Acţiunile americane din tehnologie valorează acum mai mult decât întreaga piaţă bursieră europeană

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 septembrie 2020

Acţiunile americane din tehnologie valorează acum mai mult decât întreaga piaţă bursieră europeană

Piaţa europeană era de patru ori mai mare decât cea a tehnologiei americane în 2007

Acţiunile din sectorul tehnologiei din Statele Unite ale Americii au, în prezent, o valoare mai mare decât întreaga piaţă bursieră europeană, potrivit unui raport recent publicat de Bank of America Global Research.

Datele analizate arată că aceasta este prima dată când plafonul de piaţă al sectorului tehnologic din SUA, în valoare de aproximativ 9,1 trilioane de dolari, depăşeşte întreaga piaţă de capital din Europa, care include Marea Britanie şi Elveţia şi care în prezent se află la circa 8,9 trilioane de dolari. În comparaţie, în 2007 Europa era de patru ori mai mare decât acţiunile din sectorul tehnologic din SUA, conform sursei citate.

Sectorul tehnologic din SUA care trece în faţa întregului continent european pe piaţa de capital înaintează pe măsură ce piaţa din SUA a devenit din ce în ce mai concentrată în acţiuni ale companiilor tech mult mai dezvoltate faţă de restul pieţei, îngrijorându-i pe unii strategi de piaţă. Cele mai mari cinci nume tehnologice - Apple, Microsoft, Alfabet, Amazon şi Facebook - au reprezentat 17,5% din S&P 500 în ianuarie, iar rotirea către tehnologie în timpul pandemiei de coronavirus a îm­pins acest număr cu mult peste 20%, potrivit CNBC. Numai Apple valorează mai mult de 2 trilioane de dolari.

În plus, parcursul Amazon ar putea fi cel mai uimitor din grup. Compania a devenit o forţă dominantă în comerţul electronic încă din anii "90, dar explozia industriei a ajutat la creşterea acţiunilor în ultimul deceniu. Preţul acţiunii sale a fost de aproximativ 20 de ori mai mare joi decât în august 2010.

Trebuie menţionat însă că plafonul de piaţă măsoară doar valoarea de capital a companiilor şi exclude datoria. Acţiunile tech din SUA au, de asemenea, mari afaceri internaţionale şi nu derivă toată valoarea lor din economia americană.

Depăşirea Europei de către sectorul tehnologiei din SUA se reflectă, de asemenea, în performanţa generală a pieţelor din SUA şi Europa. De la începutul anului 2010, S&P 500 a câştigat aproape 200%, în timp ce Euro Stoxx 50 a crescut cu 13,4%, iar FTSE 100 din Marea Britanie a obţinut puţin sub 11%, conform CNBC.

De altfel, averile deţinătorilor de giganţi tehnologici s-au majorat semnificativ în 2020, an marcat de pandemia de coronavirus, dat fiind că acest sector de activitate beneficiază de atenţia tuturor, în condiţiile în care extrem de multe operaţiuni s-au mutat online.

Jeff Bezos, fondatorul gigantului comerţului online Amazon.com Inc., şi-a majorat averea netă cu 63,6 miliarde de dolari anul acesta, conform Bloomberg, care menţionează că, numai într-o zi din luna iulie, acesta a câştigat o sumă fără precedent - 13 miliarde de dolari.

Potrivit indicelui Bloomberg Billionaires, Bezos a consemnat încă un record în 2020: o avere care depăşeşte 200 de miliarde de dolari.

Totodată, Mark Zuckerberg, fondatorul şi directorul executiv al companiei Facebook Inc., care deţine reţeaua de socializare online cu acelaşi nume, şi-a sporit averea cu 100 miliarde de dolari, după lansarea unei noi funcţii video, Instagram Reels, care rivalizează cu aplicaţia chineză TikTok, obţinând statutul de "centimiliardar" deţinut deja de Jeff Bezos şi Bill Gates - fondatorul gigantului tehnologic Microsoft Corp.

La rândul său, Elon Musk, fondatorul producătorului de maşini electrice Tesla Inc. şi şeful SpaceX, şi-a crescut de peste două ori averea (+42,1 miliarde de dolari), având în prezent o avere mai mare de 100 de miliarde de dolari şi este al patrulea cel mai bogat om din lume. Compania lui auto este cea mai valoroasă de pe planetă pe segmentul ei.

Şi Tim Cook, omul care ţine frâiele cele mai valoroase companii a lumii, Apple, a devenit şi el miliardar recent.

Potrivit Bloomberg, niciun alt grup de directori nu a prosperat la un asemenea nivel, iar marii bogătaşi ai lumii au devenit din ce în ce mai avuţi, într-un mod rapid, în condiţiile în care pandemia de coronavirus susţine şi impulsionează activitatea din mediul online.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb