Acţiunile Electrica au fost admise pentru includerea, în premieră, în componenţa FTSE Global Equity Index Series (GEIS), urmând ca intrarea efectivă în indicii FTSE Russell să aibă loc începând cu şedinţa de tranzacţionare din 18 martie 2024, informează compania printr-un raport remis, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti, potrivit Agerpress.
Comitetul indicilor din cadrul furnizorului global FTSE Russell a confirmat marţi seara faptul că acţiunile Electrica au îndeplinit toate criteriile pentru includerea în seria de indici FTSE Global Equity Index Series (GEIS), respectiv FTSE All-World, FTSE Global All-Cap şi FTSE Global Total-Cap. Acţiunile Electrica se încadrează în categoria Mid Cap, în funcţie de capitalizarea totală.
"Includerea acţiunilor Electrica în indicii FTSE Russell este o realizare remarcabilă, care ne onorează şi ne responsabilizează în acelaşi timp, o realizare pe care o datorăm tuturor investitorilor noştri, într-un an în care sărbătorim 10 ani de la listare. Îndeplinirea criteriilor FTSE Russell din primul an în care ne-am propus acest obiectiv reprezintă o reconfirmare importantă a eficienţei implementării strategiei de afaceri. Sunt mândru de munca echipei noastre. La momentul preluării conducerii companiei, ne aflam într-un context dificil, cu acţiunile Electrica la un minim istoric, pe fondul crizei energetice. În prezent, preţul este aproape dublu, lichiditatea mult îmbunătăţită, iar perspectivele sunt foarte bune pentru anul care tocmai a început", a declarat Alexandru Chiriţă, CEO Electrica, citat în comunicat.
Îndeplinirea criteriilor de includere în indicii internaţionali FTSE Russell vine după doar un an de la intrarea în vigoare a celor două contracte de market-maker pentru emitent (IMM - Issuer Market Maker), optim calibrate, cu BRK Financial Group S.A. şi Wood & Company Financial Services a.s. Praga. Conform metodologiei FTSE Russell, acţiunile Electrica au îndeplinit criteriul capitalizării pe tot parcursul anului 2023 şi, de asemenea, au trecut testul de lichiditate (mediana volumelor zilnice de tranzacţionare a depăşit 0,05% din numărul acţiunilor free float) în 10 din cele 12 luni ale anului 2023.
În luna decembrie 2023, acţiunile Electrica au avut cel mai bun parcurs din întreg anul 2023 şi nu numai, reuşind îndeplinirea criteriului lichidităţii lunare conform FTSE Russell în primele 10 şedinţe din 10, concomitent cu înregistrarea celui mai bun randament lunar, de 17,4%, ceea ce marchează cel mai bun randament agregat (incluzând dividendul) de la începutul anului, de 43,4%, depăşind chiar BET-TR (39,9%).
De asemenea, în luna decembrie 2023, acţiunile Electrica au atins un maxim al ultimilor doi ani, de 11,56 lei, depăşind de asemenea în cursul lunii două praguri psihologice, de 10 lei (valoarea nominală) şi de 11 lei (preţul de la listare). Anterior, ultima oară când acţiunile Electrica au închis peste preţul de 10 lei a fost în 23 februarie 2022 (10,04 lei), iar cea mai recentă închidere la peste 11 lei datează din 12 ianuarie 2022 (11,02 lei). Totodată, în luna decembrie, acţiunile Electrica au înregistrat cel mai mare rulaj lunar din ultimii mai bine de 3 ani, de 5,9 milioane acţiuni.
1. fără titlu
(mesaj trimis de sabin în data de 28.02.2024, 16:41)
Alo d-l Chirita v-ati curentat cumva? Ce pret dublu la actiuni ati vazut, caci abia ati trecut cu 0,1 lei peste pretul cu care s-au cumparat acum 10 ani la listare!!! Eu am cumparat atunci cu 11.7 lei si acum au ajuns(pentru o zi!) la 11.8!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Alias în data de 28.02.2024, 21:05)
Tzeapa ca în toate afacerile pe care le face statul român cu proprii cetățeni. De la fidelis, care oferă mereu randament negativ, până la companiile astea controlate de ei, cărora le impun fel și fel de taxe în așa fel încât tot profitul să rămână la stat. Prevăd falimentul sng
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.02.2024, 09:16)
dividend ai luat?
s c c r e t
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.02.2024, 09:31)
productia de eoectricitate in romania a cazut in cap pe zeci de ani legati.... cu o ciclitate a avut un boom prin anii 2007 crash spre 2010-2013 la sub 4500 iar boom scurt pana in 2017 pe la 6500 si iar in crash pe la 3500 in covid si tot in albie pe la medie de 4000 4500... si din crashul lui 2020 la 3500 preturile au crescut x3 la final consumator... si productia de la 3500-la 4000-4500... ca medie
cel mai mare boom de productie energie a fost prin anii 70-80...87 inainte de revolutie... de atunci tot cadem... perioada de aur a Romanieie a fost in ani 60-70 75 dupa 80 spre 90 a fost perioada de Toamna economica si am inceput sa ne pregatim de plata si strangere curea... dupa 87 pana in 95-97 a fost iarna economica pentru romania... am mai gustat ceva rapid o primavara si o vara economica incepand cu 97 2008 dar a fost prea scurta economic... prea scurta... rupt dintii dupa 2008 pana in 2013... acum avem iar o primavara dar intarziata se lasa cu ceva zapada in martie... sa vedem daca reusim sa dam de o vara frumoasa in fata...
a se tine cont ca verile de acum nu vor fi ca cele din perioada de AUR! Generatia romaniei si economia romanieie are foarte mult de mancat si de crescut iar!
Problema e demograficul!
Cand auzi pe unii ca zic in presa ca "Romania polueaza" ca romania "consuma" etc... sa le dai cu rigla intoarsa peste degetele lipite...
Este una dintre cele mai mari minciuni trambitate pe aici!
Romania nu mai consuma si nu mai produce si nici nu mai polueaza ca in trecut....
Este adevarat ca avem noile probleme moderne de timp "poluare"... dar nu se compara cu trecutul... industrial.
Ne intoarcem la consumul de energie de dinaintea perioadei de AUR!
Asta spune multe despre economia romaneasca, ca tara ca oameni ca afaceri ca directie politica economica, ca piedici si etc impuse de alti jucatori...
Paraboloa Consumului de energie in romania cade in fata ca si cum am fii in anii 50-60... fara centrale si etc... capacitati... de sii... prostim populatia ca sa isi monteze panouri solare si etc eolienie... cineva in umbra umbla la butoane si reduce din ele pentru populatie...
Le reduce intentinat caci odata cu politica asta maore industria interna si vechile tehnologii-cunostinte... sa ne cumpere italienii si sa dea afara angajati sau grecii.... aia mai trebuie.. si dupa sa isi faca exituri la valuarea de fier sau a terenului!
s c c r e t