Acţionarii "Transelectrica" au aprobat dividendele suplimentare de 171 milioane lei

ANDREI STAN
Piaţa de Capital #Energie / 16 octombrie 2017

Acţionarii "Transelectrica" au aprobat dividendele suplimentare de 171 milioane lei

Acţionarii "Transelectrica" (simbol bursier TEL) au aprobat astăzi acordarea dividendelor suplimentare în valoare de 170,7 milioane de lei la solicitarea Ministerului Economiei, potrivit unui raport curent remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Ministerul Economiei este acţionarul majoritar al societăţii.

Decizia a fost aprobată cu 97,85% din totalul numărului de voturi valabil exprimate.

Plata dividendelor suplimentare urmează să se facă pe data de 22 noiembrie 2017, potrivit hotărârii Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor.

Cvorumul şedinţei de astăzi a fost de 74,88%.

Transportatorul naţional al energiei electrice "Transelectrica" a anunţat la sfârşitul lunii septembrie, într-o notă de informare transmisă acţionarilor, că încă din primul semestru al anului viitor compania va fi obligată să contracteze împrumuturi pe termen mediu şi lung pentru a-şi putea finanţa investiţiile strategice aprobate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Ministerul Economiei, dacă va distribui dividendele suplimentare de 171 milioane de lei solicitate de Guvern.

În documentul adresat acţionarilor se arată: "Trebuie avut însă în vedere că orice sumă distribuită ca dividende în acest moment va presupune necesitatea contractării de către companie încă din semestrul I al anului 2018 a unor finanţări noi pe termen mediu şi lung în vederea realizării proiectelor de investiţii strategice aprobate de către ANRE şi Ministerul Economiei în planul de dezvoltare pe zece ani. Proiectele majore incluse în planul de dezvoltare al companiei sunt deja incluse în Planul European de dezvoltare a reţelei de transport al energiei electrice coordonat la nivel de ENTSO-E (Reţeaua Europeană a Operatorilor de Transport al Energiei, n.r.). Subliniem că printre aceste proiecte se numără şi şase «Proiecte de Interes Comun European»".

Recent, ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, a declarat că statul a încasat 525 de milioane de lei din dividendele speciale, iar estimarea legată de acestea este în jurul a 1,2 miliarde de lei.

Mişa a menţionat, potrivit Agerpres: "Din dividendele speciale s-au încasat 525 de milioane de lei, iar estimarea legată de acestea este în jurul a 1,2 miliarde de lei. Sunt discuţii la nivelul companiilor, înţeleg că s-au făcut şi şedinţe AGA, urmează să vedem în lunile următoare dacă aceşti bani vor alimenta bugetul de stat. Deficitul este de 0,78% din 3% cât a fost stabilit. 2,96% a fost targetul lor pentru acoperirea deficitului. Eu îl văd foarte sustenabil şi realizabilă încadrarea în ţinta de deficit de 3%, Nu aş face nicio corelaţie cu sumele legate de împrumuturi. După cum ştiţi, în fiecare an există credite care ajung la scadenţă şi care sunt achitate şi se face o refinanţare din acest punct de vedere. În a doua etapă sunt sumele de bani necesare care să acopere deficitul. Deficitul se acoperă tot prin împrumuturi în absolut toate economiile lumii".

Ministrul Finanţelor a mai spus: "Statul este acţionar şi, ca în orice stat civilizat şi orice zona economică, statul are dreptul ca şi orice acţionar să-şi recupereze banii. Dacă cei de la Transelectrica consideră că astfel de plăţi creează un dezechilibru pot să găsească soluţii din punctul acesta de vedere, pentru că vreau să vă spun că nu a existat nicio discuţie, niciun telefon dat de mine la companie. Fiecare companie stabileşte la nivelul conducerii ce politică vrea să adopte şi din punct de vedere al acordării de dividende, şi din punct de vedere al investiţiilor".

Guvernul a solicitat, la jumătatea lunii septembrie, tuturor companiilor de stat să vireze la buget în avans sumele sub formă de dividende neangajate în proiecte viitoare.

Ministerul Energiei a cerut, până în prezent, 750 de milioane de lei de la "Romgaz", 655 milioane de lei de la "Hidroelectrica", 110 milioane de lei de la "Nuclearelectrica" şi 85 de milioane de lei de la "Conpet", sub formă de dividende suplimentare.

Totodată, Ministerul Economiei a solicitat 171 milioane lei de la "Transgaz".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb