Asociaţia pentru Combaterea Traficului Ilicit "Viitorul" (ACTIV) a anunţat, marţi, un set de cinci reguli simple care să ne poată ajuta să reducem riscurile inutile reprezentate de consumul unor produse de contrabandă, a căror calitate nu este verificată de nimeni şi care ajung în ţară prin intermediul unor reţele de criminalitate organizată.
Nu cumpăra produse de pe stradă
În perioadele de criză eşti tentat să cauţi alternative mai ieftine. Dar tot atunci există oameni care vor să profite chiar mai mult decât de obicei de faptul că suntem vulnerabili. Uneori, chiar şi cei de la care ai cumpărat ani la rând produse "pe sub mână" vor încerca să-ţi vândă lucruri de calitate proastă. Sau poate ei înşişi vor fi înşelaţi de cei de la care se aprovizionează. De aceea, este important să cumperi doar din magazine. Doar aşa vei fi sigur că produsele pe care le duci acasă sunt cele pe care le-ai plătit, pentru că sunt verificate din momentul producţiei şi până când ajung pe raft.
Cumpără doar cu bon fiscal. Şi încearcă să foloseşti mijloace electronice de plată
Bonul fiscal funcţionează ca o garanţie dublă:
• A calităţii produsului: dacă ajungi acasă şi constaţi vreo problemă cu ce ai cumpărat, te poţi întoarce la magazin.
• A faptului că cel de la care cumperi îşi plăteşte taxele. În perioade de criză, mai mult ca niciodată, e nevoie să fim solidari şi corecţi. Din taxele plătite de fiecare dintre noi sunt plătiţi medicii şi medicamentele de care avem nevoie saupoliţia şi serviciile de urgenţă care ne oferă siguranţă în ţară şi la graniţe.
În plus, atunci când cumperi din magazin, încearcă să plăteşti cu cardul sau cu telefonul mobil, evitând astfel banii lichizi, care pot deveni ei înşişi surse de contaminare.
Cumpără produse cu eticheta în limba română
Produsele destinate pieţei din România vor avea, obligatoriu, o etichetă în limba română. Dacă eticheta lipseşte, nu poţi fi sigur că produsul este autentic şi nu ar trebui să îl cumperi.
Cumpără online doar din locuri verificate
Dacă vrei să îţi faci cumpărăturile online, fă-o doar de pe site-uri sau magazine online cunoscute şi verificate, care îţi pot garanta că vei primi acasă lucrul pe care l-ai plătit. De asemenea, verifică preţurile afişate, dar şi faptul că plata se face prin intermediul unei platforme securizate, de tipul https.
Cumpără cu măsură şi evită specula
Nu e nevoie să cumperi mai mult decât de obicei. Poţi cumpăra doar cât ai nevoie. Pentru că nu consumi mai mult. Toţi producătorii şi toţi comercianţii au interesul de a produce şi a vinde şi o vor face în continuare.
Nimeni nu câştigă atunci când tu cumperi mai mult. Ceilalţi nu îşi vor mai găsi produsele. Iar tu vei avea provizii care se vor învechi pe raftul din cămară.
Astfel, asociaţia ACTIV a transmis: "Respectă cele 5 reguli şi cumpără fără riscuri! Trimite către autorităţi informaţii referitoare la cei care încearcă să îţi înşele încrederea şi verifică cu atenţie sursele şi produsele achiziţionate! Stă în puterea noastră să depăşim această perioadă! Fiecare dintre noi poate contribui la bunul mers al economiei prin alegerile pe care le face. Alege asumat produse originale! Nu încuraja, mai ales în acestă perioadă,evaziunea fiscală!"