Acţionarii Transgaz vor primi 15 titluri gratuite la unul deţinut

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 aprilie 2023

Acţionarii Transgaz vor primi 15 titluri gratuite la unul deţinut

Investitorii care vor avea titluri Transgaz (TGN) în data de 3 mai vor primi 15 acţiuni gratuite la una deţinută, conform unui raport de ieri al transportatorului de gaze naturale publicat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Acordarea de gratuite este conform hotărârii acţionarilor companiei din decembrie anul trecut, când s-a aprobat majorarea capitalului emitentului prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al anilor financiari anteriori, în valoare de 1.766 milioane de lei. Astfel, capitalul Transgaz va creşte de la valoarea de 117,7 milioane de lei la 1.883,8 milioane de lei, prin emisiunea a 176,61 milioane de acţiuni noi, cu valoarea nominală de 10 lei pe titlu.

"Majorarea de capital se va realiza pentru susţinerea activităţii curente a societăţii. Totodată, efectuarea unei astfel de operaţiuni readuce compania în atenţia publicului şi a investitorilor datorită numărului mare de acţiuni disponibile la tranzacţionare, fapt ce va determina o creştere a lichidităţii pe bursă a acţiunilor companiei", se arată în document. "Acţiunile nou emise nu modifică cotele de deţinere ale acţionarilor şi se vor distribui gratuit tuturor acţionarilor înscrişi în registrul acţionarilor Transgaz".

Tot ieri, acţionarii companiei au aprobat, în cadrul unei adunări extraordinare, contractul de asociere şi contractul de cofinanţare care se vor încheia cu Delgaz Grid pentru realizarea unor lucrări de extindere a reţelei electrice de distribuţie de interes public, precum şi încheierea unui contract de achiziţie de servicii juridice de asistenţă şi reprezentare pentru iniţierea şi derularea procedurilor necesare recuperării debitului restant înregistrat de Gazprom Export LLC. În schimb, adunarea de bilanţ în care este propusă distribuirea de dividende nu a întrunit cvorumul necesar, astfel încât se va relua astăzi.

Statul Român, prin Secretariatul General al Guvernului, deţine 58,5% din transportatorul de gaze, a cărui evaluare bursieră se ridică la circa 3,9 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 35 )

  1. Sa vezi ce dedesubturi sunt la Transgaz

    De la directorat la situația financiară 

    Se fura că n codru(puterea,n.r. sale) 

    Acum îi prostesc pe acționari sa cumpere și vor primi 15 acțiuni la una deținută 

    Pai cine i prost 

    Bagi la 100 acțiuni*15=1500 

    100*340=34.0 00 lei 

    Scade la aproape 20 lei 

    1500*20=30.000 lei 

    Divident-ce trebuia cel puțin 90%din randament 

    Ei da praf pe toba-0.70 lei/ac 

    1500*0.70=1050 lei -asta i brut 

    Calculăm total-30.000*1050=31.050 

    34.0 00-31.050=2.950 lei 

    Deci ești în gaura cu 2950 lei în gaura 

    Și aștepți 2-3 ani până ce vor crește

    Bafta la prostire 

    1. La dvd au spus că fac investiții

      Pai cine prostiți 

      De 34 de ani nimic 

      Acum v ați gândit....sa ne prostiți iar

      Asta sa i o spuneți mutului/surdului 

      Ma indoiesc ca iti este clar ce se intampla aici.

      Daca pe 3 mai vom avea o cotatie de 340 lei per actiune, pretul actiunii va scadea la 21.25 iar cumparatorul va avea 1600 actiuni in portofoliu.

      In afara de valoarea dividendului, toate cifrele mentionate sunt gresite!

      Si, te rog, nu mai macelari limba romana! 

      Total greșit

      21.25 va fi pe data de 28.04 

      Ia în calcul zilele libere/weekend ul 

      Prafao 

      Eu mă refeream la cat primești,nene eco 

      Ca n Romania 

      Câți bani îmi dai că pe 03.05. va fi sub 21 lei,a? 

      Sper că nu ești economist,că l faci praf peCâtu,a?

      Bafta la prostire 

      Un lucru este clar...de la data anuntului cu majorarea din septembrie 2022 cand pretul pe actiune era 210 lei ,pretul azi e 340 lei...sa inteleaga cine ce vrea

      Uiti un lucru

      Băieții deștepți fac pretul la Transgaz 

      Nu acționarii

      Bafta 

      Daca ne uitam la rezultate si la BVC 2023, putem constata usor ca nu se justifica aceasta crestere, dar cu toate acestea ea exista. Cel mai probabil se mizeaza pe faptul ca dupa data de inregistrare actiunea se va corecta mai sus decat pretul de echilibru, ceea ce ar fi totusi o prostie avand in vedere perioada lunga de crestere pe seama acestui scop + fundamentele + BVC 2023 + PERul in raport cu celelalte companii din energie. In plus, chiar daca exista perspectiva (destul de indepartata) a transportului gazelor extrase din Marea Neagra, atat timp cat tariful este reglementat din condei de stat, nimic nu e sigur si niciun castig mare nu va fi permis (a se vedea supraimpozitarea actuala). Doar OIL (unde nr de actiuni a crescut de 5 ori, iar cotatia a scazut cu numai 20%) sta mai rau. Acum OIL are un PER de aproape 30. La o crestere putin probabila de 20%/an a profitului si daca cotatia ramane pe loc, in circa 5 ani OIL isi injumatateste PERul care ar ajunge la 15, iar in 10 ani ar ajunge la 10 (mizand pe o triplare a profitului actual). In 10 ani, SNNul, de exemplu, cu PER actual de 5 va avea reactoarele reconditionate + cele noi + reactoarele modulare. Uneori chiar nu inteleg dupa ce criterii se tranzactioneaza la noi.

      alea 15 actiuni se inmultesc cu 10 lei pentru ca asta e valoare nominala a actiunii.

      acum arunca bani in joc

      smecherii 

      daca erati atenti se vindeau cate 1 pana al 10 ,12 actiuni maxim 

      e un fel de ruleta ruseasca la transgaz acum 

      asa a fost si la PRSN

      SPER SA NU AIBA SOCUL ALA CA ALA PRSN 

      28.04 e data cum dividend(actiune gratuita).Cine cumpara in 28.04 mai prinde si actiunile gratiute atribuite.

      02.05 e data ex dividend(actiune gratuita) aprobata de AGA 

      03.05 e data de inregistrare aprobata de AGA

      04.05 e data platii actiunilor gratuite aprobata de AGA. 

      nu comparam TGN cu PRSN.

      E precum gutui cu perje. 

      Scaderea a fost cam de 40% daca tii cont de faptul ca data de inregistrare care-ti dadea dreptul sa subscrii la vn mai mult de 6.5 actiuni ptr una detinuta a fost acum un an de zile.

      Au lalait-o un an de zile, au manipulat rezultatele pe anul trecut (la Q3 aveau 28 mil profit si au inchis anul pe la 12, oricum dublu fata de 2021), timp in care initiatii au putut vinde si la peste 0.17, urmand sa subscrie la vn. 

      Nu este adevarat. Cele 15 actiuni se inmultesc cu 21.5 in acel scenariu. Ele sunt primite cu titlul gratuit. Nu vorbim de drepturi de cumparare la valoarea nominala ca in cazul altor majorari de capital.

      Pana la urma ma uit la PER si la pespective si constat lejer ca este o actiune scumpa mult prea scumpa pentru ratele anuale de crestere pe care le-ar putea genera (nici companiile de IT cu rate de crestere mult mai mari, nu au asemenea PER).

      Oricum, nu despre OIL era miezul discutiei ci despre modul in care se tranzactioneaza actiunile la noi care de multe ori este greu de inteles. Sunt ordine de sute de mii de actiuni pentru o companie cu PER 30 (in conditiile in care surorile ei din energie au PERuri de 3-6), iar pespectivele sunt cam aceleasi pentru toate (ba chiar SNN, TGN si SNP au perspective mai bune decat OIL pe termene mediu si lung, daca isi finalizeaza obiectivele).  

      gresit,cele 15 actiuni le primesti in portofoliul tau la valoarea nominala a unei actiuni de 10 lei.

      la imobilizarea initiala a celor 100 de actiuni detinute inainte de a primii actiunile distribuite se adauga cele 1500 actiuni care ele valoreaza 15.000 lei.

      iar totul adunat initial plus primit(asta inseamna imobilizat la tine in portofoliu) se imparte la 1.600 actiuni. 

      depinde de pretul de inchidere din data de 28.04.2023 la ora 18:00

      ""Acţiunile nou emise nu modifică cotele de deţinere ale acţionarilor şi se vor distribui gratuit tuturor acţionarilor înscrişi în registrul acţionarilor Transgaz"."

      Ba le primesti la valoarea 0 de cumparare. Iar la prima zi de tranzactionare, toate cele 1600 vor fi cotate la ceva in genul 21.5 lei si cu asta basta. 

      Sunt distribuite gratuit dar la valoarea nominala a unei acțiuni de 10 lei ca altfel nu modifici capitalul social al companiei după majorarea de capital cu emisiune de acțiuni daca ele sunt la valoare zero.

      Pricepi acum? 

      3.1. Actele decizionale care hotărăsc majorarea capitalului social ce implică oferirea

      acțiunilor emise fără o contraprestație în bani acționarilor existenți  

      Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor SNTGN Transgaz SA a aprobat prin Hotărârea nr. 11 din 07.12.2022 majorarea capitalului social prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al anilor financiari anteriori în valoare de 1.766.076.600 lei, de la valoarea de 117.738.440 lei la valoarea de 1.883.815.040 lei, prin emisiunea a 176.607.660 acțiuni noi, cu valoarea nominală de 10 lei/acțiune. Acțiunile nou emise nu modifică cotele de deținere ale acționarilor și se vor distribui gratuit tuturor acționarilor înscriși în registrul acționarilor Transgaz, ținut de către Depozitarul Central SA, la data de înregistrare. Majorarea capitalului social se va realiza pentru susținerea activității curente a companiei. Fiecărui acționar înregistrat în registrul acționarilor Transgaz la data de înregistrare i se va aloca gratuit un număr de 15 acțiuni la 1 acțiune deținută, conform algoritmului de calcul după formula 1.766.076.600 lei/117.738.440 lei.  

      motivul majorării capitalului social: Majorarea de capital se va realiza pentru susținerea activități curente a societății. Totodată, efectuarea unei astfel de operațiuni readuce compania în atenția publicului și a investitorilor datorită numărului mare de acțiuni disponibile la tranzacționare, fapt ce va determina o creștere a lichidității pe bursă a acțiunilor SNTGN Transgaz SA. 

      suma și sursa de majorare a capitalului social: Majorarea capitalului social se va realiza prin încorporarea sumei de 1.766.076.600 lei, din profitul net al anilor financiari anteriori. 

      numărul de acțiuni emise prin majorarea de capital social: se vor emite 176.607.660 acțiunii noi, cu valoarea nominala de 10 lei/acțiune.

    PER 18x

    Rand div: 3-4% 

    Pentru mine este SELL, am sa vand. Pretul nu justifica fundamentele. 

    1. doar sa ne spui daca vinzi inainte sau dupa primirea actiunilor gratuite in portofoliu.

      Equity 4.085.680 fata de 3.889.027 a crescut cu doar 5%

      Deci actionarul castiga un randament de div de 0.7 lei / 21.5 lei , adica 3%, plus aprecierea equity de 5%.... per total 8% in conditiile unei inflatii de 16%, iar la energie chiar mai mare.

      Putem spune ca investitorii transgaz (printre care ma numar) au castigat la fundamente -8% in 2022. Ca actiunea salta, inseamna ca este decuplata grav de la fundamente. Deci de aceea vand. 

      Ordin vanzare plasat, actiuni detinute din 2020

      Interesant de stiut: daca le ai din 2020 si le tii pana dupa data de inregistrare, vei avea x16 dar vor mai fi considerate mai vechi de 1 an si impozitate cu 1% sau nu?

      buna intrebare.

      normal e primul intrat primul iesit dar la noi e posibil orice cu brokerii astia. 

      Normal ar fi ca toate sa fie considerate mai vechi de 1 an. E doar un artificiu de a aduce acțiunea la preț mai accesibil. Greu de anticipat.

      corect!

      ai punctatat bine

      si ramai si cu bani in cont 

    Sa ne amintim si sa recitim comentariile si peste o saptama si cand o sa raprorteze T1 si la ex-date dividend.

    Si comparam cu socotelile de astazi. 

    1. tinere iti recomand

      sa vinzi 

      esti in castig 

      eu am patit de multe ori

      bafta 

    Încă de la anunțarea acestei majorări de capital caut să-mi fac o idee asupra prețului acțiunii ulterior majorării. Am citit enșpe mii de articole și nu am aflat nimic clar. Enșpe mii de păreri, niciuna demnă de încredere. Eu cred că asta spune ceva atât despre nivelul jurnaliștilor financiari, cât și despre nivelul nostru, al investitorilor.

    1. De acord cu tine. Nici eu nu am găsit nici o opinie clara. Asa ca mi-am construit propria logica si mi-am facut socotelile. In următoarele luni vad dacă a fost bine sau rău. In ambele cazuri învăț ceva.

      Se vorbește că va fi o simplă splitare. Păi, de când o mărire de capital e doar splitare? A făcut splitare Transilvania, fără încorporare profituri, și știu cu ce se mănâncă. Iată, TLV încorporează profitul de anul trecut și oferă acțiuni. Eu mă îndoiesc că aceste acțiuni vor avea alt preț decât cele deja existente. Mi-am făcut un calcul, conform algoritmului TLV, și mi-a dat un randament de vreo 12%. Totuși TLV scade azi, în loc să crească. Eu nu mai înțeleg nimic, dar abia aștept să mă lămuresc. Vb ta - învăț.

      asa nu inveti

      fii atent la piata 

      si studiaza din piete si valorificarea actiunilor

      spor 

    - au dus-o la 180, au iesit de pe ea toti panicatii.

    - au dus-o la 350 ca se face majorare si primesti actiuni gratuite, pai una era cand primeai 15 buc cu pret de splitare de 180 si alta e cu pret de 350 :)) 

    - asta se intampla cand ai si bani si actiuni, poti sa faci ce vrei cu pretul 

    - fondurile de pensii sunt cele care mai cumpara in perioada asta si doritorii intarziati de dividende, dar care trebuiau insa sa iasa la achizitii in noiembrie anul trecut nu acum.

    - urmeaza corectia, pt barosani ai nevoie de contraparte si eveniment ca sa poti sa iesi, e un moment bun de iesit la preturi f bune urmand ca peste 6-12 luni sa si le rascumpere.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb