ACTE DE COMERŢ INCOMPATIBILE CU FUNCŢIA DNA: Fostul deputat PDL Sorin Buta, trimis în judecată

V.B.
Anticorupţie / 27 iunie 2014

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Gheorghe Sorin Buta (deputat PDL în legislatura 2008-2012), acuzat de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia.

Potrivit rechizitoriului, pe parcursul legislaturii trecute, Gheorghe Buta ar fi deţinut în acelaşi timp calitatea de administrator împuternicit al unei societăţi comerciale. Astfel, în această calitate, Buta ar fi negociat, conceput şi semnat, în aceeaşi perioadă, şapte contracte de prestări servicii cu primării din judeţul Argeş, un contract cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Argeş, ar fi emis 17 facturi fiscale, pe baza cărora unităţile administrativ-teritoriale, respectiv APIA ar fi plătit societăţii comerciale pe care o reprezenta suma de 72.350 lei şi ar fi retras sume de bani din contul societăţii.

Astfel, cu ocazia încheierii unor contracte de prestări servicii, Sorin Buta este bănuit că ar fi reprezentat interesele financiare şi comerciale ale unei societăţi comerciale în care soţia sa avea calitatea de asociat, administrând, de fapt, societatea respectivă. "Această firmă avea ca obiect principal activităţi de arhitectură, inginerie şi servicii de consultanţă tehnică legate de acestea", se mai arată în comunicatul DNA.

Astfel, între anii 2009- 2010, fostul parlamentar ar fi participat la mai multe discuţii cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, din judeţul Argeş, context în care ar fi negociat, întocmit şi semnat diferite contracte de prestări servicii, vizând acordarea de consultanţă în materie de construcţii/inspecţie de şantier.

Ca urmare a obligaţiilor contractuale, Buta ar fi supravegheat şi controlat "în mod direct şi nemijlocit" activităţile legate de executarea acestor contracte, deplasându-se la faţa locului, în cadrul procedurilor de execuţie a unor lucrări, pentru supravegherea acestora, participând la recepţia lor.

"După ce emitea facturile fiscale şi le înainta spre plată beneficiarilor, inculpatul Buta Sorin Gheorghe înmâna un exemplar al facturii contabililor societăţii pe care o reprezenta. Odată cu facturile, inculpatul Buta Sorin Gheorghe înmâna acestora şi contractele de prestări servicii pentru a demonstra realitatea operaţiunilor comerciale şi extrasele de cont pentru a dovedi încasarea sumelor de bani de către firmă. De asemenea, în baza împuternicirii primite de la administratorul de drept, din contul bancar al societăţii comerciale, inculpatul Buta Sorin Gheorghe a retras sume de bani pe care le-a cheltuit pentru a procura diverse bunuri", conchid procurorii anticorupţie.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb