Titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), una dintre cele mai mari bănci din ţara noastră, au înregistrat un randament de 3,39%, în perioada 20 - 27 iunie, în raport cu moneda euro, reprezentând acţiunile cu cea mai bună evoluţie din indicii BET şi BET - XT.
Echipa de la Goldring a estimat un preţ ţintă de 22,82 lei pentru titlurile BRD, cu 9% peste cotaţia de vineri din piaţă a băncii, de 20,9 lei, după cum reiese din ultimul raport de analiză publicat săptămâna trecută, semnat de Roxana Stejerean.
Potrivit raportului, există premise ca valoarea creditelor acordate clienţilor de către bănci să crească în acest an. "În primul rând, contextul economic general al României indică o continuare a creşterii economice, susţinută de stabilitatea macroeconomică şi controlul inflaţiei, ceea ce va stimula cererea de credite atât din partea companiilor cât şi a persoanelor fizice", se menţionează în document.
De asemenea, performanţele financiare solide din anii anteriori şi tendinţele pozitive ale pieţei sunt factori importanţi care susţin prognozele de creştere. "În 2023, toate cele trei bănci (n.r. incluse în analiză - Banca Transilvania, BRD şi Erste) au raportat creşteri semnificative în portofoliul de credite, reflectând o tendinţă pozitivă care se aşteaptă să continue. Cererea pentru credite ipotecare şi de consum a fost în creştere, iar această tendinţă este aşteptată să persiste şi în 2024", conform raportului.
Pentru estimarea preţului ţintă a acţiunilor BRD, analistul Goldring foloseşte metoda comparaţiei prin multiplii de piaţă.
În primele trei luni ale anului, instituţia de credit a raportat un venit net bancar de 941,5 milioane lei, în creştere cu 5% comparativ cu cel din perioada ianuarie-martie 2023, în vreme ce profitul net a fost de 322 milioane lei, în scădere cu 3%.
• Aripi, AZT Viitorul Tău şi Metropolitan Life au achiziţionat acţiuni ale băncii, în primele cinci luni ale anului
Acţiunile instituţiei de credit sunt printre preferatele fondurilor Pilon II, la finele lunii mai şase din cele şapte fonduri de pensii private obligatorii aveau acţiuni ale băncii (excepţia fiind fondul administrat de BRD Pensii), deţinerea totală echivalând cu 18,2% din capitalul instituţiei de credit, conform calculelor noastre pe baza raportărilor administratorilor.
De la începutul anului şi până în luna mai, fondurile Aripi, AZT Viitorul Tău şi Metropolitan Life au achiziţionat acţiuni ale băncii. Cea mai mare deţinere, de 5,56% din instituţia de credit, aparţine viitorilor pensionari ce cotizează la fondul administrat de NN Pensii.
Francezii de la Societe Generale deţin 60,2% din instituţia de credit, a cărei evaluare bursieră se ridică la 14,6 miliarde lei.
• Indici - BET s-a apreciat cu 0,09%
Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 0,09%, în perioada 20 - 27 iunie.
Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 0,67%, în intervalul avut în vedere, iar indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 0,09%, în perioada menţionată.
• Condmag - printre cele mai rentabile acţiuni de la BVB
Acţiunile Condmag se situează în topul randamentelor de la BVB, din intervalul 20 - 27 iunie, cu o creştere de 18,19%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se găsesc titlurile Prebet, cu o apreciere de 11,29%, iar pe poziţia a treia se află acţiunile Aages, cu o creştere de 8,63%.
• Fonduri de investiţii - randament de 1,78% pentru ETF BET Patria-Tradeville
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 19 - 26 iunie, este condus de titlurile ETF BET Patria-Tradeville cu o apreciere de 1,78%. Titlurile Intercapital BET - TRN UCITS ETF s-au clasat pe poziţia a doua, cu o creştere de 1,77%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest BET Index, care au urcat cu 1,75%.
Bitcoin a avut o scădere de 5,14%, în perioada 20 - 27 iunie, iar cotaţia aurului a coborât cu 0,76%. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a rămas neschimbat în intervalul de timp precizat.
Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2024, 12:37)
Bazat pe ce? Sper ca nu pe promisiunile desarte de vanzare...
Iarasi sunt remorcati de TLV
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2024, 21:36)
BRD a facut primul trimestru minus 5% fata de anul trecut. Intre timp s-a pus ceva frana si in cumpararea apartamentelor cu credit. Dar sigur va creste cotatia in fond ce treaba are cu profitul?!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2024, 19:20)
Cat timp dobanzile sunt sus si oamenii isi pot achita ratele, banca face profit. Cand si daca vin executarile silite pentru neplata ratelor, atunci o sa inceapa "declinul". Dar deobicei banca recupereaza si atunci banii, dar castigul sau "sufera" pe termen scurt.