ACŢIONARII AU DECIS SĂ TRANSFORME 25 DE ACŢIUNI SIF2 ÎNTR-UNA Costel Ceocea, SIF Moldova: "Consolidarea acţiunilor, recomandată şi celorlalte SIF-uri"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 ianuarie 2016

Costel Ceocea, SIF Moldova: "Consolidarea acţiunilor, recomandată şi celorlalte SIF-uri"

SIF2 Moldova îşi doreşte ca şi celelalte SIF-uri să îi urmeze exemplul, după ce, ieri, acţionarii SIF2 au aprobat consolidarea valorii nominale a acţiunilor de la 0,1 lei/acţiune la 2,5 lei/acţiune.

"Este un precedent (n.r. decizia AGA) care dorim să fie urmat şi de colegii noştri de la celelalte SIF-uri", ne-a spus Costel Ceocea, preşedintele SIF2 Moldova.

Domnia sa a precizat: "Această operaţiune este recomandată a fi luată în considerare şi de acţionarii celorlalte SIF-uri. Este un demers pe care managerii au obligaţia să-l aducă în dezbaterea acţionarilor, chiar dacă, tehnic şi juridic, încă mai sunt aspecte pe care dorim să le acoperim, cu ajutorul consultanţilor independenţi şi al comisiilor de specialitate din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF)."

Adunarea Generală a Acţionarilor SIF Moldova de ieri a avut un cvorum de 30,67%, iar decizia consolidării acţiunilor a fost luată cu o majoritate de peste 99% din acţionarii prezenţi.

Conducerea SIF2 a arătat, anterior, că această operaţiune face parte dintre măsurile de reducere a discountului dintre preţul de pe bursă şi activul net.

Potrivit SIF2, consolidarea valorii nominale înseamnă operaţiunea de creştere a valorii nominale a acţiunilor emise de SIF Moldova de la 0,1 lei la 2,5 lei, operaţiune efectuată concomitent cu reducerea corespunzătoare a numărului de acţiuni: 25 acţiuni cu valoare nominală de 0,1 lei/actiune = 1 acţiune cu valoare nominală de 2,5 lei/acţiune.

Un acţionar are opţiunea să aleagă între efectuarea unui Aport în Numerar sau primirea Restituirii de Aport în/din capitalul social, în situaţia în care este necesară exercitarea acestei opţiuni pentru a deţine un număr întreg de acţiuni, potrivit SIF2.

Operaţiunea se adresează doar acţionarilor care nu deţin multiplu de 25 de acţiuni.

În contextul în care preţul la care se face aportul sau restituirea, de 0,1 lei, a fost contestat de unele voci din piaţă, inclusiv Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital, Costel Ceocea a explicat, în AGA: "Preţul propus pentru această operaţiune - valoarea nominală - presupune minimizarea efortului financiar, atât pentru cei care vor să-şi exercite opţiunea de aport, cât şi pentru societate, în avantajul acţionarilor companiei.

Valoarea aportului sau a restituirii este între 0,1 şi 2,4 lei / acţionar".

Costel Ceocea a amintit că subiectul consolidării a fost lansat pentru prima dată, în 2013, la Adunarea Generală privind majorarea capitalului social, fiind asociat "în mod nefericit", în opinia sa, cu alegerile pentru un nou Consiliu de Administraţie.

"A fost un moment care ne-a asigurat că un astfel de subiect este de interes pentru acţionarii proactivi, care doresc să se implice în management", ne-a spus domnul Ceocea, care a adăugat: "Este important, însă, ca, premergător unui astfel de demers, să fie raportate rezultate, din punct de vedere al performanţelor asumate şi realizate. De asemenea, prezentarea unor scenarii de impact sunt obligatorii.

Am realizat că foarte importantă, într-o astfel de acţiune, este supravegherea continuă a obligaţiilor, de conformare de către ASF, singura în măsură să corecteze eventuale omisiuni în procesul de fundamentare şi documentare a subiectelor propuse acţionarilor".

Preşedintele SIF2 ne-a mai spus că este important ca, în perioada imediat următoare, să continue documentarea fiecărei etape tehnice, comunicarea cu acţionarii, să fie finalizate reperele minimale ale prospectului de ofertă cerut de ASF pentru consolidarea acţiunilor SIF2, să fie clarificate obligaţiile de gestionare a deţinerilor fiecărui acţionar cu Depozitarul Central şi să fie evaluate măsurile complementare ce trebuie adoptate de managementul societăţii, pentru asigurarea realizării obiectivelor avute în vedere, respectiv creşterea performanţelor acţiunii şi creşterea încrederii acţionariatului în managementul societăţii.

În opinia domnului Ceocea, redefinirea pe termen mediu şi lung a profilului investiţional cu siguranţă va avea ca moment de reper anul 2016, particularizând toate cele cinci SIF-uri şi dând posibilitatea acţionarilor proactivi să-şi conserve şi potenţeze politicile investiţionale individuale, să-şi construiască produse de acoperire a riscurilor într-o piaţă lipsită de predictibilitate.

Acţionarii SIF2 au mai aprobat, în AGEA, Raportul de activitate al Consiliului de Administraţie cu privire la stadiul implementării strategiei multianuale 2014-2018 şi a investiţiilor efectuate.

Costel Ceocea ne-a declarat: "Avem asumate limite minimale de perfomanţă din punct de vedere al evaluării impactului asupra portofoliului SIF pe termen mediu şi lung. Există premise de depăşire a acestora, într-un orizont de timp mediu şi lung.

Rămânem expuşi pe România, pe societăţile listate, expunerile în domeniile noi fiind structurate în limitele prevederilor legale.

Avem în vedere un program investiţional care să susţină această strategie propusă acţionarilor, iar în februarie-martie, vom face publice programul de activitate şi bugetul".

Domnul Ceocea a anunţat, ieri, că SIF2 a încheiat anul trecut cu o valoare unitară a activului net de 1,4450 lei, rezultatul exerciţiului fiind de 115,6 milioane de lei, cu 3% peste bugetul de venituri şi cheltuieli.

SIF2 Moldova consideră că expunerea pe investiţii directe în economia reală prin investiţii de tip private equity reprezintă răspunsul la necesitatea generării de randamente superioare pentru acţionari, în contextul diminuării continue a randamentelor din pieţele monetare şi de acţiuni sau de creştere a volatilităţii din aceste pieţe, potrivit prezentării făcute de companie, înainte de Adunarea Generală.

Ceocea: Îndeplinim aproape toate cerinţele din Codul de Guvernanţă Corporativă al BVB

Costel Ceocea, preşedintele SIF2, a spus ieri că SIF Moldova îndeplineşte aproape totate cerinţele din Codul de Guvernanţă Corporativă al Bursei de Valori Bucureşti.

"Singurul criteriu pe care nu îl îndeplinim se referă la comitetul de audit, recomandarea BVB fiind ca acesta să aibă trei membri", a spus domnul Ceocea, adăugând: "Noi suntem şapte membri, din care patru sunt neexecutivi.

Avem implementate, la nivelul SIF Moldova, toate principiile conducerii dualiste, chiar dacă, practic, societatea este condusă de un Consiliu de Administraţie. Această opţiune este una care să asigure costuri mai reduse de administrare".

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. ceocea vrea sa ii faca activi pe reziduali? nu, de fapt ii curata cu brio...la vn e nashpa...oricum nu va cere nimeni nimic, deci sif ramane cu bani si fara vreo 5% capital...asa se va fi redus discontul?

    1. Ceocea a facut foarte bine. cred ca peste 50% din actionarii reziduali sunt morti iar cei care au ramas habar n-au ca sunt actionari. Il felicit pe Ceocea pentru realizarile S.I.F. 2 si in special pentru aceasta consolidare.

      aprob si eu!

    oare cine e agramat , Ceocea sau

    autoarea articolului ?!?! 

    Acordul corect se face astfel: 

    "recomandata si CELORLALTOR  

    SIF-uri" , in nici un caz "celelalte" 

    cum scrie mai sus ...

    RUSINE !!!!! 

    1. cred ca e mai corect. NU-i asa, Simonelu?

      nu e asa ... ANAGRAMAT nu exista !

    Imi place enorm festivismul asta invatat temeinic de tov Ceocea in epoca de aur!!!! ...adica este magnific daca rezultatul se injumatateste si este de-a dreptul mirabolant daca 40% din acel rezultat "exceptional de exceptie" este realizat din prescrierea dividendelor neridicate acelora care ieri au fost deposedati de averea lor din SIF2. pentru asa succes trebuie recompense pe masura...adica cel putin 2% din activul net, caci nu cred ca le ajung 1.4 milioane lei care sa se imparta la 7 megaspecialisti.

    1. in loc de 1.4 milioane se pun 14 milioane.

    Domnul Ceocea a anunţat, ieri, că SIF2 a încheiat anul trecut cu o valoare unitară a activului net de 1,4450 lei,

    Nicusor spune ca real este 1.4323 lei,deoarece actiunile rascumparate vor fi alocate angajatilor societatii.

    Numai in cazul in care anulai actiunile rascumparate aveai dreptate domnule Ceocea. 

    1. In decembrie 2014: VUAN 2,6067

      Pret piata SIF2 1,5910 lei 

      Discount 39(%)  

      In decembrie 2015: VUAN 1.4450 

      Pret piata SIF2 0,7860 lei 

      Discount 46 (%)

      Unde este crestere pentru actionari? 

      Crestere de criza.

      SIF 2 comite o mare nelegiuire! Adică aparent consolidează valoarea acțiunii dar în realitate urmărește excluderea unei categorii de acționari pe care ii numește inactivi? Asta e frauda la lege. Toate cheltuielile pe care le face cu aceasta găselniță ieftina ar trebui imputate. Dacă trece de ASF înseamnă că suntem lumea a 3a

      Mai terminati cu plangerea deposedatilor de 2 lei 50 de bani maxim, la care se plateau taxe de 10 lei

      Este o problema de principiu care induce un precedent periculos respectiv excluderea actionairlor prin majorarea valorii nominale a actiunii si restituirea valorii de aport si nu a valorii reale. SIF2 s-a folosit de precedentul Raiffeisen iar urmatorii se vor folosi de precedentul SIF2.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb