Acţiunile "Petromidia" au scăpat de APAPS

Rodica Orjanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 ianuarie 2004

Grupul "Rompetrol" a făcut un prim pas pentru fuziunea dintre "Petromidia", "Vega" şi "Rompetrol Well Services"

Acţiunile "Petromidia" au fost splitate pînă la valoarea nominală de 1.000 lei

Consiliul de Administraţie al "Rompetrol Rafinare - Complexul Petromidia" a decis în şedinţa de vineri că au fost îndeplinite condiţiile pentru realizarea splitării valorii nominale de la 214.220 la 1.000 lei. Splitarea s-a realizat prin emiterea a 214 de acţiuni cu o valoare nominală de 1.000 de lei, pentru un titlu "Rompetrol Petromidia". Operaţiunea, adoptată de Adunarea Generală în luna februarie 2003, nu a fost realizată pînă în prezent din cauza unei garanţii constituite de Autoritatea pentru Privatizare asupra unui număr de acţiuni ale societăţii. Fiindcă societatea şi-a îndeplinit angajamentele inves-tiţionale, garanţia APAPS a fost eliminată.

Reprezentanţii "Rom-petrol" ne-au declarat că, astfel, au fost satisfăcute condiţiile pentru realizarea splitării acţiunilor, operaţiune care a fost realizată concomitent cu majorarea capitalului social. Prin splitare, grupul "Rompetrol" a făcut un prim pas către realizarea fuziunii dintre companiile componente, intenţie anunţată deja de reprezentanţii grupului.

Doar titlurile "Petromidia" aveau o valoare nominală mai mare decît celelalte companii din grupul "Rompetrol" (VEGA şi "Rompetrol Well Services"). Fuziunea dintre societăţile grupului "Rompetrol" a revenit în atenţia conducerii după rezolvarea problemei datoriilor istorice a "Petromidia", acestea urmînd să fie acoperite prin emisiunea de obligaţiuni care vor fi subscrise de către stat.

În prezent, acţiunile societăţii "Petromidia", listate pe piaţa Rasdaq, sînt suspendate de la tranzacţionare pentru înregistrarea majorării capitalului social. Reprezentanţii "Rompetrol Rafinare- Petromidia" au solicitat oficialilor pieţei să menţină suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor, pînă cînd va fi definitivat transferul acţiunilor "Petromidia" la Bursa de Valori Bucureşti. Oficialii "Rompetrol" au precizat că reintroducerea la tranzacţionare a acţiunilor "Petromidia", după finalizarea procedurii de majorare de capital, se va face la valoarea de 1.000 lei.

Rafinăria "Petromidia" a fost privatizată la sfîrşitul anului 2000, cînd fostul FPS a vîndut grupului "Rompetrol Group" pachetul de acţiuni reprezentînd 69,99% din capitalul social. Contractul de privatizarea conţine o clauză privind constituirea unei garanţii în favoarea APAPS pentru pachetul de acţiuni cedat, în vederea realizării obligaţiilor investiţionale asumate de "Rompetrol Group BV" Rotterdam. La semnarea contractului, "Rompetrol" s-a angajat să investească, pînă în 2005, 205 milioane dolari în modernizarea instalaţiilor tehnologice ale rafinăriei şi în repornirea sectorului petrochimic, precum şi alte 20 de milioane de dolari pentru acţiuni de protecţie a mediului.

Noul capital social al "Petromidia" este de 17.463,5 miliarde de lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 1.000 lei. Acţionarii "Rompetrol Rafinare Petromidia" sînt "Rompetrol Grup" BV (Olanda), cu 64,42% din capitalul societăţii, restul titlurilor fiind deţinute de SIF "Transilvania" - 9,63% şi "Rompetrol" Bucureşti - 18,81%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb