment dat, de moderator, care este opinia sa despre ACTA, Marius Opriş a dat-o în bâlbâială: "Vom aplica ACTA în relaţie strictă cu legislaţia naţională, care nu există şi va fi adoptată (Lumea râde). Ştiţi care este primul act prin care România, după Revoluţie, a intrat în lumea asta civilizată în care noi toţi trăim acum? Ştie cineva de aici?"
Cineva din sală răspunde: "Abolirea pedepsei cu moartea!".
Domnul Opriş revine: "Primul act cu care Româ-nia a intrat în ceea ce înseamnă epocă modernă este o lege de ratificare a tratatului International Telecommunication Union, care a permis ca dumneavoas-tră să vorbiţi de acasă de la dis-cul telefonului. Până atunci, sunaţi la 971 dacă îmi amintesc bine sau la 970, la operatoare, să vă facă legătura cu rudele de afară. Ăsta este primul act. Deci liberalizarea s-a făcut în domeniul telecom, nu vă supăraţi. Mă înţelegeţi?!
Eu am găsit la ACTA, când m-am uitat, că mă pregăteam să ţip împotriva lui ACTA, că nu am fost consultaţi, ce se întâmplă. Am găsit, în primul rând, că legislaţia naţională este mult mai dură acum decât prevede ACTA, am mai găsit că ACTA nu se aplică automat, ci că statele doar se angajează ca, la o cerere legitimă a unei încălcări de drepturi de autor sau drept de proprietate intelectuală, vor demara procedurile legale naţionale. Dumneavoastră sunteţi o voce, aţi adunat internauţii aici, credeţi-mă că nici mie nu-mi place să folosesc acasă internetul şi să fiu controlat şi să mă trezesc cu prostii de genul acesta. Daca citiţi preambulul (acordului ACTA - nr. red.), o să vedeţi... O să vă citesc eu!"
În acel moment, cineva din sală intervine şi spune că, atunci când vine vorba de legi, judecătorul nu judecă după preambulul unei legi, ci după articole din lege.
Domnul Opriş răspunde:
"Domnu`, niciodată un act normativ nu se aplică numai în părţi, actul normativ, ca şi acest tratat, se aplică numai în integralitatea lui. Citiţi care sunt dispoziţiile iniţiale care guvernează tot tratatul. Haideţi să citim, vreţi să puneţi pe ecran? Preambulul defineşte toată legea. Nimic nu poate să existe şi nu este valabil în afară a ceea ce scrie aici".
• "Nu sunteţi un target, nu ştiu de ce vă credeţi atât de important!"
La evenimentul de ieri a fost prezent, printre alţii, şi unul dintre membrii grupării Anonymus din România.
Tacticos, acesta şi-a pus masca pe faţă, moment în care toate obiectivele s-au întors spre el.
Moderatorul l-a invitat să vorbească la microfon: "Anonymus are şi el un punct de vedere. Să sperăm că este un Anonymus adevărat".
Apoi, tânărul începe să explice că multe dintre comunicatele care apar în presă, în ultima vreme, sub numele grupării, sunt nişte falsuri.
"Numai trei sunt recunoscute de comunitatea noastră", explică el.
Întrebat de Eduard Tric, preşedintele Internet Society, care este semnătura Anonymus, având în vedere că şi organizaţiile activiste, şi cele teroriste au o semnătură, tânărul îi răspunde: "Proastă comparaţie!"
Supărat, probabil, de exprimarea prea directă a tânărului, Eduard Tric continuă: "Dacă Anonymus ar exista, site-ul meu ar fi < down >. Însă nu este".
"Site-ul dumneavoastră nu este < down > pentru că poate nu vrem să fie dawn. Fuck! Dumneavoastră nu sunteţi un target, nu ştiu de ce vă credeţi atât de important!", vine răspunsul prompt al membrului Anony-mus.
Toată lumea râde.
• Europarlamentarii PSD îi cer lui Ungureanu să retragă sprijinul României pentru ACTA
Europarlamentarii PSD îi cer, printr-o scrisoare deschisă, premierului Mihai Răzvan Ungureanu să retragă "sprijinul României pentru ACTA" şi să se alăture "celor care au conştientizat pericolul semnării acestui acord în forma actuală".
Europarlamentarii subliniază că indiferenţa Guvernului României faţă de adoptarea ACTA este "inacceptabilă", mai ales în contextul protestelor organizate în toată ţara şi în majoritatea statelor europene.
Aceştia amintesc că autorităţile din state precum Bulgaria, Polonia, Cehia sau Germania au luat act de cerinţele oamenilor şi "au reacţionat în conformitate".
"Atâta vreme cât există chiar şi cea mai mică suspiciune că ACTA ar putea deschide drumul către încălcarea drepturilor fundamentale cetăţeneşti, acordul trebuie de urgenţă suspendat şi regândit. Trebuie să conştientizaţi semnificaţia acestor atitudini, să ascultaţi vocea oamenilor ieşiţi în stradă şi să acţionaţi în conformitate cu cerinţele lor", mai spun europarlamentarii.
•
• Mihai Răzvan Ungureanu: Guvernul va face un punct de vedere foarte consistent referitor la ACTA
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a promis, ieri, la Palatul Parlamentului, că Guvernul va emite un punct de vedere "foarte consistent" referitor la Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA).
•
Mihai Bătrâneanu, Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor: " În urma discuţiilor din cadrul asociaţiei noastre, vrem să fim foarte fermi în a transmite autorităţilor că nu ne vom trans-forma în poliţie. Furnizorii de Iternet nu doresc acest lucru".
•
• Anca-Rodica Turcea, consilier superior în Ministerul Economiei:
"Din iniţiativa expresă a Ministerului Economiei, încă de la începutul lunii febuarie s-a înfiinţat un grup de lucru care să se ocupe cu dezbaterea prevederilor cuprinse în acest acord ACTA, semnat la 26 ianuarie 2012 la Tokyo. Din acest grup de lucru fac parte reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale implicate în eventuala aplicare a acestui acord. Pe site- ul Ministerului nostru se regăsesc toate informaţiile cu privire la acordul ACTA."
1. acta
(mesaj trimis de vecinu în data de 16.02.2012, 09:06)
Nu cred sa aiba vreun succes,dar ce ne costa sa fim optimisti.Foarte tare articolul..
2. mda...
(mesaj trimis de me în data de 16.02.2012, 10:34)
tipic romanesc: circ, fara substanta...
PS: ultimul raspuns al celui de la anonymus a fost genial!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2012, 10:46)
Sic: ....Domnul Dedu (fost colonel secu - demascat) a replicat sec: "Si care-i problema?."
Deci a replicat "sec"; normal, daca provine de la ....
4. Sec
(mesaj trimis de neavenit în data de 16.02.2012, 13:07)
Dedu a dat cu ... sec, nu a replicat sec!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2012, 14:45)
Sec: Si care-i diferenta?.