Acţionarii Gazprom resping plata dividendelor pentru 2021

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 1 iulie 2022

Acţionarii Gazprom resping plata dividendelor pentru 2021

Reuters: Este pentru prima oară după 1998 când gigantul rus al gazelor naturale decide să nu aloce dividende Titlurile Gazprom se prăbuşesc, Bursa din Moscova le suspendă de la trazacţionare

Acţionarii Gazprom au decis ieri, în cadrul Adunării Generale Anuale, ca producătorul rus de gaze naturale să nu plătească dividende pentru anul 2021, potrivit anunţului făcut de acesta, transmite Interfax.

În luna mai, Gazprom a informat că board-ul său a propus plata unui dividend de 52,53 ruble/acţiune, adică un total de 1,244 de trilioane de ruble (20,10 miliarde de dolari) pentru anul 2021 (50% din profitul net ajustat). În anul anterior, compania a plătit dividende de 12,55 ruble/acţiune, conform Reuters, care adaugă că este pentru prima oară după 1998 când gigantul rus al gazelor decide să nu aloce dividende.

Directorul executiv adjunct al Gazprom, Famil Sadigov, a declarat: "Având în vedere situaţia actuală, acţionarii au decis că nu este de recomandat plata dividendelor pentru anul 2021. Priorităţile actuale ale Gazprom sunt implementarea programului de investiţii, inclusiv gazificarea regiunilor din Federaţia Rusă, şi pregătirea pentru iarna care urmează. Desigur, trebuie să fim pregătiţi să ne îndeplinim obligaţia de a plăti taxe mai mari".

După publicarea acestor informaţii, acţiunile Gazprom au scăzut cu peste 30% pe piaţa din Moscova (-30,2%, până la 207,69 ruble/acţiune). În consecinţă, Bursa a decis să suspende de la tranzacţionare acţiunile Gazprom.

Exporturile globale de semiconductori către Rusia s-au prăbuşit cu 90%

Exporturile globale de semiconductori către Rusia s-au prăbuşit cu 90% de când Statele Unite şi aliaţii au impus controale asupra livrărilor către această ţară, din cauza invaziei sale în Ucraina, anunţă secretarul american pentru Comerţ, Gina Raimondo, transmite Reuters, potrivit news.ro.

După spusele Ginei Raimondo, controalele impuse sectorului aerospaţial al Rusiei distrug capacitatea acestei ţări de a genera venituri şi de a sprijini aviaţia militară.

"Rusia ar putea fi forţată să lase la sol între jumătate şi două treimi din aeronavle sale comerciale în următorii patru ani, folosindu-le pentru piese de schimb".

Declaraţiile sale au venit la o zi după ce administraţia preşedintelui american Joe Biden a adăugat cinci companii din China pe lista neagră comercială, pentru că ar fi sprijinit baza industrială militară şi de apărare a Rusiei.

Banca centrală a Rusiei consideră că există spaţiu pentru o nouă reducere a dobânzilor şi că acestea vor scădea pe măsură ce inflaţia va încetini, a declarat guvernatorul instituţiei, Elvira Nabiullina, transmite Reuters.

Rusia a redus dobânzile de la nivelul de urgenţă de 20%, la care le-a majorat imediat după trimiterea de către Moscova a forţelor armate în Ucraina, pe 24 februarie, şi sancţiunile occidentale care au urmat. Dobânda-cheie a revenit la nivelul anterior, de 9,5%, la începutul acestei luni, conform Agerpres.

---------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în august a crescut cu 0,2%, la 1.821,30 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 08.47, cea spot - cu 0,3%, la 1.822,80 dolari/uncie.

---------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna august a coborât cu 0,4% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 115,85 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în august a scăzut tot cu 0,4%, la 109,33 dolari barilul la ora locală 08.48.

---------------

Preţul grâului cu livrare în luna septembrie a coborât cu 0,5% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 08.44, ajungând la 9,25 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în decembrie era în declin cu 1,3%, la 6,45 dolari/buşel.

O primă navă încărcată cu 7.000 de tone de cereale, sub protecţia marinei ruse, a părăsit portul ucrainean Berdiansk, ocupat de Rusia, au anunţat ieri noile autorităţi locale instalate de Moscova, relatează AFP.

"După o pauză de mai multe luni, o primă navă pentru transportul mărfurilor a părăsit portul comercial Berdiansk, 7.000 de tone de cereale pleacă spre ţările prietene", a anunţat pe contul său din Telegram şeful administraţiei proruse din regiune, Evgheni Baliţki, adăugând: "Securitatea cargoului este asigurată de nave de la baza militară din Novorossiisk a Flotei Rusiei din Marea Neagră".

Ucraina acuză de săptămâni bune Rusia că îi fură recoltele de grâne din regiunile ocupate de armata rusă în sudul Ucrainei pentru a le vinde ilegal unor ţări străine. Moscova neagă orice fel de furt în acest sens, conform Agerpres.

Berdiansk, port la Marea Azov, a fost ocupat fără să fie distrus de armata rusă încă din primele săptămâni ale invaziei ruse în Ucraina. Acesta este situat în regiunea Zaporojie, în mare parte ocupată de Rusia, la fel ca regiunea vecină Herson.

---------------

Trezoreria SUA a anunţat recent transferul a 1,3 miliarde de dolari pentru ajutor economic acordat Ucrainei, în cadrul unui prim sprijin de 7,5 miliarde de dolari promis de administraţia Biden în luna mai, anunţă AFP. Cele 1,3 miliarde de dolari sunt transferate guvernului ucrainean prin intermediul Băncii Mondiale.

---------------

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna august era de 144,69 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a urcat la 149,35 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 15.50 atingea 148,26 euro.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Or fi probleme? Nu stiu, zic si eu...

    Binenteles ca or sa vina unii acum sa zica "totul e ok, asa se intampla in economiile puternice, dezvoltate, care duduie, cand totul merge bine, nu se mai dau dividende"! 

    Nu era rubla mai tare ca aurul, nu vindeau russii resurse la preturi exorbitante, nu era visteria plina in ciuda railor din occident? Pai nu prea ca razboiul e cheltuiala si degeaba iau miliardul pe zi daca il fac scrum prin Ucraina si cu tot felul de actiuni demonstrative care sa arate cine sunt ei si ca merita un viitor pe masura trecutului lor imperialist.

    1. Gigantul german din energie Uniper, cu vanzari de 200 mld euro in 2021, este in pragul falimentul si a cerut bailout de la guvernul german.

      Europa va fi distrusa economic. 

      North Korea.

      Europa e praf si pulbere, de luni vor cere toti indurare si lumina de la rasarit.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb