Acţionarii proiectului Nabucco şi ţările furnizoare de gaze poartă, în prezent, negocieri concrete de alimentare a gazoductului, iar derularea discuţiilor este bună. Conducerea companiei de proiect pentru Nabucco ne-a declarat că potenţialele ţări furnizoare pentru gazoduct sunt, în continuare, Azerbaidjan, Turkmenistan şi Irak.
Aceste ţări au confirmat, prin numeroase declaraţii, interesul lor în a furniza gaz pentru proiect, a cărui construcţie va costa circa opt miliarde euro. Noul acord comun, semnat în ianuarie, între Azerbaidjan şi Comisia Europeană, a confirmat furnizarea de gaze pentru Coridorul Sudic de transport, fiind un important pas politic în proiect. "Declaraţia comună referitoare la furnizarea de gaze către Europa, semnată de către Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, confirmă legătura dintre statele membre UE şi un vecin apropiat şi partener strategic în acelaşi timp", apreciază oficialii companiei de proiect Nabucco.
• După semnarea contractelor de furnizare, va fi licitată şi capacitatea de transport
În acest an, este aşteptată semnarea primelor contracte de furnizare de către acţionari, astfel încât compania de proiect să poată demara procedura de "open season" (licitaţii) în vederea încheierii contractelor de transport. Acordul de Sprijin al Proiectului (PSA) între "Nabucco Gas Pipeline International" GmbH, subsidiarele sale naţionale şi fiecare dintre ţările de tranzit va fi semnat, de asemenea, în acest an. "Tot în 2011, vom continua şi studiile de impact social şi asupra mediului în ţările de tranzit, inclusiv România", ne-au mai spus oficialii "Nabucco".
• Situaţia din ţările arabe nu afectează proiectul
Oficialii Nabucco nu se aşteaptă ca situaţia actuală din ţările arabe să afecteze dezvoltarea proiectului. Nabucco este proiectul emblematic al Coridorului Sudic de transport al gazelor în Europa şi înregistrează progrese, apreciază aceştia.
Acţionarii Nabucco plănuiesc să aducă circa 8 miliarde mc de gaze din Azerbaidjan şi circa 10 miliarde mc de gaze din Irak. Compania de proiect se ocupă numai cu partea de transport şi rezervare de capacităţi. Acţionarii Nabucco sunt cei care se ocupă de securizarea surselor de gaze. Aceştia sunt Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania),Transgaz (România). Fiecare asociat deţine o participaţie egală de 16,67% din "Nabucco Gas Pipeline International" GmbH.
OMV şi MOL au în curs de derulare negocieri pentru încheierea contractelor de furnizare. În vara anului trecut, RWE a semnat un acord de cooperare cu Guvernul Kurdistanului. Ca să poată fi adus gaz din nordul Irakului este nevoie de un acord politic între Guvernul de la Bagdad şi cel kurd.
Acţionarii Nabucco participă şi la licitaţiile pentru zăcământul Shah Deniz II din Azerbaidjan. Turkmenistanul este o a treia sursă posibilă pentru Nabucco, se poate conecta foarte uşor la Azerbaidjan, numai că este nevoie de o decizie politică în acest sens.
Construcţia gazoductului Nabucco va începe în 2012, potrivit purtătorului de cuvânt Christian Dolezal. 2011 este anul în care trebuie luată decizia de investiţie, după ce sunt finalizate negocierile cu furnizorii şi după ce este rezervată capacitatea. Acţionarii au întâietate la rezervarea capacităţii, jumătate din conductă fiindu-le rezervată. Restul va fi licitat pentru alţi furnizori.
Un pas important şi un semnal puternic în impulsionarea Nabucco a fost semnarea, în septembrie, a scrisorii de mandat cu BEI, BERD şi IFC, care marchează începutul procesului de evaluare. Implicarea financiară a celor trei instituţii financiare va fi de până la 4 miliarde euro. Agenţii importante de asigurare a creditelor de export precum Euler Hermes şi Coface sunt foarte interesate de finanţarea acestui proiect, dar mai sunt şi bănci comerciale al căror interes a fost stârnit de semnarea scrisorii de mandat cu BEI, BERD şi IFC. Disponibilitatea băncilor comerciale de a credita proiecte energetice atât de costisitoare a fost redusă până în prezent.