Acţionarii "Cocor Turism" (GALA) sunt chemaţi, pe 16 februarie, să decidă mutarea companiei de pe piaţa Rasdaq, care urmează să fie desfiinţată, prin lege, în condiţiile în care compania este în insolvenţă, iar acţionarii minoritari sunt captivi de aproape şase ani, în societate.
Unul dintre punctele de pe ordinea de zi a AGA este aprobarea modului de retragere a acţionarilor, în situaţia în care se hotărăşte ca societatea să nu facă demersurile legale necesare în vederea admiterii la tranzacţionare a acţiunilor pe piaţa reglementată sau sistemul alternativ de tranzacţionare.
O decizie în acest sens ar putea încurca şi mai mult iţele la "Cocor Turism", unde acţionarii minoritari încearcă, de ani de zile, să se retagă din societare şi să primească acelaşi tratament ca SIF "Transilvania" (simbol SIF3), care, în 2009, a obţinut dreptul de retragere în schimbul sumei de 2,26 de lei pentru fiecare acţiune dintre cele 2,25 de milioane de titluri pe care le deţinea la compania hotelieră.
Decizia acordării SIF3 a dreptului de retragere a fost luată în AGA din august 2009, în contextul în care acţionarii companiei au aprobat fuziunea "Cocor Turism" cu societăţile "Cocor Estival" şi "Ovidiu Estival 2002".
Acţionarii care nu erau de acord cu această mişcare au primit atunci posibilitatea să se retragă din societate, însă hotărârea AGA menţionează un preţ de retragere doar pentru SIF "Transilvania", precizând că preţul de retragere pentru oricare alt acţionar va fi stabilit de către un expert independent, numit de judecătorul delegat la Oficiul Registrului Comerţului (ORC).
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) l-a amendat, la finalul lui 2013, pe Daniel Stoica, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al societăţii "Cocor Turism" (simbol GALA), cu 30.000 lei, pentru că societatea nu a asigurat un tratament egal pentru toţi acţionarii, în vederea retragerii din companie, şi a cerut conducerii să facă demersurile pentru elaborarea raportului de evaluare.
Între timp, însă, societatea a intrat în insolvenţă, iar minoritarii au rămas cu buza umflată.
Acţionarii "Cocor Turism" au considerat că "cel mai corect" ar fi fost ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să se autosesizeze, în caz, însă, în afară de amenzile acordate, instituţia nu a mai adoptat şi alte măsuri.
Dintr-un răspuns transmis ziarului "BURSA", ASF lasă să se înţeleagă că situaţia minoritarilor de la "Cocor Turism" a rămas în aer şi că, pentru dreptul de retragere, aceştia ar fi trebuit să se înscrie la masa credală, în cadrul procedurii de insolvenţă.
Întrebaţi cum s-a rezolvat situaţia precedentei retrageri a acţionarilor (din 2009), unde s-a stabilit preţ de retragere doar pentru SIF Transilvania, caz în care ASF a sancţionat conducerea companiei, reprezentanţii ASF au trecut în revistă cazul:
"Ca urmare a analizării datelor şi documentelor existente în cadrul Autorităţii, precum şi a sesizării formulate de domnul Dumitrescu Cătălin, acţionar al societăţii Cocor Turism, ASF a emis Decizia nr. 735/23.12.2013 prin care a fost sancţionat cu o amendă în cuantum de 30.000 lei domnul Stoica Daniel, în calitate de reprezentant permanent al Traditional Business Consulting SRL - Preşedinte al Consiliului de administraţie al Cocor Turism S.A. Bucureşti în temeiul art. 210 din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital.
Prin decizia în cauză a fost instituită totodată obligaţia Consiliului de Administraţie al societăţii de a iniţia, în termen de 15 zile de la data comunicării deciziei, demersurile necesare elaborării raportului de evaluare ale acţiunilor societăţii de către expertul independent desemnat de ORC de pe lângă Tribunalul Prahova şi de a pune la dispoziţia expertului desemnat, cu celeritate, toate documentele şi informaţiile necesare elaborării raportului de evaluare.
De asemenea, s-a prevăzut obligaţia Consiliul de Administraţie al societăţii Cocor Turism SA de a adopta măsurile care se impun în vederea clarificării la ORC şi la instituţiile pieţei de capital a situaţiei actualizate a acţionariatului societăţii.
În considerarea sentinţei pronunţate în dosarul nr. 1453/3/2014 de către Tribunalul Bucureşti prin care a fost admisă cererea emitentului Cocor Turism SA privind deschiderea procedurii generale a insolvenţei, ASF a adus în atenţia administratorului judiciar desemnat de instanţă aspecte legate de situaţia existentă la societatea Cocor Turism SA, precum şi cazul acţionarilor care nu au obţinut de la societate contravaloarea acţiunilor deţinute la emitent ca urmare a depunerii cererilor de retragere din societate potrivit art.134 din Legea nr. 31/1990R, aducând în atenţia acestuia obligativitatea respectării prevederilor legale specifice pieţei de capital, cadru legal aplicabil societăţii Cocor Turism SA, în considerarea calităţii acesteia de emitent de valori mobiliare listate pe piaţa de capital din România.
Totodată, au fost solicitate informaţii legate de modalitatea legală a acţionarilor, ale căror cereri de retragere din societate nu au fost onorate de societate, de a-şi încasa contravaloarea acţiunilor deţinute la societatea Cocor Turism SA, ca urmare a exercitării dreptului de retragere din societate în conformitate cu prevederile art.134 din Legea nr.31/1990R, precum şi cu privire la posibilitatea înscrierii acestora la masa credală a societăţii.
În răspunsul formulat către Autoritate, administratorul judiciar al societăţii, a comunicat faptul că a procedat la informarea acţionarilor societăţii, comunicând acestora, notificarea nr. 267/23.01.2014 prin care a fost adusă la cunoştinţa creditorilor societăţii deschiderea procedurii insolvenţei debitoarei. Totodată, administratorul judiciar a înştiinţat acţionarii care au depus cereri de retragere din societate cu privire la posibilitatea de a se înscrie la masa credală a societăţii, prin depunerea unei declaraţii de creanţă la Tribunalul Bucureşti, în 3 zile de la data primirii notificării în cauză.
Ca răspuns la solicitările repetate ale Autorităţii, societatea Cocor Turism SA, prin administrator special Turnover ABC SRL a precizat faptul că doar doi acţionari dintre cei care au depus cereri de retragere din societate au formulat cereri de înscriere în tabelul creanţelor.
Totodată, administratorul special a precizat că «având în vedere că societatea Cocor Turism SA este în insolvenţă, recuperarea creanţelor de către creditorii înscrişi în tabel se va putea face doar în baza planului care urmează a fi supus aprobării în cadrul procedurii».
În ceea ce priveşte obligaţia stabilită în sarcina CA prin Decizia ASF nr. 735/23.12.2013, administratorul special apreciază că nu se mai poate pune problema întocmirii unui raport de evaluare în vederea stabilirii preţului/acţiune întrucât cei doi acţionari au fost înscrişi la masa credală cu suma solicitată, iar ceilalţi acţionari nu şi-au exercitat acest drept.
În ceea ce priveşte clarificarea la ORC şi la instituţiile pieţei de capital a situaţiei actualizate a acţionariatului societăţii societatea a informat autoritatea cu privire la intenţia de a întreprinde măsuri în acest sens".
Conform Depozitarului Central, la data de 30.06.2014, SIF "Transilvania" figura în continuare ca acţionar al "Cocor Turism" cu o deţinere de aproximativ 26,6% din capitalul social.
GALA este deţinută, în proporţie de 69,1079%, de compania "Cocor" Bucureşti, iar Daniel Stoica deţine şi 14,66% din firma bucureşteană, care are în proprietate magazinul Cocor.
ASF ne-a transmis că societatea "Cocor Turism" a convocat acţionarii, în conformitate cu legea pentru desfiinţarea Rasdaq, în condiţiile în care în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, în care instanţa a deschis procedura generală a insolvenţei, nu a fost încă aprobat un plan de reorganizare, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 23.03.2015.
Titlurile GALA sunt suspendate de la tranzacţionare şi ar putea rămâne aşa şi în cazul mutării de pe Rasdaq pe o altă piaţă
Reprezentanţii ASF ne-au transmis: "În cazul în care care societatea va decide tranzacţionarea acţiunilor emise de emitent pe o piaţă reglementată/sistem alternativ de tranzacţionare, reintroducerea la trazacţionare se va realiza în conformitate cu prevederile art. 81 alin. (1) din Legea nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. De asemenea, o eventuală admitere la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare va fi făcută cu respectarea cerinţelor de admitere aferente respectivei pieţe".
Potrivit articolului invocat de ASF, ca urmare a deschiderii procedurii insolvenţei şi până la data confirmării planului de reorganizare, acţiunile societăţlor emitente, se suspendă de la tranzacţionare cu începere de la data primirii comunicării de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.
"Cocor Turism" deţine complexul SPA de 4 stele din Neptun.