Activele fondurilor deschise au urcat cu peste 40% în primul semestru

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 iulie 2006

Pe parcursul primului semestru al acestui an, ritmul de dezvoltare al industriei fondurilor impus încă de la finele anului 2005 nu a fost afectat de perioada nefavorabilă prin care a trecut şi trece încă piaţa bursieră. Astfel că faţă de cele 19 fonduri OPCVM şi 3 AOPC existente la finele anului 2005, la finele lunii iunie a.c. numărul fondurilor OPCVM a ajuns la 31 (+63%) şi 3 AOPC.

Nivelul activelor nete înregis-trat la finele lunii iunie a fost de peste 472,1 milioane de lei, adică cu 2% mai mare decât în luna anterioară. Exprimat în moneda europeană, acest nivel a fost de 132,3 milioane de euro, faţă de 92,2 milioane de euro cât era la finele anului 2005, ceea ce reprezintă o creştere cu peste 43%, realizată şi pe fondul unei aprecieri a leului cu circa 3% în acest interval. În luna iunie, fondurile diversificate îşi menţin poziţia de lider de piaţă, deţinând aproape 37% din aceasta, urmate de fondurile monetare cu 24,5% (faţă de 25,4% în mai), cele de acţiuni cu 23,7% (22,2% în mai) şi cele de obligaţiuni cu 14,9% (12,6% în mai). În luna iunie, activele nete analizate pe categorii de fonduri arată mici diminuări faţă de luna anterioară la monetare cu 1,5% şi diversificate cu 2,4%, dar datorită nivelului de intrări nete de capital coroborat cu intrarea în piaţă a celor două noi fonduri administrate de SAI Raiffeisen Asset Management, nivelul total al activelor nete înregistrează o creştere faţă de luna anterioară.

O analiză a volumelor tranzacţionate, peste 220 milioane de lei subscrieri şi peste 152 milioane de lei răscumpărări în primul semestru al anului, oferă posibilitatea de a constata că nivelul intrărilor nete de capital înregistrat în această perioadă este de peste 68 milioane de lei sau 19 milioane de euro. Potrivit UNOPC, la obţinerea acestui rezultat pozitiv, o contribuţie substanţială au avut-o tocmai fondurile cele mai expuse pe piaţa bursieră, adică cele diversificate şi cele de acţiuni.

Şi evoluţia numărului de inves-titori pe primul semestru al anului, se circumscrie trendului ascendent urmat de activele nete şi astfel la finele lunii iunie se înregistrau un număr de 74.631 investitori, cu 5,1% mai mulţi decât la finele anului 2005.

Indicele Fondurilor Mutuale - IFM- a înregistrat în luna iunie o depreciere de 4,03% (-380,58 puncte), iar în anul 2006, IFM a cunoscut o scădere de 5,32 punc-te procentuale. Faţă de perioada similară a anului precedent, indicele s-a apreciat cu 5,06%, iar pe ultimii 3 ani a înregistrat o apreciere de 48,22. Privită pe ansamblul celor şase luni ale anului şi pe categorii de fonduri OPCVM, structura de portofoliu a suferit, faţă de finele anului 2005, corecţii determinate de evoluţia instrumentelor deţinute în portofoliile fondurilor, dar şi de lipsa unor noi instrumente alternative. Astfel, fondurile cu profil monetar şi-au majorat sensibil expunerea pe certificate de trezorerie de la 4,7% în anul 2005, la 27,3% la finalul lunii iunie, iar fondurile de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix şi-au redus expunerile pe certificate de trezorerie de la 19,9% la 0,3% la finalul lunii iunie, dar în acelaşi interval şi-au mărit expunerile pe depozite cu circa 10% şi pe obligaţiuni cu circa 4%. Fondurile din categoria celor diversificate şi-au redus expunerea pe certificate de trezorerie de la 14% la 5,2% în iunie a.c. dar şi expunerea pe BVB de la 34% la 28,7%. Fondurile de acţiuni şi-au majorat în medie expunerea pe obligaţiuni atingând în iunie 14,3% faţă de 5,3% la finele anului 2005, dar şi-au redus expunerea medie pe BVB de la 63,3% la 54,3% la finalul lunii iunie.

Fondurile Monetare, sub nivelul inflaţiei pe 12 luni

Evoluţia din luna iunie a fondurilor din această categorie a fost una în notă obişnuită, fără schimbări semnificative în proporţiile tipurilor de active în portofoliu şi de asemenea fără un impact major în ceea ce priveşte ratele dobânzilor la instrumentele care compun activele fondurilor. Deşi BNR a majorat dobânda de referinţă cu un sfert de punct procentual pe parcursul lunii iunie, totuşi nu s-a observat un impact imediat semnificativ la nivelul instrumentelor cu venit fix pe termen foarte scurt emise de bănci, deoarece concomitent BNR a crescut şi rata RMO de la 16% la 20%. Până la apariţia unor noi instrumente pe piaţa monetară, aceste fonduri rămân preferate de investitorii care caută lichiditate şi flexibilitate ridicată, coroborate cu performanţe superioare instrumentelor bancare pe termen scurt şi volatilitate zero, sau pur şi simplu se refugiază din piaţa de capital atunci când aceasta trece prin corecţii majore şi are volatilitate crescută.

Fondurile de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix au ajuns la active nete de peste 70 milioane de lei

În luna iunie, singurele fonduri de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix care au înregis-trat creşteri de activ net au fost FDI Orizont, creştere cu 15,2%, FDI Europa Obligaţiuni cu o creştere de 3% şi FDI BCR Clasic cu 0,9%. În rest, celelalte fonduri din această categorie înregistrează scăderi de active nete astfel: FDI Tezaur -32% urmat de FDI Vanguard -16,41% şi FDI Fortuna Gold -2,3%. Randamentele obţinute atât pe primul semestru dar şi cele pe 12 luni se aliniază performanţelor oferite de instrumentele cu venit fix în această perioadă, excepţie făcând doar FDI Orizon care pe 12 luni înregis-trează un randament superior inflaţiei şi anume 10,1%. Evoluţia FDI Europa Obligaţiuni s-a circumscris cursurilor de schimb între euro, RON, precum şi alte valute în care fondul a investit (PLN sau HUF, acestea au fost destul de fluctuante pe parcursul lunii iunie, ceea ce a condus la schimbări în ambele sensuri pe parcursul unei singure luni). De menţionat că o bună parte a activelor fondului sunt investite în instrumente denominate în EUR. Astfel, pe parcursul lunii, fondul, calculat în RON, a urcat şi a coborât, corelat în primul rând cu evoluţia valutelor, mult mai puternic decât acumulările de dobândă din instrumentele în care s-a investit. Tot în această categorie se regăseşte şi noul sosit în piaţă în luna iunie, FDI Raiff-eisen Benefit, care este un fond cu plasamente orientate preponderent spre obligaţiuni.

Fondurile "Diversificate", cel mai mare nivel de intrări nete pe primul semestru, peste

51 milioane de lei

Toate fondurile din această categorie au înregistrat pe parcursul acestui semestru, datorită corecţiilor din piaţa bursieră în principal, performanţe negative cuprinse între -11,7% FDI Fortuna Clasic şi -2,1% la FDI BT Clasic. Cu toate acestea, nivelul intrărilor nete de capital a fost de peste +3 milioane de lei în luna iunie şi pes-te 51 milioane de lei în anul 2006. Performanţele înregistrate pe ultimile 12 luni sunt între 15,5% la FDI Transilvania şi -9,6% la FDI Fortuna Clasic, între aceste limite găsindu-se: FDI BCR Dinamic cu 14,8%, FDI Capital Plus cu 12,4%, FDI Integro cu 12,3% şi FDI FCEx cu 6,7%.

Fondurile "de Acţiuni"- cea mai mare creştere a numărului de investitori, 18,2% în primul semestru

Cu toate efectele negative datorate nivelurilor ridicate de expunere pe piaţa bursieră a fondurilor din această categorie, efecte reflectate de altfel de performanţele pe ultimile luni ale tuturor fondurilor cu acţiuni cotate în portofoliu, dar cu precădere de cele de acţiuni, nivelul de atractivitate a acestora din urmă se menţine la cote ridicate, fapt demonstrat de creşterea în primul semestru cu peste 18% a numărului de investitori, dar şi de cele peste 41 milioane de lei intrări nete de capital în aceeaşi perioadă de timp. Tot pe acest interval se remarcă şi creşterea activelor nete cu peste 54%, atingând la finele lunii iunie suma de 111,7 milioane de lei. Prin intrarea pe piaţă în cursul lunii iunie a FDI Raiffesen Prosper, care este fond de acţiuni, această categorie cu cele 11 fonduri devine lider din acest punct de vedere. Din aces-tea doar 6 FDI au vechime în piaţă de minim 12 luni, iar dintre acestea 6, cu performanţe remarcabile pe această perioadă se remarcă: FDI Omninvest cu 24,9%, FDI Napoca cu 17,5%, FDI Active Dinamic cu 14,2% şi FDI Intercapital cu 12,8%.

Fondurile închise de investiţii, active nete cumulate de peste 188 milioane de lei

Semestrul I a.c. găseşte fondurile închise de investiţii cu active nete cumulate de peste 188 milioa-ne de lei sau 52,7 milioane de euro. Deoarece aceste fonduri din categoria AOPC sunt extrem de specializate, modificările structurilor de portofoliu produse au fost nesemnificative şi s-au înscris în profilul specific fiecărui fond.

DEPFA ROMANIA MONEY MARKET a avut şi în luna iunie aceeaşi evoluţie corespunzătoare trendului pieţei monetare, iar performanţa şi activul net au avut aceeaşi creştere şi anume cu 0,5%. Pe primul semestru, performanţa fondului a fost de 2,4%, iar activul net a înregistrat o creştere cu 78,8%. Pe parcursul acestui semestru fondul nu a avut decât operaţiuni de subscriere înregistrând astfel un nivel de intrări nete de capital de peste 71 milioane de lei. BT Invest 1, cu o expunere pe piaţa bursieră de peste 99% din active, înregistrează o severă corecţie a valorii unităţii de fond, care s-a diminuat în luna mai cu 4,4% faţă de luna anterioa-ră şi cu peste 23% faţă de începutul anului. Activul net înregistra la finele sem.I o creştere cu 110% faţă de anul 2005, iar nivelul intrărilor nete de capital a fost de 0,6 milioane de lei. Fondul Privat Comercial, înregistra la finele sem.I a.c. o creştere de activ de 6,2% faţă de luna martie când a intrat pe piaţă. Tot pe aceeaşi perioadă, performanţa fondului a fost de 2,8%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb