• Bogdan Drăgoi, Rachid El Lakis, Marcel Heinz Pfister şi Sorin Marica au primit noi mandate de administratori ai fostului SIF
• Conducerea Lion a fost acuzată, de-a lungul timpului, că foloseşte banii societăţii pentru a controla votul în adunările acţionarilor
• Fondurile de pensii Pilon II au fugit de câţiva ani din acţionariatul Lion Capital
Acţionarii Lion Capital au ales, în adunarea de astăzi, membrii Consiliului de Administraţie pentru o durată de patru ani, conform unui raport al fostului SIF publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Bogdan Drăgoi, Rachid El Lakis, Marcel Heinz Pfister şi Sorin Marica au primit un nou mandat ca administratori ai Lion Capital începând din aprilie 2025 până în aprilie 2029. Marian Ciucioi, care în prezent este administrator neexecutiv al fondului, nu şi-a mai depus candidatura pentru un nou mandat, după cum reiese din documentele aferente adunării acţionarilor.
"Persoanele alese în funcţia de administrator îşi vor exercita atribuţiile aferente funcţiei numai după emiterea deciziei de autorizare/aprobare de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, conform prevederilor legale aplicabile", se arată în raportul societăţii.
Conducerea Lion Capital a fost acuzată de-a lungul timpului de investitori şi alţi actori ai pieţei că plasează resurse ale societăţii sau ale Longshield Investment Group (fosta SIF Muntenia), societate pe care o controlează, în fonduri interpuse care, cu banii primiţi de la cele două foste SIF-uri cumpără chiar acţiuni ale SIF-urilor. Astfel, ar fi vorba despre deţinerea acţiunilor proprii prin terţi şi ascunderea beneficiarului real, scopul fiind de a controla votul în adunările acţionarilor, în detrimentul investitorilor reali. Fosta conducerea a Autorităţii de Supraveghere Financiară nu a sancţionat această practică, pe motivul că, teoretic, administratorii fondurilor sunt independenţi de cei care-i finanţează.
Într-un astfel de climat, fondurile de pensii private au fugit din acţionariatul fostelor SIF-uri controlate de Lion. De pildă, dacă în 2016 şase din cele şapte fonduri de pensii private obligatorii deţineau acţiuni ale fostei SIF Banat-Crişana, la finele anului trecut doar fondul Vital mai avea un număr infim de circa 14.700 de acţiuni, în condiţiile în care, cu doi-trei ani în urmă, avea şapte-opt milioane de titluri SIF1 (actuale LION).
Cum nici investitori de retail activi nu prea mai există în acţionariatul Lion Capital, putem deduce în mod rezonabil că mandatele de astăzi au fost obţinute prin votul unor astfel de fonduri interpuse, inclusiv Infinity Capital Investments (fosta SIF Oltenia), care la jumătatea anului avea 20% din Lion.
Tot astăzi, a fost aprobată mutarea sediului social al Lion Capital din Arad în Bucureşti, după cum reiese din raportările de la BVB.
1. intreb si eu?
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2024, 19:27)
pentru schimbarea sediului unei societati listate nu trebuie sa ai minim 2/3 din capitalul social prezent la AGA pentru a putea hotara cu majoritatea de 50%+1?
1.1. RASPUNS OPINIA 2 (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de JR EWING în data de 31.10.2024, 21:16)
CURIOS, oare de ce MARIAN CIUCIOI nu si-a mai depus candidatura? DE CE nu s-au prezentat si alti candidati? BAI fratilor unde este transparenta? Ce se intampla?
2. aproape 5% are Opus - ch artered Issuances SA
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2024, 20:01)
la 30.06.2024 in raportarea de la bvb INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A.avea 101.495.426 actiuni LION adica 19,9987 % din capitalul social iar azi au fost prezenti la AGEA un total de 264.423.520 actiuni cu un procent de 52,36% din numărul total de drepturi de vot.
in aceste conditii votul INFINITY reprezinta 38,3836% din total voturi prezente.