Investitorii care au cumpărat în urmă cu o lună acţiunile "Siretul" Paşcani au avut ieri cel mai mare randament lunar datorită variaţiei preţului mediu. Ei şi-au majorat valoarea reală a investiţiei cu 52,2%, dacă luăm în calcul creşterea cursului mediu, exprimat în euro, Cei care au mizat pe acţiunile "Banca Transilvania" au avut un cîştig mai mic, de numai 20,69%.
Persoanele care şi-au format un portofoliu cu cele mai lichide zece acţiuni de la categoria I a Bursei şi cu structura indicelui BET şi-au majorat valoarea investiţiei cu 12,9%. Cîştigul a fost determinat de creşterea valorii indicelui, calculat în euro. Persoanele care au mizat pe acţiunile SIF şi le-au cumpărat cu structura indicelui BET-FI nu au fost la fel de inspiraţi. Din cauza scăderii indicelui, calculat în euro, portofoliul lor valora ieri cu 2,89% mai puţin decît în urmă cu o lună.
Investitorii care au preferat un plasament cu grad de risc mai scăzut şi au cumpărat unităţi ale fondului "Napoca" ar fi avut ieri randamentul maxim al unui asemenea plasament. Valoarea unităţii fondului, exprimată în euro, a crescut cu 4,21%. Cîştigul real adus de fondul "Fortuna Clasic" a fost de numai 2,67% în utlima lună.
Depozitele bancare au adus cîştiguri reduse în ultima lună. Cel mai mult ar fi obţinut investitorii care au ales un depozit lunar în euro la "Garanti Bank". Ei şi-au majorat suma investită cu 0,3%. Cei care au preferat un depozit lunar în lei ar fi avut un cîştig mai redus. Cea mai bună dobîndă pentru depozitele în lei a fost oferită de "Finansbank", "Eurom Bank" sau CEC. Aceştia şi-au majorat valoarea sumei investite, exprimate în euro, cu 0,15%. Cei care şi-au păstrat economiile acasă în lei au pierdut ieri 1,55% din valoarea acestora, exprimată în euro, din cauza deprecierii leului în raport cu moneda europeană.
Plasamentul în aur a adus un cîştig semnificativ în ultima lună. Creşterea preţului oficial al aurului, exprimat în euro, a determinat o majorare cu 8,71% a valorii obiectelor din aur cumpărate în urmă cu o lună.