Acţionarii Electrica au aprobat absorbţia a trei societăţi

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 23 august 2023

Acţionarii Electrica au aprobat absorbţia a trei societăţi

Acţionarii Electrica au aprobat, în adunarea de astăzi, fuziunea prin absorbţie dintre companie şi Societatea Electrica Productie Energie (EPE), Electrica Energie Verde 1 (EEV) şi Green Energy Consultancy & Investments (GECI), societăţi deţinute de Electrica, conform raportului companiei publicat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

În motivaţia strategică a procesului de fuziune se menţionează: "Conform orientării strategice a grupului, s-a iniţiat dezvoltarea accelerată a unei verticale de producţie de energie electrică prin achiziţia unor proiecte de parcuri eoliene şi/sau fotovoltaice. În acest moment, în portofoliul grupului se regăseşte un parc fotovoltaic operaţional, achiziţionat în 2020 şi care în acest moment este deţinut de EEV, o societate cu răspundere limitată deţinută 100% de EPE. EPE este o societate pe acţiuni deţinută în procent de 99,992% de ELSA (n.r. Electrica SA) şi 0,008% de Electrica SERV, filiala ELSA. GECI este o societate cu răspundere limitată deţinută 100% de ELSA".

Potrivit documentului, fuziunea supusă aprobării reprezintă o primă fază avută în vedere de ELSA, aceasta dorindu-se a fi urmată în faze ulterioare de fuziunea ELSA cu societăţi de proiect (SPV-uri) care sunt sau vor fi deţinute integral de către ELSA.

"La acest moment, SPV-urile în care ELSA deţine participaţii funcţionează ca entităţi independente. Din experienţa de până la acest moment, gestionarea separată a acestora reprezintă un demers costisitor şi mare consumator de timp", se mai menţionează în document.

Conform documentelor adunării, la finalul anului 2024 (primul complet după integrarea companiilor), avand în vedere data efectivă a fuziunii, estimată ca 31 decembrie 2023, a fost estimat un beneficiu total net de circa 5,33 milioane de lei.

Tot astăzi, a mai fost aprobată majorarea garanţiei acordate de către Electrica în cadrul facilităţii de credit la termen, non-revolving, încheiată între BERD şi DEER (Distribuţie Energie Electrică Romania), în vederea finanţării activităţii curente, cu precădere a achiziţiei de energie electrică necesară acoperirii consumului propriu tehnologic şi a deficitului de lichiditate.

"Valoarea facilităţii de credit se va majora de la 180 milioane lei până la 240 milioane lei. Valoarea garanţiilor furnizate de ELSA este de 130% din valoarea facilităţii de credit majorată (până la 240 milioane lei)", se mai menţionează în raport.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 48,79% din furnizorul şi distribuitorul de energie electrică.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Prețul acțiunii EL= o rușine

    Întrebarea este: de câte GECI are nevoie ELSA ca să nu înghețe de tot în regatul de gheață ce va să vie?

    1. buna gluma!! ...desi nu prea e de ras

    Indicatorul de rentabilitate ROE la bănci atinge maxime istorice în 2023, de peste 21%, fiind mai mult decât dublu faţă de media UE. Taxati domnilor taxati cu curaj.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6036
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3117
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9767
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.0257

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb