• Brokerii se aşteaptă la creşteri ale cotaţiilor "Petrom" şi "Rompetrol" pe termen lung
• Preţul petrolului la nivel mondial a influenţat şi cotaţiile acţiunilor din sectorul petrolier de pe piaţa noastră de capital
Evoluţia acţiunilor din sectorul petrolier s-a inversat, în principal pe fondul creşterii cotaţiilor internaţionale ale petrolului. În urmă cu trei zile cotaţiile acţiunilor petroliere au început să crească, după ce înregis-traseră scăderi din a doua săptămînă a lunii august.
Daniel Tomescu, analist al SSIF "Swiss Capital" Bucureşti, ne-a declarat: "În afară de Slovacia, pieţele emergente din Europa Centrală dar şi din cea de Vest sînt în creştere, iar România a urmat acelaşi trend". Domnia sa consideră că evoluţia preţului petrolului din cursul zilei de ieri, la nivel internaţional, nu a fost una concludentă. "Tendinţa regională de ajustare a cotaţiilor acţiunilor din sectorul petrolier s-a manifes-tat şi în sesiunea bursieră de joi, pe piaţa autohtonă, însă rămîne de văzut care vor fi evoluţiile viitoare ale cursului pentru a putea asista la o inversare de trend pe titlurile din sectorul petrolier", susţine domnul Tomescu.
Brokerii consideră că, din punct de vedere fundamental, acţiunile "Petrom" şi "Rompetrol" sînt atractive, avînd un preţ raportat la profitul net pe acţiune de 15, respectiv 4,9. De asemenea, o dată cu majorarea preţului petrolului pe piaţa externă, cresc marjele de profit ale celor doi emitenţi.
Majorările cotaţiilor emitenţilor petrolieri s-au realizat pe volume şi valori ridicate ale tranzacţiilor. Astfel, cu două zile în urmă rulajul total perfectat cu titlurile "Petrom" a însumat aproximativ 9 milioane de RON, ceea ce a reprezentat circa 42% din valoarea totală realizată miercuri la Bursă. Preţul la închiderea zilei a fost de 0,46 RON/acţiune, în creştere cu 1,6% faţă de cel precedent. Tendinţa de creştere a cursului titlurilor s-a menţinut şi ieri. Astfel că, după ce a atins maximul zilei de 0,4690 RON/acţiune, cotaţia SNP s-a stabilizat la nivelul de 0,4660 RON/titlu, în creştere cu 1,3% faţă de ziua anterioară. O ajustare semnificativă au avut-o şi acţiunile rafinăriei "Rompetrol" care au urcat pînă la maximul zilei de 0,0999 RON/acţiune, iar la finele şedinţei cotaţia a fost de 0,0997 RON/acţiune, în creştere cu 1,9% faţă de cea anterioară.
Brokerii consideră că la nivelul de 0,4700 RON/acţiune, cotaţia titlurilor SNP ar atinge un prag de rezistenţă relativ greu de trecut.
"Am putea asista la corecţii uşoare pînă la nivelul de 0,4550 RON/titlu, cel mult 0,4500 RON/acţiune, după care va urma o perioadă de acumulare şi o creştere susţinută pe termen lung", a menţionat un broker.
Evoluţiile recente ale principalelor cotaţii din sectorul petrolier, în special SNP şi RRC, au fost semnificativ influenţate în primul rînd de evoluţia recentă a petrolului de pe piaţa internaţională.
Pompei Adrian Lupşan, analist al "Intercapital Invest", ne-a declarat: "După ce preţurile au atins pe piaţa internaţională maxime absolute de 70 dolari/ baril, ultimele prognoze ale analiştilor lumii plasează preţurile ţiţeiului între 60 şi 100 de dolari/baril, lăsînd loc ipotezei că piaţa şi-a pierdut reperele".
Pe de altă parte merită amintite rezultatele financiare raportate la şase luni de sectoul petrolier, rezultate mult mai bune decît aşteptările pieţei. Astfel, SNP a raportat deja un profit de peste 600 milioane RON, la finele anului trecut compania avea pierderi de 973 milioane RON. "Este bine ştiut faptul că la SNP Petrom se află în plină desfăşurare un amplu program de îmbunătăţire a managementului, politică ce îşi va face simţite efectele în perioada imediat următoarea în ceea ce priveşte performanţele financiare", susţine analistul "Intercapital Invest".
De asemenea, "Rompetrol Rafinare" a raportat un profit de 316,23 milioane RON la şase luni comparativ cu 31,3 milioane RON înregistrat la sfîrşitul anului trecut.
"Aceste rezultate plasează RRC între cele mai atractive cotaţii din piaţă privite strict prin prisma PER-ului de doar 4,98 (calculat cu preţul la zi şi profiturile pe ultimele 4 trimestre)", ne-a declarat domnul Lupşan. Aceste rezultate financiare au avut un efect benefic şi anume stoparea tendinţei descendente din perioada anterioară.