Acţionarii FP vor decide reînnoirea mandatului Franklin Templeton, la finele lunii septembrie

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 17 august 2023

Acţionarii FP vor decide reînnoirea mandatului Franklin Templeton, la finele lunii septembrie

Mâine are loc AGA în care se votează distribuţia de dividende din banii încasaţi pe Hidroelectrica

Acţionarii Fondului Proprietarea (FP) sunt convocaţi, în data de 25 septembrie, pentru aprobarea reînnoirii mandatului administratorului Franklin Templeton sau alegerea unui alt administrator, conform unui raport al FP publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Durata mandatului va fi de patru ani, începând cu data de 1 aprilie 2024 şi până în 31 martie 2028, inclusiv.

Termenii şi condiţiile contractului de administrare aplicabil noului mandat vor fi negociate de Consiliul Reprezentanţilor FP, urmând să fie supuse aprobării de către adunarea generală a acţionarilor Fondului.

Tot în data de 25 septembrie, acţionarilor FP li se va supune la vot numirea, pentru o perioadă de trei ani, a doi membri în Comitetul Reprezentanţilor ca urmare a expirării a două dintre mandate începând cu data de 15 noiembrie 2023 şi 25 noiembrie 2023. Persoanele cărora le expiră mandatele sunt Ciprian Lăduncă şi Ilinca von Derenthall.

Mâine, acţionarii FP vor vota distribuirea de dividende din banii încasaţi pe pachetului de 19,94% din Hidroelectrica vândut de Fond luna trecută. Acţionarii FP vor avea pe masă două variante - un dividend special de 1,4942 lei pe titlu (propunerea iniţială a administratorului) sau un dividend de 1,7225 lei pe titlu (propunerea Ministerului Finanţelor).

Faţă de preţul acţiunii FP de astăzi, de 1,916 lei, varianta iniţială are un randament brut de 78%, iar varianta propusă de Finanţe are un randament de 90%.

Data de înregistrare propusă, cea care defineşte acţionarii care vor beneficia de dividende, dacă oricare dintre aceste propuneri va trece de AGA, este 8 septembrie (implicit data ex-dividend este 7 septembrie), iar plăţile vor fi făcute începând cu 29 septembrie.

Din acţionariatul FP fac parte fonduri de pensii Pilon II, fonduri de investiţii, investitori instituţionali străini şi investitori persoane fizice din ţara noastră. Ministerul Finanţelor are 5% din Fondul Proprietatea, emitent a cărui evaluare bursieră se ridică la 11,9 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Tot el iese ,dar sa vedeți ce bani scoate pe Salrom, etc.

    1. Salrom este un purice raportat la h2o, cat despre restul, egal zero

    Americanii au în sânge sa facă bani, noi mai avem muuult de învățat.

    Este adevărat ,ca restul sunt mici ca pondere în portofoliu dar nu lipsite de importanta ,pt ca spre exemplu Salrom este un monopol. 

    1. Oricum, nota 200 pentru cum s a miscat FT, daca erau la sif uri acum altfel stateau lucrurile

      Templeton sunt de premiul Nobel!

      Nota 200... Premiul Nobel... :)) De ce nu nota 710 si Premiul cel mare de la Mamaia?1? Oare de unde acesta exaltare?

      Unora o sa le cam duduie conturile, pe 29 septembrie. De aici "exaltarea".

      (Despre premiul de la Mamaia, chestie de gusturi. Ce zici de "Crizantema de Aur"?) 

      Vor dudui conturile de cash dar actiunile vor fi cu 90% mai ieftine.. unde e smecheria?!?

      "Smecheria" e ca nu vor fi cu 90% mai ieftine!?

    Bravo ,Tariceanu ,ne ai umplut de bine ! Si auzim acum marea vaitare ca e deficit bugetar mare ,ca nu sunt venituri la bugetul de stat . Nu sunt pentru ca politicieni ajunsi in fruntea tarii si la varful politicii au dat gratuit sau pe nimic activele economice productive ale statului . Hidroelectrica : avea totul construit in socialism si exploata caderea gravitationala a apei ,deci marja mare de profit . Daca nu era Remus Borza sa anuleze in justitie contractele inrobitoare facute pe zeci de ani de firme capuse ,nu era nimic de vandut anul acesta !

    Petrom ,dat cu totul pe cam 250 mil dolari (dierenta intre suma platita si obligatiile de ecologizare asumate de stat ,care inca nu sunt onorate ). Petrolul si gazele erau in subsolul PROTEJAT DE CONSTITUTIE ( si cu taote astea ,instrainat fara intoarcere) ,sondele erau si rafinariile erau gata construite (acum vedem de ce a taiat OMV Arpechim : acum dezvolta ei pe baza resurselor Petrom date gratis ,o industrie banoasa petrochimica !) . Teapa de la ARO unde un speculant s a dat mare finantator american ,si a taiat ,vandut si inchis tot , cele 7 combinate petrochimice ruinate de Ioan Nicolae , Petromidia palmata de Patriciu care i a lasat statului gaura de 600 mil dolari ,de a trebuit sa o vanda catre Kaz Munai Gaz . ..etc . Deci dupa ce au dat perlele economiei Romaniei aproape gratis si dupa ce la celelalte nivele s au ruinat restul fabricilor si activelor ...evident ca acum NU SUNT BANI LA BUGET ! Domni politicieni ,suntem in era internetului ,vedem citim si judecam singuri ...nu mai angajati Romania in scheme dezastruoase si ruinatoare ,ca dupa aceea trebuie sa cereti marirea taxelor ,si cetatenii isi amintesc de performantele trecute! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb