ACŢIUNILE RRC AU EXPLODAT, LA BVB Brokerii: "Preluarea proprietarului Rompetrol de către chinezi ar putea întârzia diminuarea participaţiei statului"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 decembrie 2015

Brokerii: "Preluarea proprietarului Rompetrol de către chinezi ar putea întârzia diminuarea participaţiei statului"

Victor Grigorescu: "Ministerul Energiei urmăreşte cu mare atenţie îndeplinirea tuturor obligaţiilor asumate de KMG Internaţional, în raport cu statul român"

Răzvan Nicolescu: "Tranzacţia are nevoie de acordul Comisiei Europene"

Preţul acţiunilor Rompetrol Rafinare (RRC) a crescut ieri, cu aproape 15%, la 0,0482 lei/unitate, pe fondul ştirii conform căreia controlul asupra holdingului kazah KazMunayGas International ar putea fi preluat de CEFC China Energy Company Limited, potrivit brokerilor din piaţa de capital.

"Probabil că există aşteptări în privinţa unor investiţii ale noului proprietar care să revigoreze afacerile grupului Rompetrol, însă cred că este prematur să tragem astfel de concluzii", ne-a spus Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct "Tradeville", adăugând: "Estimăm că schimbarea de control la nivelul KMG International va întârzia implementarea sau chiar va declanşa renegocierea memorandumului încheiat în 2013 cu statul român referitor la participaţia la Rompetrol Rafinare."

Strategia de privatizare a Rompetrol Rafinare SA, aprobată de Guvern, stabileşte vânzarea, la licitaţie cu strigare, a unui pachet de 11.775.349.451 acţiuni, reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare S.A. Constanţa (RRC).

Statul s-a înţeles cu Rompetrol, încă de acum doi ani, să participe la un fond de investiţii, în cadrul memorandumului privind privatizarea "Rompetrol Rafinare".

Înţelegerea dintre chinezi şi KazMunayGas cuprinde, cel mai probabil, condiţii referitoare la memorandumul privind participaţia statului român la "Rompetrol Rafinare".

O sursă apropiată situaţiei a evaluat KMG International la 500 milioane dolari-1 miliard de dolari, potrivit Reuters.

Însă preţul final la care se va executa tranzacţia, dacă se va ajunge până acolo, depinde de îndeplinirea mai multor condiţii premergătoare, negociate de părţi, atingerea obiectivelor fiind constatată de un auditor. De obicei, valoarea negociată cuprinde şi o sumă - depusă într-un cont escrow - pentru acoperirea unor riscuri neprevăzute.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a transmis, ieri: "Decizia de vânzare a unui pachet majoritar de acţiuni din compania KMG International aparţine strict statului kazah. Din datele deţinute până în acest moment, în cazul unei astfel de preluări, forma de acţionariat a societăţii Rompetrol Rafinare rămâne neschimbată. Ministerul Energiei urmăreşte cu mare atenţie îndeplinirea tuturor obligaţiilor asumate de KMG Internaţional, în raport cu statul român".

Indiferent ce se va întâmpla cu înţelegerea cu statul român, unele voci din piaţă estimează că această tranzacţie, dacă se va finaliza, va schimba radical piaţa energiei din Europa. Rămâne de văzut care va fi relaţia chinezilor cu gigantul rus Gazprom.

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, consideră că tranzacţia ar avea nevoie de acordul Comisiei Europene. Domnia sa a scris, ieri, pe o reţea de socializare: "În legătură cu ştirea media despre preluarea a 51% din grupul Rompetrol de către un investitor chinez cred că lucrurile se află doar în faza de discuţii.

Oricum, dacă se va încheia vreodată tranzacţia, nu se poate decât cu acordul Comisiei Europene.

Cred, de asemenea, că România trebuie să fie un observator foarte activ al acestor discuţii pentru a-şi promova la nivel maxim interesele".

KMG International a transmis, ieri, că salută încheierea la Beijing a memorandumului de înţelegere între compania naţională KazMunayGas Kazahstan şi CEFC China Energy Company Limited pentru crearea şi dezvoltarea la nivel internaţional a unui parteneriat strategic în sectorul de petrol şi gaze: "Activele şi operaţiunile deţinute şi derulate de KMG International (KMGI) în Europa şi în regiunea Mării Negre vor sta la baza acestei platforme de dezvoltare, care va urmări atât creşterea performanţelor operaţionale şi financiare ale KMG şi ale subsidiarelor sale din afara Kazakhstanului, cât şi extinderea la nivel internaţional a activităţilor şi operaţiunilor de profil derulate de compania CEFC.

În cadrul acestui memorandum, CEFC şi-a exprimat intenţia de a prelua o parte din acţiunile deţinute de KMG în cadrul KMGI şi în acest sens, a transmis către unicul acţionar - KMG o propunere de preluare".

Laurentiu Roşoiu, SAI Star: "RRC ar fi practic un prim vârf de lance al intereselor chinezeşti în această parte a lumii"

Din punct de vedere strict tehnic, informaţia privind preluarea KMG de către CEFC dă titlurilor RRC acel impuls de care aveau nevoie pentru a ieşi din perioada de «convalescenţă» în care au zăcut timp de mai bine de doi ani, între 0,04 şi 0,045 lei/acţiune, consideră Laurentiu Roşoiu, director adjunct SAI STAR Asset Management.

Domnia sa a continuat: "Pentru că ieşirea din acest canal de evoluţie s-a realizat în sus, avem practic «trigger»-ul de care compania avea nevoie pentru a se încadra pe o evoluţie ascendentă care să confirme evoluţia fundamentală bună a ultimului an, ilustrată între altele de rezultatele financiare înregistrate de RRC pe primele 9 luni ale anului.

Sub rezerva faptului că această operaţiune ar putea să nu fie şi efectiv finalizată, având în vedere pe de o parte faptul că deşi discuţii privind intrarea companiilor chineze în România se poartă în mod susţinut de cel puţin doi ani, fără rezultate concrete / puse pe hârtie până în prezent ... iar pe de altă parte faptul că eforturile făcute de ţări precum Germania şi Marea Britanie pentru atragerea capitalurilor chineze în propriile ţări sunt consistente - iar în economia/contextul acestor "negocieri"/"discuţii" dintre China şi cele două state menţionate (dar nu numai!), România şi RRC pot avea doar rolul unui instrument folosit ca parte a unor tehnici de negociere". Domnul Roşoiu a punctat următoarele: "Privit în perspectivă, pasul făcut de China în România prin intermediul KMG, pune RRC într-o poziţie competitivă net superioară oricăruia dintre actualii şi potenţialii săi competitori, în principal prin afluxul de capital pentru investiţii şi dezvoltare de care RRC va beneficia; şi putem estima că acest aflux va fi consistent deoarece RRC este primul dintre instrumentele/căile prin care China îşi va face simţită prezenţa în regiune şi la nivel european - RRC fiind practic un prim vârf de lance al intereselor chinezeşti în această parte a lumii (un "prim" pentru că următorul ar putea fi creat de finalizarea negocierilor privind intrarea Chinei în proiectul de la Cernavodă - fapt care, după această achiziţie a KMG, capătă un plus de probabilitate), iar intenţiile şi interesele Chinei în a crea un cap de pod în România către UE sunt nu doar în linie cu politica externă a acestei ţări, ci şi conforme cu demersurile făcute de-a lungul ultimilor doi-trei ani.

Cu un acces sporit la finanţare şi cu o politică/strategie expansivă pe care o putem bănui... putem lua în calcul o evoluţie crescătoare pentru tot ce înseamnă business RRC! O menţiune ce ar trebui făcută însă este aceea că acest plus de business/plus-valoare ar putea să nu se reflecte neapărat (sau să nu se reflecte decât parţial!) în rezultatele financiare ale companiei; companie care, fiind parte a unui grup cu o structură extrem de complexă, ar face subiectul unor distribuţii arbitrare ale plus-valorii între diferitele divizii/companii ale grupului, în funcţie de interesele de moment ale acţionarului majoritar (aşa cum se practică adesea în cadrul unor astfel de conglomerate de companii).

Astfel că, analizând dintr-o perspectiva sceptică - aşa cum istoria ultimilor ani, şi existenţa unor exemple chiar pe plan local, ne arată că trebuie să privim sceptic transpunerea plusului de business şi de valoare create în cadrul companiei RRC în evoluţia acesteia din punct de vedere fundamental ... şi pe cale de consecinţă, cu acelaşi scepticism trebuie analizat şi potenţialul preţului de piaţă al acţiunilor RRC".

În ceea ce priveşte continuarea implementării prevederilor memorandumului dintre statul Român şi KMG privind acordul de vânzare a pachetului de 26,7% din cele 44,7% din capitalul social deţinute, Laurenţiu Roşoiu apreciază că o eventuală revizuire a termenilor tranzacţiei, astfel încât pachetul să fie scos la vânzare prin licitaţie către orice eventuali alţi potenţiali investitori interesaţi prin intermediul bursei ... ar fi mai mult decât de dorit: "Statul român ar putea obţine, poate, o sumă mai consistentă din această tranzacţie, Bursa ar capătă un plus de lichiditate pe un emitent ce poate atrage atenţia unor investitori de calibru, iar actualul acţionar majoritar (şi asfel noul proprietar chinez) ar fi scutit de un efort financiar nu foarte uşor de făcut totuşi - fără a pierde din capacitatea de a-şi impune voinţă/punctul de vedere în ceea ce priveşte conducerea companiei ... câştigând în schimb un plus la capitolul «deschidere» faţă de regulile impuse de statutul de companie listată şi astfel un câştig de imagine care poate cataliza şi un câştig/creştere a valorii de piaţă a RRC".

Memorandul statului privind Rompetrol este unul controversat, ceea ce jurstifică oarecum întârzierea implementării sale.

În urmă cu doi ani, această înţelegere a fost contestată chiar de fostul preşedinte Traian Băsescu. Acesta a spus: "Domnul Ponta vrea să fure cu mâna Parlamentului 400 milioane de dolari. Datoria (n.r. companiei Rompetrol) era de 580 de milioane de dolari, iar domnul Ponta, ca să fie primit de preşedintele Kazahstanului, s-a grăbit să facă un memorandum, prin care este de acord ca partea kazahă să plătească doar 200 milioane de dolari în contul datoriei istorice a Rompetrolului, iar 380 de milioane de dolari îi anulează". Traian Băsescu a menţionat atunci că aceştia sunt bani publici, care ar fi trebuit să intre în bugetul statului, şi a criticat faptul că nu era prevăzută nicio sancţiune în acel memorandum, de partea Rompetrol, dacă nu se respectau obligaţiile.

Statul român deţine, prin intermediul Ministerului Energiei, un pachet de 44,7% din Rompetrol Rafinare, cel mai important activ al grupului KMGI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb