Acţionarul majoritar şi cei minoritari ai CI-CO Bucureşti s-au întrunit în adunări generale separate, încercînd fiecare să tranşeze favorabil conflictul iscat acum patru ani între ei.
Mai întîi joi, Adunarea generală a acţionarilor desfăşurată la CI-CO, în prezenţa SIF "Muntenia", a decis schimbarea administratorilor CI-CO şi a cenzorilor, precum şi declanşarea acţiunii în răspundere a foştilor administratori, a cenzorilor şi a conducerii executive. SIF "Muntenia" a mai solicitat şi s-a aprobat angajarea unui evaluator independent pentru realizarea unui audit al societăţii pe ultimii patru ani. Situaţiile financiare aferente anului 2003 nu au fost aprobate de AGA.
Acţionarii mărunţi au părăsit sala, la adunarea de joi, după ce au contestat poziţia majoritară în CI-CO a societăţii de inves-tiţii, deşi şedinţa fusese declarată statutară de către cenzorul extern, în prezenţa SIF şi a 21 de mici acţionari, susţine avocatul SIF Muntenia.
Cenzorul extern a revenit apoi asupra deciziei, susţinînd că societăţii "Muntenia" îi sînt suspendate drepturile de vot pentru că nu a derulat ofertă publică de preluare obligatorie a acţiunilor CI-CO. În timp ce reprezentanţii SIF au susţinut că drepturile de vot ar trebui suspendate doar pentru ceea ce depăşeşte pachetul majoritar, respectiv 2%, cenzorul extern a replicat că, dimpotrivă, drepturile de vot sînt suspendate cu totul pentru 90%, SIF-ului rămîndu-i să ridice mîna doar de 2%. Avocatul SIF mai susţine că acţionarii constestatari au părăsit sala anunţînd că îşi vor organiza ei singuri, a doua zi, o nouă AGA. A doua zi, vineri, s-a întrunit o altă AGA, nerecunoscută de SIF de data aceasta. AGA a reales patru dintre administratori şi a numit un al cincilea în locul rămas vacant. Preşedinte a rămas tot Ana Teodoru.
• Ce a obţinut SIF
Acţiunea în răspundere cerută de SIF împotriva administratorilor, cenzorilor, conducerii executive, precum şi împotriva cenzorului extern independent, s-a bazat pe 31 de sesizări. Printre acestea se numără împiedicarea acţionarului majoritar SIF "Muntenia" să-şi exercite drepturile de vot în cadrul AGA, faptul că administratorii nu au ţinut nici o şedinţă ordinară a adunării generale a acţionarilor între anii 2000-2002 şi că au fost înregistrate date eronate în evidenţele financiar - contabile din anii 2000-2002. La acestea se adaugă, faptul că societatea a fost prejudiciată prin înstrăinarea unor acţive la valori subevaluate şi fără aprobarea AGA. Cenzorii sînt acuzaţi că au refuzat să convoace adunări generale ale acţionarilor şi au împiedicat SIF "Muntenia" să participe la şedinţele AGA.
•
• Ce susţine conducerea CI-CO
Preşedintele societăţii CI-CO, Ana Teodoru, ne-a declarat că SIF "Muntenia" trebuia să lanseze ofertă publică de preluare încă din anul 2002, cînd a intrat în vigoare legea car impune acest lucru acţionarilor cu ponderi de peste 90%. Ana Teodoru spune că SIF "Muntenia" şi-a pierdut dreptul de vot majoritar întrucît nu s-a supus rigorilor legii. În replică, Teodor Mihăescu, reprezentantul SIF "Muntenia", spune că SIF nu poate lansa ofertă publică în condiţiile în care acţiunile CI-CO sînt suspendate de la tranzacţionare de patru ani de zile. Avocatul SIF "Muntenia" susţine că sancţiunea prevăzută pentru cazul nederulării ofertei publice ar fi cel mult suspendarea drepturilor de vot pentru acţiunile ce îi conferă acţionarului în cauză mai mult de 90% din drepturile de vot şi, nicidecum, ceea ce susţine partea adversă.