Acţionarii "Altur" se plâng de Chelu

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 iulie 2011

Acţionarii "Altur" se plâng de Chelu

Aceştia susţin că sunt păgubiţi de tranzacţiile cu acţiuni "Argus" făcute de companiile omului de afaceri Cătălin Chelu

Vânzarea de către "Altur" Slatina, o companie controlată indirect de omul de afaceri Cătălin Chelu, a 603.400 de acţiuni "Argus" Constanţa (simbol UARG) la preţul de 3 lei/titlu, după ce, anterior, cumpărase titluri UARG la preţuri cuprinse între 3,49 de lei şi 5,46 de lei, a stârnit nemulţumirea unora dintre acţionarii companiei care se văd, astfel, păgubiţi.

Acţionarii se tem că "Altur" va înregistra pierderi din cauza tranzacţiilor şi că nu se va alege nimic din investiţia făcută în companie. În acelaşi timp, acţionarii susţin că, cel mai probabil, cel care are câştigat din aceste tranzacţii este Cătălin Chelu, care apare drept acţionarul principal a două companii raportate că au cumpărat o cantitate egală de acţiuni UARG cu cea vândută de "Altur".

"Galgros" Galaţi (GALV), unde Cătălin Chelu este acţionar cu 48,7%, a fost raportată că a cumpărat 370.000 de acţiuni UARG, la preţul de 3 lei/titlu, pe 27 iulie. "Favil" Râmnicu Vâlcea (FAVL), din care omul de afaceri gălăţean deţine 66,3%, potrivit ultimelor raportări, a fost raportată că a cumpărat 233.400 acţiuni UARG, tot pe 27 iulie. Data celor două tranzacţii coincide cu data la care "Altur" Slatina a raportat vânzarea celor 603.400 acţiuni UARG, tot la preţul de 3 lei/acţiune. Nu există, însă, o dovadă clară că cele două companii controlate de Chelu au cumpărat acţiunile vândute de "Altur", dat fiind că tranzacţiile s-au încheiat pe piaţa Regular. Informaţiile i-au alarmat pe unii dintre acţionarii "Altur": "Astfel de tranzacţii mă păgubesc, ca acţionar al Altur Slatina, ca urmare a faptului că societatea va raporta probabil pierderi. Sunt mici maşinaţiuni financiare... Nu ar avea sens ca Altur să vândă acum acţiuni UARG la 3 lei, după ce, cu câteva zile în urmă, a plătit şi 5,46 de lei/titlu. Nu poţi să spui că prin aceste tranzacţii Chelu vinde acţiuni UARG tot către el pentru că tranzacţiile s-au făcut în piaţă, însă poţi să presupui asta", a precizat un acţionar "Altur".

Contactat de ziarul BURSA, Cătălin Chelu a declarat că nu are cunoştinţă despre aceste tranzacţii şi că nu poate comenta. "Nu ştiu despre ce tranzacţii vorbiţi, nu ştiu ce declaraţie să dau", a spus omul de afaceri.

Tranzacţiile la care face referire acţionarul citat au avut loc pe 18 şi 20 iulie, când "Altur" a fost raportată că a achiziţionat 500.000 de acţiuni UARG, la 3,49 de lei/titlu şi respectiv că a cumpărat 300.000 de acţiuni "Argus", la preţul de 5,46 de lei/titlu.

"Altur" Slatina este deţinută de "Mecanica Roteş" cu 28,15% din acţiuni şi de "Celule Electrice" Băileşti, cu 14,81%.

Aceasta din urmă este controlată de Cătălin Chelu, care este raportat cu o participaţie de 49,7% din acţiuni, potrivit ultimelor informaţii de la Bursa de Valori Bucureşti.

"Altur" cere din nou revocarea conducerii "Argus" Constanţa

"Altur" Slatina a solicitat convocarea unei Adunări Generale a Acţionarilor la "Argus" Constanţa, având pe ordinea de zi, printre altele, revocarea membrilor CA şi alegerea altora noi, după ce actualii administratori ai companiei au respins includerea acestei cereri în convocatorul AGA din 22 iulie.

Consiliul de Administraţie al "Argus" Constanţa a anunţat că urmează să ia o decizie privind solicitarea "Altur". (Mălina Bulai)

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. "pregati-mi 5 mil ron pt investitii pt bursa", zice Kelone la Argus.

    S-au opus. 

    Schimbare CA 

    "pregatiti-mi 40 mil ron pt investitii bursiere" 

    CNVM, nani nani puiule

    Kalvitzius a spoliat toti minoritarii din firmele pe care a pus mana.asa o sa faca si la uarag.adio dividende de acum inainte.tot profitul va ramane in societate,pentru ''investitii''.tara asta a ajuns ''un sat fara caini'',in care,niste smecheri,gen chelu,fac ce vor ei.

    1. Asa se intampla cand CNVM doarme si nu ii obliga imediat sa faca oferta. CNVM ar trebui sa se autosesizeze si sa trimita dosarul(frauda, prejudicierea actionarilor minoritari si spalare de bani) catre cine trebuie. Dar nu o face... De ce ?

    Un scenariu tipic chelu: oficial sustine dezvoltarea firmelor preluate, in practica le spoliaza. Spre exemplificare, pretul de executie CUMPARARE/VANZARE al actiunilor CBC, la cateva din firmele impinse fara voia lor in carusel:

    ALTUR: 8,5 / 6,12 lei (!) 

    ELGS: 7,2 / 6,7 lei (!) 

    AMICOSOTTIS: 8,5 / 6,65 lei (!) 

    SCOP LINE: 6,65-8,5 / 4,54-5,12 lei (!) 

    Dupa preluare, actiunile CBC au coborat la sub 4 lei, cu sanse practic nule de revenire la valorile de mai sus in urmatorii ani. Piederea este evident suportata de firmele din carusel, mai precis de actionarii lor minoritari; chelu et comp vor gasi in continuare cai de de sifonare.

    Cu actiunile VESY sau UARG s-a jucat acelasi teatru al absurdului, sub obladuirea organelor abilitate. Putinele voci lucide sau semnalul de alarma tras de angajatii ELGS iesiti in strada sunt sistematic ignorate. 

    Update de ultima ora la comentariul anterior:

    FIMANSAT: cumpara peste 300000 actiuni CBC cu 8,5 lei, le vinde apoi cu 3 lei (!) 

    Pierdere neta ptr FIMANSAT: peste 1.700.000 lei!!!

    Cat este comisionul CNVM de aici? 

    Desigur, visul lui chelu de a-si face propriul sif cere sacrificii, victimele colaterale fiind subintelese si din start ignorate.

    Ptr inceput dispar din firme fondurile destinate dividendelor. 

    Se continua cu mana bagata pana la umar in fondurile firmelor, deturnate astfel de la destinatiile productive specifice (v. cele 40 mil din comentariul 1). 

    Si daca tot nu ajung banii? Se face o majorare de capital (!), la o firma cu nume si renume, de ex. Electroarges. Nu cu 10-20%, ci CU 200%!!! De remarcat promptitudinea consiliului bursei care a prabusit cursul actiunilor ELGS doar pe baza dorintelor lui chelu (!) fara a avea rezultatele finale ale subscrierii (aflata in plina desfasurare). Finalizarea ei va pune la dispozitia ambitiosului devorator de companii inca 50 mil lei.

    Somn usor CNVM! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb