Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de marţi la cel mai ridicat nivel din ultimele nouă luni, susţinute de optimismul provocat de informaţiile privind distribuirea în curând a vaccinurilor pentru noul coronavitus şi de posibila relaxare a carantinei în Franţa, transmite Reuters.
Indicele pan-european STOXX 600 a urcat cu 0,8%, la cel mai ridicat nivel atins la închidere de la sfârşitul lunii februarie, susţinut de creşterile puternice ale titlurilor din sectorul petrolului şi gazelor. Aceste titluri se îndreaptă spre cea mai bună evoluţie lunară consemnată vreodată, în timp ce preţurile petrolului au atins nivele maxime după sfârşitul lunii martie.
"Petrolul se comportă ca un semnal al condiţiilor economice pozitive, iar în ultima lună a avansat cu peste 20%, pe măsură ce pieţele devin mai optimiste în legătură cu activităţile economice, pe fondul ştirilor pozitive referitoare la vaccinuri", a declarat Russ Mould, director pentru investiţii la firma AJ Bell.
Indicele STOXX 600 a urcat în această lună cu 14,5% şi este pe cale să înregistreze cea mai mare creştere lunară din istoria sa.
Cu toate acestea, companiile europene au avut probleme în această lună, din cauza noilor măsuri de carantină care au obligat multe firme să îşi înceteze activităţile, pe fondul unui al doilea val al pandemiei de Covid-19.
Indicele DAX al bursei din Frankfurt a urcat cu 1,3%. Operatorul bursei, Deutsche Boerse, a anunţat că indicele blue-chip va fi extins de la 30 de companii la 40, dar că criteriile de admitere vor fi mai stricte.
Datele au mai arătat că economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a avansat cu un ritm record de 8,5% în trimestrul al treilea.
Indicele CAC-40 al bursei din Paris a crescut cu 1,2%, după ce Franţa a raportat luni cel mai mic număr de infectări zilnice cu Covid-19 după 28 septembrie.
Indicele italian FTSE MIB a urcat cu 2,04%, cel mai rapid ritm consemnat între indicii europeni, după ce o informaţie a sugerat că ţara va primi 16 milioane de doze de vaccin pentru Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca, în primele luni din 2021, în cadrul unui acord convenit la nivelul Uniunii Europene.
Indicele londonez FTSE 100 a crescut cu 1,55%, după ce Anglia a anunţat că va introduce un sistem nou, care va permite folosirea testării pentru a reduce perioada de carantină pentru persoanele care vor intra în ţară.
Informaţia a dus la creşterea cu 2,7% a indicelui acţiunilor companiilor din sectorul călătoriilor şi al vacanţelor.