Acţiunile Burselor de Valori au creşteri mult mai mari decît titlurile tranzacţionate pe acestea

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 noiembrie 2005

Acţiunile Burselor de Valori au evoluţii mai bune decît cele tranzacţionate pe acestea, spun specialiştii. Spre exemplu, acţiunile "London Stock Exchange" Plc (LSE, Bursa de Valori din Londra) au urcat cu 46% în ultimul an, comparativ cu 16%, cît a crescut principalul indice al pieţei londoneze, FTSE 100. În SUA, piaţa electronică Nasdaq a crescut de şase ori în perioada menţionată, în vreme ce indicele compozit Nasdaq a sporit cu 7,7%. La rîndul lor, titlurile Bursei de Valori din Australia au cîştigat 68%, iar indicele acestei pieţe, S&P/ASX 200, numai 15%.

"Piaţa este un monopol şi ea nu ar trebui să fie o companie, întrucît există un conflict de interese între ceea ce este mai bun pentru clienţi şi ceea ce este mai bun pentru acţionari", consideră Richard Grossman, broker şi acţionar la "London Stock Exchange" Plc. Acesta este broker de peste 20 de ani, iar acţionar - de trei ani. Grossman subliniază, însă, că nu se poate plînge "ca investitor", afirmînd că una din cele mai profitabile tranzacţii pe care le-a realizat a fost investiţia în LSE.

Evoluţia titlurilor Burselor este datorată, în principal, fuziunilor acestora sau informaţiilor în legătură cu astfel de operaţiuni. Acţiunile LSE au crescut semnificativ anul trecut după ce piaţa pan-europeană Euronext şi-a manifestat interesul privind achiziţia Bursei din Londra. La rîndul lor, acţiunile Euronext au crescut cu 68% în ultimul an. Amintim că şi NYSE, Bursa din New York, şi-a manifestat interesul pentru o alianţă cu LSE. În ceea ce o priveşte, Nasdaq a decis să cumpere "Instinet Group" Inc.

Totuşi, nu toate acţiunile Burselor cresc în acelaşi ritm. Titlurile "New Zealand Exchange" Ltd., de pildă, au pierdut 23% în acest an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb